Primăria Constanța: mumă pentru săraci, ciumă pentru bogați

Categories Dosarele TimpulPosted on

Primăria Constanța a inaugurat, ieri, încă trei blocuri pentru persoanele nevoiașe din Constanța. Blocurile sunt construite din banii contribuabililor constănțeni. Prețul: circa 2.700 de euro pentru fiecare persoană care se mută acolo. Acum sunt circa 3.000, în final vor fi cel puțin 5.000. În 35 de blocuri. Lucrurile se mișcă repede, etapa a doua va începe în toamna acestui an.

Un calcul simplu ne arată că suma totală suportată de către contribuabilii constănțeni, pentru cartierul Henri Coandă, se va ridica la 13,5 milioane de euro. Asta înseamnă 59.717.250 de lei, la cursul leu-euro afișat astăzi de BNR, adică 74.646 de salarii minime pe economie. Asta înseamnă că 6.220 de constănțeni care lucrează pe salariul minim își donează TOȚI banii câștigați într-un an de zile pentru acest cartier.

Acestea nu sunt toate cheltuielile. La suma de mai sus se adaugă salariile angajaților care se ocupă de administrarea efectivă a campusului. ”Va trebui să dublăm personalul administrativ. Acum avem 16 angajaţi de la Primărie care se ocupă de cartier, va trebui să mai avem încă 16”, spunea primarul Radu Mazăre luna trecută. Și nici asta nu e tot. În cartier primăria va derula mai multe investiții. ”Vom face şi locuri de joacă, şi terenuri de sport. Pentru prima etapă, costurile s-au ridicat la aproximativ zece milioane de euro”, a fost sincer Radu Mazăre. Cum cea de-a doua etapă e asemănătoare, putem avansa cifra de 20 de milioane de euro pentru construcția cartierului, la care se adaugă cheltuielile de administrare, dar și subvențiile pentru cei mai nevoiași dintre chiriași, cărora contribuabilii constănțeni le achită chiria și utilitățile (inclusiv curentul, care este folosit iarna și pentru încălzire). Pentru oamenii săraci, aceste locuințe sunt o mană cerească.

Primăria Constanța consideră cartierul Henri Coandă un adevărat model de urmat. Au venit primari din alte localități, s-au mirat și au spus că vor construi și la ei în orașe lucruri asemănătoare. Au venit și primari din Franța, care au spus că la ei acasă 2.700 de euro costă un metru pătrat de teren. Henri Coandă a devenit un succes internațional.

Din păcate, chiar dacă o parte din constănțeni consideră acest cartier o necesitate, există și voci care critică faptul că primăria investește atât de mult în zonă. Ei spun că, în afară de Mamaia și Henri Coandă, administrația locală a uitat de oraș.

O dovadă a faptului că este așa o reprezintă cartierul Compozitorilor. Oamenii de aici și-au construit vile pentru care au plătit autorizații de construcție care au adus bani la buget. Au investit sute de mii de euro. S-au ridicat și blocuri de locuințe, care au înghițit milioane de euro. O bună parte din ele au ajuns în conturile primăriei.
De aproape zece ani de zile, oamenii de aici nu beneficiază de niciun ajutor din partea primăriei. Străzile arată ca după bombardament. Nu s-a asfaltat aproape nimic, nu s-a construit niciun trotuar. Spre deosebire, în Henri Coandă străzile, acolo unde există blocuri locuite, la fel și trotuarele. Acestea au borduri, element inexistent în Compozitorilor, de exemplu, iar asfaltul este impecabil.

Singura stradă care face excepție în cartierul Compozitorilor este cea pe care își are locuința fostul secretar de stat Valentin Preda. În perioada cât a ocupat acestă funcție în Ministerul Transporturilor, strada sa este asflatată până în dreptul casei sale, iar după câțiva metri se termină în plin câmp. Reprezentanții primăriei au spus că există un plan de asflatare a zonei. Se pare că programul a început și s-a terminat cu jumătatea de stradă pe care locuiește domnul Preda. Mai sunt asfaltate și aleile din jurul blocurilor ieftine construite pentru tineri, blocuri care nu au avut însă succesul scontat de către administrația Mazăre, deși au fost și ele, la timpul lor, un model care s-a dorit a fi exportat în întreaga țară. Acum sunt scoase la vânzare sau la închiriere pe piața liberă de către dezvoltatorii imobiliari, dar cumpărătorii se lasă așteptați.

Cum poate fi explicată o astfel de atitudine a primăriei? Una dintre explicații ține de dorința de a face bine celor nevoiași. A doua se înscrie în retorica politică: oamenii săraci ies la vot și votează cu primarul în funcție. A treia ține de retorica primarului, care nu este de acord să ajute oamenii cu jeep-uri. De altfel, Constanța este singurul oraș din România care nu subvenționează unitar gigacaloria, ci acordă ajutoare familiilor nevoiașe, pentru că așa a vrut Radu Mazăre și așa a decis consiliul local municipal.