Portret de milionar. Gabriel Comănescu. Pentru cel mai bogat constănțean, norocul vine de la răsărit. Partea I

Categories Dosarele TimpulPosted on

Ziarul Timpul începe astăzi o serie de materiale dedicate celor mai bogați oameni din Constanța. Vă vom prezenta nu numai afacerile lor, dar și alte lucruri mai mult sau mai puțin cunoscute despre viața și pasiunile lor.

Cel mai bogat constănțean este Gabriel Comănescu. Are între 480 și 500 milioane de euro, potrivit topului Forbes, fiind clasat pe locul al șaselea la nivel național. Modul în care a făcut avere este cel puțin interesant. Omul a cumpărat la sfârșitul anului 2005 platformele maritime ale României, după ce a contractat un credit bancar în acest sens. E un merit să te duci la un ghișeu bancar, să spui că vrei 125 de milioane de dolari cumpăra platformele și banca să-ți dea acești bani. Zis și făcut. De aici, lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine pentru Comănescu. "O platforma face un profit net zilnic de aproximativ 50-60.000 de dolari, iar, de exemplu, una dintre platforme, care derulează operațiuni pentru TPAO (compania națională de petrol a Turciei), și-a triplat încasarile pana la 110.000 de dolari pe zi”, declara omul de afaceri, în 2006, pentru ZF. Au fost însă și ceva probleme. Una dintre platforme, Orizont, a făcut obiectul unui litigiu între firma lui Comănescu și autoritățile din Iran, litigiu care s-a lăsat și cu câteva focuri de armă. Comănescu a ieșit la rampă pentru a explicație situația, iar situația s-a calmat rapid.

A bătut mâna cu Gazprom

Lucrurile au mers bine pentru Comănescu. A investit în retehnologizare, în diverse domenii conexe până a ajuns să deruleze afaceri mari cu giganții din domeniu. Când spunem giganți din domeniu ne referim de exemplu la Gazprom, colosul de la răsărit pentru care Grup Servicii Petroliere a început să lucreze în 2009. A câștigat atunci o licitație internațională pentru un contract care prevedea construirea unei conducte pentru transportul gazelor naturale. Valoarea contractului se apropia de valoarea unei tranșe din împrumutul FMI pentru România. 270 de milioane de dolari a încasat GSP pentru construirea conductei de 159 de kilometri, capabile să transporte 3,8 miliarde de metri cubi de gaze. Un obiectiv important, pentru că așa se va reuși aprovizionarea cu gaze naturale pentru zona de coastă a Mării Negre din Caucaz, inclusiv a orașului Soci, care va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, jocuri pentru care Rusia a pus la bătaie sume imense pentru a uimi lumea.

Va fora după petrol în zona arctică

Cel mai nou contract de GSP este tot cu Gazprom. GSP a semnat un contract pentru efectuarea de foraje în Marea Barents, unde va căuta petrol. Contractul este cu atât mai important cu cât forajul va avea loc în ape înghețate, la temperaturi extrem de scăzute. Firma constănțeanului este pregătită pentru acest lucru. Vizionar, acesta a investit masiv în tehnologie. ”Este binecunoscut faptul că explorarea în zona arctică este mai dificilă decât în orice altă zonă. Din 2004 am investit aproape un milliard de euro în achiziţii şi modernizarea platformelor şi vaselor”, a declarat Gabriel Comănescu. Lucrările efective vor începe în luna iunie.

Câștigă în Rusia, pierde acasă

Gabriel Comănescu a câștigat contracte în Rusia, dar a pierdut chiar la el acasă, în Constanța! Prelungirea digului de larg din portul Constanța este unul dintre cele mai scumpe proiecte din economia locală. Este vorba despre 642.487.000 de lei. A fost o luptă extrem de aprigă între mai mult de zece competitori. După o întreagă istorie, presărată cu acuze, dezvăluiri și multe înfățișări în instanță, GSP pierde contractul în defavoarea companiei olandeze Van Oord Dredging and Marine Constractors, care îl semnează la începutul acestui an. Încăpățânarea actorilor implicați de a contesta licitația era pe punctul de a duce a pierderea finanțării europene pentru acest proiect. Dar, chiar dacă a pierdut în Constanța, Comănescu a reușit să cadă în picioare, ca o pisică cu nouă vieți, și să câștige, după cum spuneam, un contract gras cu Gazprom.

Urmăriți ziarultimpul.ro pentru a citi, zilele următoare, în ce domenii mai investește Gabriel Comănescu și în ce stadiu se află televiziunea pe care vrea să o lanseze în Constanța.

 

Citește AICI partea a doua.