„Nopțile patriarhului”

Categories Cultura, trimitere dreaptaPosted on

„Nopțile patriarhului”

Tatiana Niculescu-Bran este un jurnalist reputat, care a lucrat la BBC, ceea ce reprezintă o prestigioasă carte de vizită. Experiența acumulată i-a permis să abordeze subiecte aflate la granița dintre realitate și ficțiune.

Cărțile ei de succes care l-au inspirat și pe Andrei Șerban când a realizat o punere în scenă pornind de la același subiect sunt legate de cazul Tanacu.

Cine a fost, de fapt, părintele Corogeanu? Ce se ascunde în  spatele sinistrei operații de exorcizare? De curând, la Polirom, a venit cu un nou titlu, la fel de incitant, care, în principiu cel puțin, ar trebui să aibă o masă importantă de cititori.

Este vorba de romanul „Nopțile patriarhului”, inspirat de ultimele zile ale PF Teoctist. Titlul nu e un secret pentru nimeni, se află în descendența lui Marquez și al său faimos roman „Toamna patriarhului”, apărut la începutul anilor ’80, că ne și miram cum de a fost posibilă publicarea pe atunci a unei asemenea cărți.

Răposatul Teoctist nu este defel cruțat și apare în toată mizeria vârstei. Poate, așa cum au sugerat unii critici, nu era necesar să insiste asupra unor detalii de fiziologie intimă, fiind vorba de un patriarh, și nu de un om oarecare.

Dar școala gazetăriei – nu-i așa? – ne învață să fim neîndurători și, până la urmă, să nu mai avem în noi nimic sfânt. Calitatea de patriarh înseamnă putere, și nu comori în cer. Puterea se exercită pe pământ.

De aici obsesia autoarei pentru posteritatea lui Teoctist, cine o să-i ia locul, ce rol va juca omnipotenta Securitate în luarea deciziei care doar aparent aparține Sinodului, în fapt este dispusă tot de oamenii temutei instituții?

S-o amesteca și Vaticanul în povestea asta? Multe întrebări care-l incită de bună seamă pe cititor. Trăim vremuri ale confuziei, și nu ale limpezirii. Titluri de o asemenea factură ne atrag ca un magnet, atrăgând, de fapt, confuzia din capul nostru. (D.S.)