Reteta de aluat fara gluten

Categories LifestylePosted on

Persoanele cu boala celiaca sau „sensibilitate la gluten” trebuie sa-si restrictioneze aportul de proteine ​​din dieta. Din acest motiv, o sa va invatam cum sa pregatiti un aluat de patiserie fara gluten.

Aluatul scurt este excelent pentru prepararea de preparate sau deserturi savuroase. Cu toate acestea, nu toata lumea se poate bucura de el, deoarece contine gluten. Din acest motiv, va vom arata o reteta de aluat praf fara gluten care poate fi inclus in dieta persoanelor celiace. Este usor de facut si are o textura excelenta.

Inainte de a incepe, trebuie sa stiti ca aluatul scurt este un tip de aluat tare care este foarte des intalnit in cofetarie si este de obicei folosit ca baza pentru prajituri. Se mai foloseste si in quiches -uri .

Se gateste la cuptor si primeste acest nume datorita caracteristicii sale fragile, deoarece se rupe destul de usor. Poate fi achizitionat si din aproape orice supermarket deja pregatit, desi isi va pierde o parte din calitate fata de cel realizat manual.

Ingrediente pentru prajitura fara gluten

Pregatiti deserturi nesfarsite cu un praf de patiserie fara gluten.

Pentru a face un aluat excelent fara gluten, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 220 de grame de faina fara gluten.
  • 90 de grame de unt.
  • 60 de grame de zahar.
  • 1 ou si un galbenus de ou.
  • 1 praf de sare.

Atunci cand alegeti ouale, incercati sa va asigurati ca acestea provin de la pui crescuti in aer liber si nu in custi. Acest act promoveaza dezvoltarea de bune practici pentru obtinerea de produse cu respectarea bunastarii animalelor. In plus, calitatea nutritionala si organoleptica a acestui tip de oua este superioara.

Pas cu pas

  1. Amestecati faina fara gluten cu zaharul si sarea intr-un castron mare. Este indicat sa amestecati bine aceste ingrediente, astfel incat sa fie perfect integrate.
  2. Taiati untul in cuburi si adaugati-l in recipient. Se recomanda ca acesta sa fie la temperatura camerei pentru a facilita manipularea.
  3. Dupa ce ati finalizat pasul anterior, adaugati oul si galbenusul de ou. Framantati aluatul pana obtineti un rezultat omogen. Retineti ca este necesar sa evitati framantarea excesiva; altfel ar putea deveni prea elastic si acest lucru ar afecta negativ textura finala.
  4. Odata atins scopul, formati o minge si infasurati-o in folie de plastic pentru a o lasa sa se odihneasca timp de 1 ora la frigider.
  5. Cu timpul,  turnam faina pe o suprafata de lucru curata si asezam prajitura. Aplatizati mai intai cu mainile si apoi cu ajutorul unei role.
  6. Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam deasupra aluatul, indepartand excesul cu ajutorul unui sucitor.
  7. Se intepa suprafata cu o furculita si se da la cuptor pentru aproximativ 10 minute la 180 de grade Celsius pana se rumeneste.

Inainte de coacere, este important sa asezati un strat de hartie de copt deasupra aluatului. Acesta va fi acoperit cu leguminoase uscate care ofera suficienta greutate pentru a preveni umflarea acestuia.

Retineti ca il puteti acoperi si cu ingrediente dulci sau sarate inainte de coacere, in functie de reteta pe care doriti sa o faceti. Cu toate acestea, cu aceasta reteta ar fi optim sa incorporam alimente dulci. In continuare, va vom arata o alta modalitate de preparare a prajiturii de aluat pe care sa-l includeti in preparatele sarate.

Aluat sarat fara gluten

Aluatul fara gluten poate fi folosit pentru a face tot felul de quiche -uri diferite.

Te intrebi cum sa faci un aluat fara gluten, potrivit pentru quiche -uri si alte mancaruri sarate ? Procesul este destul de similar cu cel precedent, desi proportiile ingredientelor variaza. Retineti ca rezultatul final trebuie sa aiba o textura fina, sfaramicioasa.

Ingrediente

In acest caz, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 220 de grame de faina fara gluten.
  • 10 grame de sare.
  • 6 grame de zahar.
  • 90 de grame de unt.
  • 1 ou si un galbenus de ou.

