Reactorul 5 al centralei nucleare, visul lui Ceaușescu, este abandonat de Guvernul Ponta

Categories EconomicPosted on

Al cincilea reactor al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă nu se va mai construi niciodată. Guvernul Ponta, care întâmpină dificultăți mari și în ceea ce privește asocierea unui investitor pentru reactoarele 3 și 4, a luat hotărârea să abandoneze reactorul 5. De fapt, a făcut acum oficial ceea ce specialiștii știau de mult timp.

Măsura a fost luată din cauza faptului că nu se întrevedea niciun orizont de timp acceptabil pentru a da în funcțiune această unitate. Cu cât trecea timpul, cu atât tehnologia devenea mai veche. ”Proiectul CANDU 700 a fost realizat la nivelul anilor 1970. Estimându-se ca dată de punere în funcţiune a unităţii 5 anul 2025, se poate considera că la acea dată autorizarea va fi practic imposibilă, Uniunea Europeană neacceptând decât grupuri energetice nucleare de generaţii noi, III + şi IV, acest proiect fiind de generaţia II +”, se precizează într-o notă de fundamentare a unui proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de Ministerul Economiei.

De fapt, centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată inițiat numai pentru patru reactoare. Specialiști din Societatea Națională Nuclearelectrica au declarat, neoficial, că al cincilea a apărut după ce dictatorul Nicolae Ceaușescu a survolat șantierul de la bordul unui elicopter. I s-a părut că e prea mult loc nefolosit și a spus că ar mai încăpea un reactor. Nimeni din cei prezenți nu a avut curajul să-l contrazică, și așa a început eopeea unității 5. De atuni până acum, lucrările nu au ajuns nici măcar la stadiul de 3%.

”La Unitatea 5, deoarece gradul de completitudine al lucrărilor existente în şantier este de circa 2,8%, şi datorită schimbărilor legislative, se estimează că această unitate va fi considerată ca unitate nouă şi în consecinţă Uniunea Europeană nu va aproba continuarea lucrărilor şi punerea ei în funcţiune în baza proiectului existent”, se arată în nota de fundamentare citată.

Primul reactor de la CNE a fost pus în funcțiune în 1996, iar cel de-al doilea în 2007. În prezent, acestea asigură aproape 20% din necesarul de energie electrică al României.