Scenariu: este pregătită RATC pentru privatizare? Consilier local: ”E cel mai bine așa”

Categories Dosarele TimpulPosted on

RATC este într-o gaură neagră financiară, din care s-ar putea ca salvarea să fie privatizarea. Cuvântul ”privatizare” a fost rostit, tare, apăsat și silabisit de primarul Radu Mazăre, ieri, la ședința de Consiliu Local. Nu este un scenariu irealizabil. În următoare luni se vor lua câteva măsuri, printre care și reducerea prețurilor. Dacă nu vor avea rezultate, adică dacă regia nu va fi pe zero, în ceea ce privește pierderile, se va ajunge la vânzare. Către un evreu sau un neamț, a spus Mazăre, ieri. Societățile din Israel sunt cunoscute ca investitori importanți în Constanța. În orice caz, va fi o licitația internațională.

Teoria conspirației

Cei care cred în teoriile conspirației ar putea spune că situația în care se află acum regia este tocmai un motiv pentru a se vorbi acum despre privatizare ei. Cu muncitori care fac greve (despre care se spune că au fost comandate), cu salarii minime, cu sume imense de încasat (18 milioane de lei), societatea nu are cum să meargă bine. Se pregătește însă o cosmetizare. Vor fi dați afară oameni. Nimeni nu vrea o companie cu prea mulți angajați. În primă etapă vor pleca 60 de oameni, pe cale naturală. Nu va fi vorba despre concedieri colective, asigură Mazăre. O altă etapă premergătoare privatizării ar fi investiții de milioane de euro, cu fonduri europene. Tor primarul spune că Decebal Făgădău va aceesa circa cinci – șase milioane de euro pentru un sistem de taxare electronic, ca la teleski, pentru camere de luat vederi, pentru modernizarea stațiilor. Un eventual investitor va beneficia de toate acestea. Va primi chiar și suma de patru milioane de euro, pe care primăria o plătește acum în contul subvențiilor pentru cei 32.000 de bătrâni care beneficiază de gratuitate. Consiliul local își va păstra controlul asupra firmei private. ”E cel mai bine așa”, a spus, cu voce tare, un consilier local, când îl asculta pe Mazăre.

Se reduce prețul biletului

Până atunci, consilierii locali au luat decizia să reducă prețul biletului. ”Am votat o reducere a prețului biletului, pentru că până acum lumea circula cu un leu dat șoferului. Reducem prețul biletului de la 1,75 la 1.50 lei până în luna octombrie, când vom reanaliza, să vedem ce se întâmplă”, a spus Mazăre, ieri, după ședința de consiliu. Reducerea se va aplica de la 1 iulie.

”Nu mai mergeți fără bilet”

Asta nu este însă tot. Mazăre le-a transmis un mesaj constănțenilor: ”Nu mai mergeți fără bilet. Indiferent cine vă spune, șoferul, controlorul, că merge fără bilet, nu mai mergeți fără. Vor fi controale, vor fi controale cu jandarmi, autobuzele vor fi trase pe dreapta, ușile închise, și cine nu are bilet pleacă de acolo autobuzul cu ei. Ideea este următoarea: să facem să funcționeze această societate cum trebuie și vom continua scăderea prețului. Eu vreau să ajungem să mergem cu un preț mic, iar maxi-taxiul să fie ceea ce trebuie să fie de fapt, un transport calitativ superior și la un tarif superior”, a mai spus Mazăre.

PS. Consilierii locali din Lugoj, judeţul Timiş, au votat, săptămâna trecută, introducerea transportului public în comun gratuit în municipiu, începând din 1 iulie, decizia fiind o premieră în România, a afirmat primarul Francisc Boldea. Lugoj este al doilea oraş ca mărime din judeţul Timiş şi, potrivit ultimului recensământ, are peste 46.000 de locuitori.