SUA: Un membru al Congresului a fost împuşcat în cap, şase persoane au murit şi 13 au fost rănite într-un atac

Categories La ziPosted on

SUA: Un membru al Congresului a fost împuşcat în cap, şase persoane au murit şi 13 au fost rănite într-un atac

Gabrielle Giffords, membru în Congresul american, a fost împuşcată în cap, şase persoane au fost ucise, iar alte 13 grav rănite în urma unui atac armat în Tucson, statul Arizona, relatează Antena 3.

Giffords a fost operată şi are mari şanse de supravieţuire, au declarat medicii. Iniţial, s-a anunţat că aceasta ar fi murit, după ce un glonţ i-a străpuns capul. Surse apropiate familiei au declarat că aceasta şi-ar fi revenit din anestezie şi ar fi discutat deja cu poliţia.

Atacatorul a fost reţinut de poliţie, cu ajutorul martorilor. El a împuşcat mai mulţi oameni într-un magazin din Tucson, unde Gabrielle Giffords avea prima întâlnire cu alegătorii, după scrutinul parlamentar din noiembrie. Printre morţi se numără un copil de 9 ani şi un judecător federal. Doi martori au reuşit să-l doboare la pământ pe agresor.

Câteva dintre victime au murit pe loc, iar altele au fost transportate, în stare critică, la spital.

Giffords a mai primit mesaje de ameninţare

Gabrielle Giffords (40 de ani) şi-a atras ostilitatea republicanilor în 2006, când a fost aleasă pentru prima dată în Congres. După ce a susţinut reforma sistemului sanitar, promovată de Obama, a primit mesaje de ameninţare, biroul i-a fost vandalizat, iar liderii republicani au declarat-o “o ţintă”. Încă nu se ştie dacă ea a fost atacată la Tucson din motive politice.

Agresorul, Jared Lee Loughner (22 de ani), este cunoscut ca un tip izolat şi cu probleme de comportament. El a postat, acum câteva luni, pe internet un fel de mesaj de adio incoerent, în care vorbea despre terorism, dar şi de “controlul minţilor” şi “spălarea creierelor”. Acum doi ani, el a încercat să se înroleze în armată, dar a fost respins din motive pe care militarii nu doresc să le dezvăluie.