Exista multi mari sculptori francezi care au lucrat la varf, impingand forma de arta la noi culmi in ultimele cateva secole.
Desi nu sunt la fel de faimosi ca marii sculptori ai Renasterii, sculptorii francezi au lasat o amprenta majora in lumea artei incepand cu anii 1700 si pana in sculptura contemporana de astazi.
Sculptori francezi celebri
1. Auguste Rodin

Exista o credinta comuna ca Auguste Rodin este progenitorul sculpturii contemporane. Rodin, un francez nascut in 1840, a avut o copilarie suparatoare care aproape l-a facut sa renunte la o cariera in arta.
In adolescenta, a incercat de trei ori in zadar sa se inscrie la Ecole des Beaux-Arts. Dupa moartea surorii sale, in 1862, s-a dedicat in intregime carierei de mester in loc de artist.
In acelasi an, Rodin s-a inscris intr-un ordin catolic, dar Sfantul Petru Julian Eymard a fost cel care si-a recunoscut geniul si l-a convins sa revina la sculptura. A luptat o vreme in razboiul franco-prusac impotriva vointei sale si a ramas sarac pana la 30 de ani.
O calatorie in Italia in 1875, in timpul careia a examinat lucrarile lui Donatello si Michelangelo, a servit drept catalizator creativ.
Drept urmare, Rodin a continuat sa produca o serie de sculpturi monumentale care sunt universal salutate ca printre cele mai bune exemple ale genului lor. Sculptura sa „Ganditorul” este considerata pe scara larga printre cele mai recunoscute opere de arta din lume.
Ultimii 40 de ani ai vietii sale au fost petrecuti in primul rand pentru o serie de lucrari numite de Rodin Portile Iadului. Toate lucrarile legate de aceasta carte sunt adesea considerate printre cele mai bune ale lui Rodin.
2. Antoine Bourdelle

Artist si educator francez, Antoine Bourdelle (nascut Emile Antoine Bordelles; 30 octombrie 1861–1 octombrie 1929) este recunoscut pe scara larga pentru munca si contributiile sale in domeniu.
A avut un rol semnificativ in dezvoltarea Art Deco si in trecerea de la Beaux-Arts la sculptura contemporana si a fost elevul lui Auguste Rodin insusi.
Musee Bourdelle gazduieste acum fostul sau spatiu de lucru si este dedicat artei sale.
Musee Bourdelle se gaseste la 18 rue Antoine Bourdelle, o strada pariziana pitoreasca, nu departe de Gare Montparnasse si de sediul ilustrului cotidian francez, Le Monde.
Muzeul prezinta casa, studioul si gradina lui Bourdelle pe care le-a folosit pentru a crea arta intre anii 1884 si 1929.
3. Jean-Antoine Houdon

Sculptorul neoclasic francez Jean-Antoine Houdon a trait intre 20 martie 1741 si 15 iulie 1828.
Houdon este cel mai bine cunoscut pentru statuile si busturile sale ale ganditorilor si faptuitorilor proeminenti ai Iluminismului.
Houdon a creat lucrari ale multor figuri notabile, printre care Denis Diderot, Benjamin Franklin, Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Moliere, George Washington, Thomas Jefferson, Louis XVI, Robert Fulton si Napoleon Bonaparte.
Profilul Washingtonului este prezentat pe o serie de marci postale americane de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, toate fiind gravate dupa sculpturile lui Houdon.
4. Edgar Degas

Impresionistul francez Edgar Degas a fost activ de la 19 iulie 1834 pana la moartea sa, la 27 septembrie 1917.
Pe langa picturi si imprimeuri, Degas a creat si sculpturi si schite. Mai mult de jumatate din lucrarile lui Degas prezinta dansatori, facandu-i asociati in mod deosebit cu subiectul.
In ciuda reputatiei sale de pionier al impresionismului, Degas a preferat sa fie etichetat drept realism si rareori a lucrat in aer liber ca colegii sai impresionisti.
Abia in 1881, Degas si-a aratat singura sculptura, Micul dansator de paisprezece ani.
Figura de ceara aproape in marime naturala a unui dansator cu par real si o tutu de panza a starnit o reactie semnificativa din partea criticilor, majoritatea laudand realismul exceptional al figurii, dar condamnand dansatorul ca fiind urat.
De-a lungul a patru decenii, Degas a realizat un numar mare de sculpturi suplimentare care nu au fost prezentate publicului pana la o expozitie postuma in 1918.
In timpul vietii artistului, niciuna dintre sculpturile lui Degas, inclusiv Mica dansatoare de paisprezece ani, nu a fost turnata in bronz. Acestea au fost realizate de proprietarul turnatoriei, Adrien Hebrard, la cererea familiei lui Degas in urma trecerii in nefiinta.
5. Louise Bourgeois