Pas cu pas

  1. Amestecati ingredientele uscate astfel incat sa se integreze corect.
  2. Se adauga untul taiat cubulete, la temperatura camerei, oul intreg si galbenusul. Lucrati aluatul cu mainile pana se obtine o textura omogena, dar fara a trece peste el pentru a nu fi elastic.
  3. Apoi, formati o minge si infasurati aluatul in folie  de plastic.
  4. Se da la frigider pentru o ora sa se odihneasca.
  5. Dupa trecerea timpului, asezam faina pe o suprafata de lucru si intindem aluatul rupt cu ajutorul unui sucitor. Este important sa fie neteda.
  6. Tapetati o tava cu hartie de copt si puneti aluatul pe ea. Eliminati excesul cu ajutorul rolei in sine.
  7. Intepati aluatul cu o furculita si puneti deasupra un strat de hartie de pergament cu legume uscate pentru a nu se umfla.
  8. Gatiti 10 minute la 180 de grade Celsius si gata.

Cand trebuie evitat consumul de gluten?

Aluatul fara gluten este potrivit pentru persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten non-celiaca.

In ultimii ani a devenit la moda limitarea prezentei glutenului in diete. S-a speculat ca acest mecanism ar putea genera anumite beneficii pentru sanatatea si functionarea corpului uman.

Adevarul este ca nu exista dovezi ca eliminarea glutenului la persoanele sanatoase este avantajoasa. Acum da, sunt situatii in care nu poate fi consumat. Ele sunt citate mai jos.

Persoanele celiace

Boala celiaca este o patologie autoimuna care provoaca leziuni organismului prin consumul de gluten, dupa cum arata cercetarile publicate in revista BMC MedicineIn aceste cazuri, este necesar nu doar sa evitati consumul de gluten ca atare, ci si sa fiti extrem de atenti la contaminarea incrucisata.

In caz contrar, functia digestiva ar putea fi afectata foarte negativ. Ar fi cauzate simptome incomode precum diareea, durerea si gazele, iar riscul de a dezvolta alte patologii mai grave ar creste. Cu toate acestea, persoanele cu boala celiaca sunt de obicei diagnosticate inca din primele etape ale vietii, asa ca sunt constienti de aceasta limitare la nivel alimentar.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca

Ceea ce este cunoscut sub numele de „intoleranta la gluten” nu exista. Cu toate acestea, exista o problema tipica cunoscuta sub numele de „sensibilitate la gluten non-celiaca”. In acest caz,  consumul de proteine ​​genereaza o serie de efecte adverse asupra organismului.

Potrivit unui studiu publicat in Medicine, cel mai bine este ca cei care sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca sa elimine nutrientul din dieta, desi reintroducerea lui ar putea fi posibila in viitor.

In unele ocazii, aceasta problema este temporara, asa ca poate fi rezolvata pe masura ce trece timpul. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca singurul lucru care provoaca aportul de gluten in aceste cazuri sunt simptomele, insa sanatatea sistemului digestiv nu este afectata asa cum se intampla la pacientii celiaci.

Pacienti cu boli inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale provoaca inca multe indoieli in comunitatea stiintifica. Exista multe variatii intre pacienti si acelasi tratament nu este intotdeauna eficient. Cu toate acestea, a fost studiata relatia dintre suprimarea glutenului alimentar si gestionarea acestor patologii, si chiar s-a observat o imbunatatire in unele cazuri.

Din acest motiv, se poate propune o dieta saraca in gluten sau fara proteine ​​pentru a incerca sa creasca calitatea vietii acestor pacienti. De asemenea, suprimarea nutrientilor din regim poate aduce beneficii persoanelor cu alte tipuri de boli, cum ar fi hipotiroidismul. Cu toate acestea, exista inca cateva necunoscute in acest sens.

Faceti aluat fara gluten

Dupa cum ati vazut, sa faceti prajituri fara gluten este foarte simpla. Sunt necesare putine ingrediente si putin timp in intregul proces. Rezultatul nu va fi exact acelasi cu varianta cu gluten, dar va fi foarte aproape. Din acest motiv, este o alternativa excelenta pentru a face prajituri, quiche -uri si alte preparate dulci sau sarate.

Cu toate acestea, retineti ca moderarea aportului de carbohidrati poate fi benefica pentru multi oameni, in special pentru cei care nu fac sport in mod regulat. Astfel, sunt prevenite patologiile metabolice complexe precum diabetul de tip 2. Pe termen mediu va beneficia si starea compozitiei corporale.

In sfarsit, amintiti-va ca pentru a va imbunatati sanatatea, va fi esential sa combinati o alimentatie adecvata cu alte obiceiuri bune. Odihna de cel putin 7 ore in fiecare noapte va asigura ca procesele de recuperare care au loc in organism sunt finalizate cu succes si astfel se evita ineficientele pe termen mediu care cauzeaza patologii.