Haideți la Mondiale!

Categories Sport, trimitere dreaptaPosted on

Haideți la Mondiale!

Naționala de juniori sub 17 ani a României și-a început participarea la Turneul Final al Campionatului European cu gândul obținerii unui loc la Mondialele din vară, din Mexic!

Pe 3 mai, naționala de fotbal sub 17 ani a României (așa-numita Under 17) a debutat la Turneul Final al Euro 2011 din Serbia împotriva Cehiei, iar pe 6 mai (cu Olanda) și 9 mai (cu Germania) vor avea loc celelalte două jocuri din grupă ale echipei antrenate de Adrian Văsâi.

Puștii născuți în anul de vârf al generației de aur – 1994 – speră să termine grupa măcar pe locul 3, poziție care le-ar asigura calificarea la Turneul Final al Campionatului Mondial din Mexic, care va avea loc între 18 iunie și 10 iulie, dar nu își ascund ambiția de a urca chiar pe 1 sau 2, locuri care i-ar propulsa nu numai al CM, ci și în semifinalele Europeanului!

La vârsta lor nu este interzis să visezi frumos, așa că abia așteptăm ca visele lor să devină realitate.

În cealaltă grupă, A, joacă Serbia, Danemarca, Franța și Anglia, iar Miodrag Belodedici, directorul tehnic al loturilor naţionale de juniori, este fericit că nu suntem în aceeași grupă cu naționala țării-gazdă.

„Eu mă bucur că nu am picat cu Serbia, iar cel mai important lucru este că antrenorul nostru este încrezător.” Ba chiar foarte încrezător, am spune noi citindu-i declarația.

„Mergem cu încredere la acest turneu final și cred că este mai bine că nu am nimerit în Grupa A. Avem trei adversari foarte buni, cu Germania am și jucat în acest an, într-un amical, și am făcut egal, 1-1. Este o grupă puternică, chiar i-aș putea spune frumoasă, și avem speranțe”, a declarat Adrian Văsâi pentru site-ul frf.ro.

Ca sistem de joc, repetăm că echipele de pe primele două locuri din fiecare grupă se califică în semifinale, în timp ce primele trei clasate din fiecare grupă obțin și calificarea pentru turneul final al Campionatului Mondial din Mexic.

Semifinalele au loc pe 12 mai, pe stadionul Karadjordje din Novi Sad, același care va găzdui și finala, în ziua de 15 mai.

Vedete la 17 ani

Naționala noastră nu are mari vedete, doar căpitanul ei, portarul Laurențiu Brănescu, care a „prins” recent un contract la școala de fotbal a lui Juventus Torino, ieșind un pic în evidență prin faptul că acum „crește” în umbra lui Buffon.

În rest, mulți jucători de la Academia de fotbal a lui Gică Hagi, la fel de mulți de la LPS Banatul Timișoara și câteva alte „plombe” din țară, de la Unirea Alba Iulia, U Cluj, U Craiova, Cetate Deva sau FC Baia Mare.

De remarcat că Bucureștiul are un singur reprezentant, de la Steaua!

În ceea ce privește celelalte echipe, multe dintre ele au în componență jucători care, la 17 ani, joacă deja la formații foarte tari din țara lor sau chiar din străinătate.

Germania, de exemplu, îi are pe Emre Can (Bayern München), Mirco Born (Twente Enschede/Olanda), Fabian Schnellhardt și Mitchell Weiser (ambii FC Köln), Olanda se bazează și pe Jordi Bitter (Ajax Amsterdam), Memphis Depay și Menno Koch (ambii PSV Eindhoven), Jean-Paul Boetius și Anass Achahbar (ambii Feyenoord) sau Kyle Ebecilio (Arsenal Londra/Anglia), iar Cehia vine și cu Luboš Adamec (Juventus Torino/Italia), Robert Hrubý (Slavia Praga) și Ales Cermak (Sparta Praga). În cealaltă grupă, vedetele Serbiei par a fi Lazar Marković (Partizan Belgrad) și Miloš Saka (ambii Partizan Belgrad) și Dejan Meleg (Vojvodina Novi Sad), Franța se bazează pe Aymeric Laporte (Athletic Bilbao/Spania), Abdallah Yaisien (Paris St. Germain), Raphaël Calvet și Sébastien Haller (ambii Auxerre), iar Anglia (campioana en-titre) își pune speranțele în Raheem Sterling (Liverpool), Nathaniel Chalobah (Chelsea), Hallam Hope (Everton) și Nathan Redmond (Birmingham).

„Balonul de aur” al Euro Under 17

2010: Connor Wickham (Anglia, acum la Ipswich Town)
2009: Benjamin Siegrist (Elveția, acum la Aston Villa)
2008: Daniel Aleksic (Serbia, acum la Genoa)
2007: Bojan Krkic (Spania, acum la FC Barcelona)
2006: Toni Kroos (Germania, acum la Bayern München)
2005: Nuri Șahin (Germania, acum la Borussia Dortmund)
2004: Cesc Fabregas (Spania, acum la Arsenal Londra)
2003: David Rodriguez (Spania, acum la Celta Vigo)
2002: Wayne Rooney (Anglia, acum la Manchester United)

Bogdan COSTEA