PORTUL CONSTANŢA: La APMC a fost lansat Centrul de Dezvoltare Multimodală

Categories EconomicPosted on

Un eveniment important pentru comunitatea portuară a avut loc, ieri, la sediul CN APMC SA, având ca obiectiv lansarea oficială a Centrului de Dezvoltare Multimodală, în cadrul proiectului ADB Multiplatform (Adriatic-Danube – Black Sea Multimodal Platform), proiect finanţat de către Uniunea Europeană, prin Programul Transnaţional de Cooperare South-East Europe.

Partenerii proiectului sunt firme, de stat şi private, din următoarele ţări: Austria (o firmă), Bulgaria (5), Grecia (3), Ungaria (3), Italia (9), Slovacia (3), Slovenia (3), Albania (3), Croaţia (4), Muntenegru (3), Serbia (3), Ucraina (1), România (3).

Liderul de proiect este Regiunea Autonomă Friuli – Veneţia Giulia, din Italia, scopul fiind acela de a promova soluţiile de transport multimodal între porturile din regiunea Europa de Sud-Est (porturi la Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Adriatică) şi zona de „hinterland”, deservită de acestea.

Proiectul ADB Multiplatform se încadrează în cel de-al treilea apel pentru dezvoltarea unor proiecte strategice, tema 3.2.: Creşterea gradului de accesibilitate la reţele multimodale de transport între porturi şi ţări fără ieşire la mare, obiectivul principal al proiectului fiind o mai bună integrare a regiunii de sud-est a Europei pe piaţa Uniunii Europene, prin creşterea gradului de eficienţă, atractivitate şi competitivitate a sistemului de transport din această regiune, în concordanţă cu standardele UE.

Întâlnirea a fost prezidată de George Gabriel Vișan, directorul comercial CN APMC SA și managerul proiectului ADB, și a debutat cu o prezentare a proiectului ADB Multiplatform. La eveniment au fost prezenţi Costel Stanca, președintele Romanian Intermodal Association(RIA), ca și viitorii posibili parteneri ai Centrului de Dezvoltare Multimodală .

Seminarul s-a desfășurat sub forma unui schimb interactiv de experiențe și de opinii, între Uniunea Porturilor Interioare Românești, Clubul Feroviar, Bureau Veritas România, punctându-se subiecte de interes, din sfera transporturilor multimodale.
Invitații au fost consultați de către organizatori cu privire la așteptările lor, ca potențiali beneficiari ai acestui centru.

Președintele RIA a prezentat studiul privind crearea unui Centru de Dezvoltare Multimodală în România, argumentând de ce a fost aleasă RIA și trecând în revistă pașii de urmat în dezvoltarea acestui Centru.
Astfel, activitatea Centrului se dorește a fi în principal axată pe: promovarea transportului multimodal, activități de cercetare, consultanță pentru dezvoltare și instruire.
Centrul va deveni o platformă de cooperare între toate părțile interesate: autorități publice, asociații profesionale, instituții academice, instituții de cercetare, Camere de Comerț, operatori portuari, furnizori de servicii de transport, expeditori de mărfuri , furnizori de servicii conexe, clienții serviciilor logistice.
Sunt aşteptaţi să se alăture Centrului toți cei interesați.

Informații suplimentare se pot obține de la adresele de contact [email protected] și [email protected].

FOTO: Portul Constanţa (Sursa: railwaypro.com)