UE: “Suveranitatea Greciei este sever restricționată”

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

UE: “Suveranitatea Greciei este sever restricționată”

Jean-Claude Juncker, șeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, a declarat recent într-un interviu citat de cotidianul britanic “The Guardian”, că suveranitatea Greciei este în prezent limitată masiv.

“Suveranitatea Greciei este sever restricţionată. Ei singuri au acceptat ajutorul pe care statele din zona euro sunt gata să-l acorde, dar trebuie sa realizeze că acest sprijin financiar presupune şi anumite conditii, pe care trebuie sa le respecte”.

El a ţinut să precizeze că Grecia trebuie să treacă printr-un val de privatizări, asemănător cu cel din Germania de Est după căderea comunismului.

Junker a dat ca exemplu agenţia Treuhand, folosită de nemţi pentru a privatiza, între 1990 şi 1994, peste 14.000 de firme est-germane.

Preşedintele Eurogroup declara la începutul lunii iunie că a primit ameninţări cu moartea din Grecia, unde măsurile de austeritate impuse în schimbul unui ajutor financiar extern nu se bucură de popularitate.

“Financial Times” a precizat recent faptul că grecilor li se vor impune condiţii şocante pentru a beneficia de un nou acord financiar.

Mai exact, autorităţi din afara ţării vor prelua controlul asupra colectării taxelor şi impozitelor şi al privatizărilor.

Noile măsuri de austeritate ar putea fi impuse din afara ţării, iar Grecia ar putea rămâne, temporar, fără Guvern.

Deocamdată autorităţile internaţionale şi cele elene nu au confirmat informaţiile.

Grecia speră să obţină din vânzarea unor companii de stat și a unor proprietăți suma de 50 de miliarde de euro, până în 2015.

În perioada 2011-2013, statul elen are în plan atragerea a 15 miliarde de euro, după vânzarea mai multor porturi, aeroporturi, dar şi a unui cazino.