Pictorul Ion Sălişteanu a decedat

Categories La ziPosted on

Pictorul Ion Sălişteanu a decedat

Pictorul Ion Sălişteanu a murit miercuri, la vârsta de 81 de ani, şi va fi înmormântat vineri, la Cimitirul Bellu din București, informează Academia Română.

Înmormântarea va avea loc de la ora 12.00, pe Aleea Academicienilor, au precizat reprezentanţii Academiei, al cărei membru corespondent era Sălişteanu.

Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, îl descrie pe Sălişteanu ca “un om cu o putere de muncă şi un entuziasm molipsitoare”, “dinamic şi inteligent”, un intelectual şi un bun comunicator, care “făcea spectacol în jurul lui”.

Născut la data de 6 octombrie 1929, la Piteşti, Ion Sălişteanu a absolvit Liceul “I. C. Brătianu”, continuându-şi studiile la Institutul de Arte “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Samuel Mutzner şi Adam Bălţatu.

După absolvirea facultăţii, în 1955, Ion Sălişteanu a rămas la Institutul de Arte şi a parcurs treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor la secţia de pictură.

A debutat în anul 1954, cu o suită de desene la Anuala de Artă, după care prezentat creaţiile sale la peste 200 de expoziţii de artă românească din străinătate, printre care la Varşovia, Dresda, Frankfurt, Veneţia, Düsseldorf , Moscova, Ankara, Geneva, Paris, Phenian, Roma.

Din anul 1965, a avut peste 80 de expoziţii personale şi a participat la 136 de tabere în ţară şi peste hotare.

A realizat peste 4.000 de lucrări pe mari cicluri tematice în care se distinge interesul pentru arta medievală şi bizantină, pentru tradiţie şi modernitate, evoluând spre abstractizare cu o preferinţă specială pentru ordonarea formelor din natură.

Recunoaşterea naţională şi internaţională a valorii întregii sale opere este atestată şi de numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, se arată în comunicatul Academiei Române.

În 1955, Ion Sălişteanu a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici profesionişti şi, din 1999, preşedinte de onoare.

După ce, în anul 1972, a fost distins cu premiul “Ion Andreescu” al Academiei Române, în 2006, a fost ales membru corespondent al forului de ştiinţă şi cultură.