Din 1911 pana la moartea ei, in 2010, Louise Josephine Bourgeois a fost o cunoscuta artista americana, originara din Franta.
Louise Bourgeois este cunoscuta pe scara larga ca sculptor si artist de instalatii, dar s-a practicat si in pictura si linogravura.
Picturile ei au explorat teme de domesticitate, familie, sexualitate si trup, precum si teme ale mortalitatii.
A gasit mangaiere facand legatura dintre aceste idei si amintirile din copilarie. Desi a aratat cu expresionistii abstracti, iar opera ei impartaseste caracteristici cu suprarealismul si feminismul, Louise Bourgeois nu este considerata parte a niciuna dintre aceste miscari.
Louise Bourgeois a inceput sa foloseasca paianjenii ca element central in munca sa candva la sfarsitul anilor 1990. Eforturile lor au dus la cea mai cunoscuta sculptura a ei, Maman, o piesa de otel si marmura din care a fost realizata o editie de sase bronzuri (vezi mai sus).
Sculptura lui Bourgeois, care a fost expusa pentru prima data in 2000 la Turbine Hall a Tate Modern, ca parte a seriei Unilever, si-a gasit recent o noua casa in Centrul National de Conventii din Qatar.
Aceasta sculptura Paianjen de Bourgeois este cea mai mare a sa pana in prezent. Maman face, de asemenea, aluzie la puterea mamei sale prin metafore care implica tors, tesut, alaptare si paza. Folosirea ei de paianjeni i-a adus numele de „Femeia Paianjen”.
6. Camille Claudel

Sculptor francez care a lucrat in principal in bronz si marmura, Camille Rosalie Claudel (8 decembrie 1864 – 19 octombrie 1943) este cunoscuta in special pentru sculpturile sale figurative.
Dupa o viata oarecum neremarcabila, ea a murit, doar pentru a fi redescoperita pentru stralucirea revolutionara a muncii ei. Claudel este subiectul a nenumarate memorii si documentare, iar sculpturile ei, precum „The Waltz” si „The Mature Age”, au devenit iconice in intreaga lume.
Din 2017, Nogent-sur-Seine gazduieste Muzeul national Camille Claudel. Musee Rodin din Paris contine un spatiu dedicat artei lui Claudel datorita prieteniei lor indelungate.
Muzeul d’Orsay din Paris, Institutul de Arta Courtauld din Londra, Muzeul National al Femeilor in Arta din Washington, DC, Muzeul de Arta din Philadelphia si Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles au toate sculpturi de Claudel pe afisaj.
7. Jean Arp

Hans Peter Wilhelm Arp, cunoscut sub numele de Jean Arp in engleza, a fost un sculptor, pictor si poet germano-francez care a trait intre 16 septembrie 1886 si 7 iunie 1966. A fost recunoscut pe scara larga pentru lucrarile sale abstracte si dadaiste.
In anii 1930, artistul a inceput sa foloseasca bronzul si piatra in opera sa, pe langa punctul sau forte deja stabilit de colaj si basorelief. El a creat o serie de piese mici cu parti detasabile pe care privitorul le poate manipula dupa bunul plac.
Pe langa Marele Premiu pentru sculptura la Bienala de la Venetia din 1954, Arp a castigat premii de sculptura la Pittsburgh International din 1964, Marele Premiu National al Artelor din 1963, Premiul Carnegie din 1964, Premiul Goethe din 1965 de la Universitatea din Hamburg si Ordinul de Merit cu Steaua Republicii Germane, culminand o cariera distinsa.
8. Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle, sculptor, pictor, realizator de film si creator de carti stralucitoare ilustrate manual, a murit la 21 mai 2002.
Saint Phalle a fost un pionier in domeniul sculpturii monumentale si a fost foarte admirata pentru daruirea si contributiile ei la comunitate.
Ea a castigat mai intai recunoasterea internationala pentru ansamblurile ei pasionate si violente care infatiseaza oameni impuscati. Acestea s-au transformat in Nanas, care sunt sculpturi gigantice, viu colorate, de animale, monstri si femei care sunt menite sa fie pline de umor si amuzante.
Gradina Tarot a fost opera ei magistrala, o gradina de sculptura intinsa plina cu zeci de piese mari ca casele.
9. Cesar Baldaccini

Cesare Baldaccini (1 ianuarie 1921 – 6 decembrie 1998) a fost un sculptor francez.
Cu compresiile sale dramatice (masini compacte, metal abandonat sau gunoi), expansiuni (sculpturi din spuma poliuretanica) si redari ciudate de animale si insecte, Cesar a fost in fruntea miscarii Nouveau Realisme.
Basorelieful, Tortue si Le Diable se afla in colectia permanenta de la Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou, in timp ce Facel Vega poate fi vazut la Musee d’art moderne de la Ville de Paris.
10. Jacques Lipchitz

Sculptorul Jacques Lipchitz a fost activ in perioada cunoscuta drept epoca cubista.
Inainte de 1915–16, arta lui Lipchitz a ramas extrem de figurativa si lizibila, dar dupa acel an, elementele naturaliste si descriptive au fost atenuate in favoarea stilului sintetic al Crystal Cubism.
A fost Galerie L’Effort Moderne a lui Leonce Rosenberg din Paris unde Lipchitz a avut prima sa expozitie personala in 1920. A scapat de nazisti si, in cele din urma, si-a facut casa la New York si apoi la Hastings-on-Hudson.
In vara anului 1949, a participat la a treia expozitie internationala de sculptura de la Muzeul de Arta din Philadelphia, impreuna cu alti 250 de sculptori. Saptezeci dintre sculptorii dintr-o revista Life filmata din spectacol au fost recunoscuti pozitiv, inclusiv el.
In 1954, o retrospectiva a lucrarii lui Lipchitz a facut drum de la MoMA din New York la Walker Art Center din Minnesota si la Muzeul de Arta din Cleveland din Ohio. Sculpturi mici din bronz din seria sa To the Limit of the Possible au fost expuse la Fine Arts Associates din New York in 1959.