S-a afișat încălzirea pe noiembrie. Aveți bani să plătiți?

Categories SocialPosted on

Zilele acestea, administratorii de blocuri au început să afișeze facturile aferente lunii noiembrie. Deși se așteptau la sume mari, mulți au fost luați prin surprindere.

”Am de plată 496 de lei. Suntem două persoane și nu beneficiem de subvenție, dacă avem 1.500 de lei salariu domnul Mazăre spune crede că suntem bogați”, spune un bărbat din cartierul Inel 2, care locuiește într-un apartament de trei camere și 50 de metri pătrați. ”Nu știu ce vom face la iarnă, când va fi frig. Acum, de bine de rău, o mai scoatem la capăt”, a adăugat el. Cei care stau în două camere, în același bloc, au plătit între 350 și 460 de lei, în funcție și de câtă apă au consumat. Nu uitați: pentru apa caldă nu se primește niciun fel de subvenție.

Mulți oameni se declară împotriva sistemului de subvenționare stabilit de Radu Mazăre și consilierii locali, sistem care prevede acordarea unor ajutoare pentru cei care au venituri sub 1.500 de lei pe membru de familie. ”Ar fi trebuit să facă așa cum e în toată țara, să subvenționeze gigacaloria. Ce, noi suntem mai cu moț? Au hotărât el și gașca sa să facă așa, să câștige mai multe voturi”, spune un constănțean revoltat.

Și pentru cei care au primit subvenție se anunță vremuri grele. Mulți dintre ei, aproape 10.000, ar putea da banii înapoi. Este vorba despre cei care primes ajutor de la Ministerul Muncii, nu de la primărie, și care trebuie să facă dovada reședinței, adică să aducă o viză la dosarul deja completat. Cine nu o aduce nu mai primește ajutor și riscă să aducă bani de acasă și pentru luna noiembrie. Toată această harababură nu s-ar fi întâmplat dacă Primăria Constanța ar fi descis să subvenționeze gigacaloria.

În Constanța, prețul gigacaloriei este unul dintre cele mai mari din țară: 358,54 lei. Cu toate acestea, Mazăre nu vrea să subvenționeze gigacaloria. ”Părerea mea este că subvenţiile şi sprijinul financiar trebuie acordate celor săraci. Părerea mea, am mai spus-o, este că Mazăre nu trebuie să beneficieze de subvenţie. E limpede? Cel care are 40 de milioane salariu nu trebuie să beneficieze de subvenţie, asta dacă nu are cinci copii. (…) Lumea a înţeles, asta le-am explicat în campania electorală. Ăsta este sistemul de subvenţie care este în toată lumea. (…) Ai peste 15 milioane pe membru de familie, plăteşti. Nu o să iau niciodată de la sărac şi să dau la bogat, să fie limpede. (…) Ăsta e principiul subvenţionării, să-i dau săracului”, a menţionat Mazăre, acum două luni.

Comparativ cu Bucureştiul unde subvenţionarea la căldură este pentru toţi cetăţenii, fără să se ţină cont de veniturile acestora, Radu Mazăre a declarat că primarul capitalei, Sorin Oprescu, ar considera corectă modalitatea de subvenţionare aplicată de municipalitate la Constanţa. „Oprescu mie mi-a spus, anul trecut, ‘Bă faci foarte bine, dar eu nu sunt în stare să fac asta în Bucureşti, nu pot. Aşa e corect, cum faci tu, dar eu nu pot să o fac în Bucureşti’.(…) De ce? Pentru că nu este în stare să se organizeze, de aia”, a spus Mazăre.

Directorul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) Constanţa, Ilie Răchieru, a declarat că sistemul de acordare a subvenţiilor la căldură practicat de administraţia locală constănţeană este unic la nivel naţional. „Avem zone în ţară cu preţ mai mare la gigacalorie, numai că ei au subvenţie pe total, liniară, toată lumea primeşte subvenţie. De aia apare diferenţa că la Constanţa preţul este mare. Modelul de ajutoare de încălzire, de a da subvenţia numai la cei săraci, numai noi avem la nivelul ţării. Este adevărat ce spune primarul, că în străinătate se dă ajutor numai la cei care nu au bani, nu se dă ajutor liniar, numai că acolo e altă poveste”, a spus reprezentantul RADET.

P.S. Radu Mazăre pleacă în Thailanda pentru a-și petrece sărbătorile, așa că încălzirea vilei în care stă nu îl va costa prea mult în această perioadă.