„Ochiul și timpanul” pe firul dumneavoastră

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

„Ochiul și timpanul” pe firul dumneavoastră

Înainte de 1989, Securitatea, Miliția și celelalte „organe” ale statului ascultau convorbirile telefonice și îi urmăreau pe cei care ieșeau din „rând” pretextând că apără astfel România de trădători și de inamicii orânduririi comuniste. Sute de mii de tone de documente care conțin înregistrări ale unor convorbiri telefonice de dinainte de evenimentele din decembrie ’89 zac și acum prin diferite colțuri ale țării, în timp ce alte mii de astfel de înscrisuri și-au dovedit „utilitatea” ducând la condamnarea unor disidenți sau a unor simpli cetățeni care nu au făcut altceva decât să critice regimul. Acum, după 22 de ani de democrație românească, Guvernul vrea să reintroducă, practic, metoda violării corespondenței: conform unui proiect de lege, furnizorii de servicii de comunicații (telefonie, internet etc) vor fi obligați să stocheze pentru cel puțin șase luni informaţiile privind convorbirile telefonice şi e-mailurile trimise și primite de români.

Normal, totul este „îmbrăcat” democratic: la mijloc ar fi vorba de folosirea acestor date numai atunci când este vorba de anchete în cazuri de criminalitate sau de punere în pericol a siguranței statului, de fapt nu s-ar viziualiza mesajele propriu-zise și nu s-ar asculta convorbirile, ci s-ar urmări doar destinaţia şi durata unei convorbiri precum şi momentul şi locul din, respectiv în care a fost trimis un e-mail ș.a.m.d.

Una peste alta, un noian de intenții bune, mai ales că legea ne-ar fi cerută imperativ de Uniunea Europeană.

Numai că, din păcate, noi, românii, am trăit și înainte de 1989 într-un ocean de intenții bune. De aceea, e clar de ce Guvernul trebuie să chibzuiască de 10 ori până la adoptarea acestei legi controversate.

Iar primul pas, acela de a o pune în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este de bun augur. (D.S.)

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a lansat spre consultare publică un document controversat pentru noi, românii, cei care încă mai avem temerea vremurilor trecute:

„Proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii”.

Altfel spus, mai pe înțelesul tuturor, proiectul unei legi care ar permite autorităților să aibă acces la mai multe informaţii privind convorbirile telefonice şi e-mailurile trimise și primite de români.

Teoretic, totul e bine dacă ne gândim că ideea este aceea de a lua măsuri suplimentare pentru protecția oamenilor.

Astfel, legea urmăreşte reglementarea obligaţiei furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice de a reţine anumite date pentru a le pune apoi la dispoziţie autorităţilor competente în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, descoperire şi de urmărire a infracţiunilor grave.

“Dată fiind importanţa datelor de trafic şi localizare pentru cercetarea, descoperirea şi urmărirea penală a infracţiunilor, după cum s-a demonstrat prin cercetări şi experienţa practică a mai multor state membre, la nivel european s-a simţit nevoia de a se asigura că datele generate sau prelucrate în cursul furnizării serviciilor de comunicaţii, sunt păstrate pentru o anumită perioadă (n.r. – între 6 şi 24 de luni), de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii”, se scrie în proiectul supus dezbaterii publice.

Printre informaţiile la care statul ar putea avea acces se numără cele legate de destinaţia şi de durata unei convorbiri precum şi de momentul şi locul din, respectiv în care a fost trimis un e-mail.

Ministerul a precizat, în proiectul de lege, că nu va fi vorba despre date legate de conţinutul mesajelor.

Conform documentului, furnizorii de servicii de comunicaţii vor fi obligaţi să stocheze timp de cel puțin şase luni aceste date, pe banii lor. La finalul perioadei de şase luni, datele reţinute vor fi distruse, excepţie făcând doar cele puse deja la dispoziţia autorităţilor.

Lege ca-n UE

Pe 15 martie 2006 a fost aprobată Directiva Uniunii Europene 2006/24/CE privind robligarea furnizorilor de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice de a asigura crearea unor baze în vederea păstrării datelor, pe o perioadă de 6-24 de luni.

În consecință, pe 18 noiembrie 2008, Parlamentul României a adoptat Legea 298 privind reţinerea datelor, numai că, apoi, Curtea Constituţională a României a abrogat această lege, considerând-o neconstituţională.

În consecință, acum, proiectul iniţiat de MCSI pune în aplicare Directiva 2006/24/CE, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale din 8 octombrie 2009. (T.F.M.)