„Războinicii” bucureșteni au intrat în istorie

Categories Sport, trimitere stanga (cu foto)Posted on

„Războinicii” bucureșteni au intrat în istorie

Prima campioană a României la fotbal american este Bucharest Warriors

CAMPIOANĂ. Echipa Bucharest Warriors. Fotografii de Florin EȘANU

Bucharest Warriors este prima campioană a României la fotbal american după ce a învins în finală, cu 56-12, pe Cluj Crusaders. 2010 va rămâne în istoria sportului cu „balonul american” oval din țara noastră ca fiind anul în care s-a disputat primul campionat național.

După mai mulți ani de dezvoltare lentă a fotbalului american în România, în 2010 s-au pus bazele primului Campionat Național. Meritele aparțin tuturor echipelor din țară: Bucharest Warriors, Bucharest Predators, Cluj Crusaders, Scăieni Jaguars, Timișoara Lions.

Campionatul a fost gândit și organizat ca o combinație între Flag Football (fotbal american fără contact) și Tackle Football (fotbal american propriu-zis).

În ceea ce privește fotbalul american, patru echipe, două din București, Warriors și Predators, una din Cluj, Crusaders, și una din Timișoara, Lions, au luat parte la startul primul campionat.

Disputa a avut trei etape, câte una în fiecare oraș implicat în acest proiect, mai întâi la Timișoara, apoi la Cluj și în final la București, ierarhia permițându-le echipelor Bucharest Warriors, cea mai „veche” echipă de fotbal american din România, înființată în 2007, și Cluj Crusaders să joace finala.

Meciurile de până acum au adus în atenție două formații: o echipă închegată, peste nivelul competițional din țara noastră, care a susținut deja jocuri internaționale – e vorba de Bucharest Warriors – și o formație în ascensiune, Cluj Crusaders, care a ajuns în finală zdrobindu-și principala contracandidată, Bucharest Predators, chiar în Capitală.

Bucharest Warriors a stabilit și câteva recorduri pentru fotbalul american din România. A fost prima echipă înființată, prima formație care a evoluat în cupele europene, în Challenge Cup, prima echipă care a susținut un meci amical internațional în Capitală. Și, de acum câteva zile, este prima campioană a României.

Cel mai mare eveniment sportiv din America

Super Bowl, finala campionatului de fotbal american din SUA (NFL), reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale anului din America, dacă nu chiar cel mai important. La ei, Super Bowl reprezintă o formidabilă mașină de bani, care nu poate fi afectată de criză.

Prețul mediu pentru 30 de secunde de publicitate la televiziune în tipul meciului este de 3 milioane dolari, cu 10 la sută mai mult față de cele 2,7 milioane anul trecut.

Pentru canalul NBC, finala din acest an a fost o vacă bună de muls, care a adus în fața televizoarelor 100 de milioane de spectatori în timpul celor aproape 4 ore de spectacol, muzică și sport. Explicația constă, în parte, în faptul că actualele contracte publicitare au fost încheiate în vara trecută, înainte de declanșarea crizei economice.

Astfel, studiourile Dreamworks au plătit pentru o publicitate de 90 de secunde în 3 dimensiuni pentru filmul „Monsters vs Aliens”, iar compania Pepsi a preluat ideea și a difuzat și ea o reclamă în 3D de 60 de secunde. Pentru a le privi a fost suficient să-ți procuri una dintre cele 125 milioane de perechi de ochelari speciali puse la dispoziție gratuit în supermarketuri.

Pe de altă parte, municipalitatea din Tampa a așteptat de la organizarea Super Bowl-ului aproape 300 milioane dolari, ca impact economic global. Bineînțeles, cele 476 cât a fost impactul Super Bowl 2007 de la Miami și cele 500 milioane din 2008, de la Phoenix, nu vor fi depășite.

Analiștii de la PricewaterhouseCoopers estimează că, în ce privește cheltuielile directe ale particularilor și ale societăților în vizită cu prilejul meciului, acestea vor scădea cu 16 la sută. Dar, cu toate că suma de 600 dolari pe zi și pe vizitator în medie nu mai este de actualitate, există totuși perspectiva unei „injecții“ de 150 milioane dolari într-o săptămână pentru economia locală.

La noi, prima finală a campionatului a avut loc pe terenul doi, cel de rugby, al complexului Ghencea, câteva sute de împătimiți ai acestui sport asistând la joc. Meciul a fost transmis în direct pe… internet, iar despre câștiguri financiare nici nu poate fi vorba. Dar să sperăm, acesta este doar începutul unei frumoase aventuri.

Super Bowl vs Romanian Bowl

Și pentru că și finala noastră avea nevoie de un nume, i s-a spus… Romanian Bowl.

Așadar, s-a consumat prima finală a Romanian Bowl, campioana este Bucharest Warriors, iar nouă nu ne rămâne să sperăm decât că acest sport va avea în țara noastră măcar… 10% din impactul pe care îl are în America.

Tudor Florin MIHALACHE