Rectorul-şpăgar rămâne în arest. Se plânge că a trăit clipe de „groază şi teroare”

Categories EvenimentePosted on

Rectorul suspendat al Universităţii „Ovidius”, Dănuţ Tiberius Epure, rămâne în arest. Aşa a decis astăzi Curtea de Apel Bucureşti, după ce Epure făcuse recurs la măsura arestării preventive luată de Tribunalul Bucureşti.

„Doresc să fiu cercetat în stare de libertate (…)Nu pot să recunosc ce spune Parchetul, nu e real. Sunt probleme la Universitate pe care doar eu pot sa le rezolv. Regret situaţia în care mă aflu”, a spus Epure, în faţa instanţei.
El a menţionat că a fost încarcerat în Arestul Central al Poliţiei Capitalei în aceeaşi încăpere cu cetăţeanul ceh găsit mort, în 3 august, şi a trecut prin „clipe de groază şi teroare”.
Partenerul său de ilegalităţi, Stere Tala, a fost însă eliberat. Acesta este acuzat de complicitate la luare de mită. Singura restricţie pe care o are este aceea de a părăsi ţara.

Apărătorul a afirmat, la judecarea recursului faţă de arestarea preventivă a lui Epure, că denunţătorul în cauză este Gheorghe Ţarălungă, fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, care i-ar fi făcut clientului său „o serie de şicane”.
De asemenea, avocatul a menţionat că profesorul universitar i-a denunţat, odată cu Epure, pe prorectorul instituţiei de învăţământ superior şi pe decanul Facultăţii de Chimie.
„Acest denunţ a fost făcut cu intenţia de a face rău”, a mai spus avocatul rectorului suspendat, în faţa Curţii de Apel Bucureşti.

Apărătorul lui Epure a adăugat că în cazul a două fapte de luare de mită pentru care este cercetat clientul său şi în care ar fi fost folosiţi investigatori sub acoperire sunt „de provocare”.
„Nu există probe că lăsarea în libertate a inculpatului va zădărnici aflarea adevărului. (…). Nu are antecedente penale, a condus o unitate de învăţământ superior care a devenit şi mai apreciată după ce a preluat conducerea”, a arătat avocatul rectorului suspendat.
Apărătorul a depus la dosar şi 21 de caracterizări şi acte medicale, subliniind şi că soţia şi unul dintre copiii lui Dănuţ Tiberius Epure au suferit intervenţii chirurgicale.

Pe de altă parte, procurorul anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a susţinut în faţa instanţei că există probe care arată că Dănuţ Tiberiu Epure a solicitat şi primit în mod repetat mită de la candidaţi sau studenţi ai universităţii.
„A facilitat admiterea unor candidaţi nepregătiţi la universitatea, iar aceste consecinţe se vor vedea în timp”, a susţinut procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Acesta a subliniat că rectorul l-ar fi întrebat la un moment dat pe unul dintre investigatorii sub acoperire”cât este dispus să dea pentru admitere”, iar apoi i-ar fi dat un bileţel pe care să scrie suma.

Reamintim că rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Dănuţ Tiberius Epure, acuzat de luare de mită, a fost arestat preventiv în 31 iulie, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti. Alături de el a fost arestat şi Stere Tala, cercetat penal pentru complicitate la luare de mită. Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, rectorul Universităţii „Ovidius” a primit de la o persoană, în cursul lunii august a anului trecut, 1.000 de euro, prin intermediar, pentru a facilita admiterea fiicei celui de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în iulie 2013, Tiberius Epure a pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs. Din banii pretinşi în iulie, Epure a primit 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie.

Potrivit anchetatorilor, la pretinderea şi primirea sumei de 4.000 de euro, rectorul Universităţii „Ovidius” a fost ajutat de către Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani. Stere Tala este cercetat penal pentru complicitate la luare de mită.
Rectorul Universităţii „Ovidius”, Dănuţ Tiberius Epure, acuzat de luare de mită şi suspendat ulterior din funcţie, a fost denunţat de un fost decan al Facultăţii de Farmacie, a susţinut avocatul său, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat recursul la arestarea preventivă.