Teatru: “Băieții de aur”

Categories Cultura, trimitere dreaptaPosted on

Teatru: “Băieții de aur”

Chiar dacă nu se numără printre cele mai savuroase texte ale lui Neil Simon, piesa „Băieții de aur” (în original „The Sunshine Boys”), pusă în scenă la Teatrul Mic, în regia lui Claudiu Goga și avându-i în rolurile principale pe Dan Condurache și Mihai Dinvale, secondați de mai tânărul Bogdan Talașman, reprezintă totuși o alternativă fericită la multe dintre comediile actualei stagiuni.

Pentru cei care nu au avut ocazia să vadă excelenta ecranizare din 1975 cu Walter Matthaw și George Burns (ambii nominalizați la Oscar, cel din urmă și obținându-l), acțiunea se centrează pe un cuplu de actori de vodevil, Willie Clark și Al Lewis, care după ce au jucat împreună, cu mare succes, timp de 43 de ani, s-au despărțit pe neașteptate, aparent în plină glorie.

Acum, după 11 ani în care nu s-au mai văzut, și… 12 de când nu și-au mai vorbit, cei doi, ajunși la o vârstă venerabilă, dar încărcați de resentimente reciproce cu atât mai mari cu cât nu au avut ocazia să și le mărturisească de atâta amar de vreme, sunt solicitați de o importantă rețea de televiziune pentru un spectacol omagial.

Prilej numai bun ca să-și plătească unul altuia măcar o parte din polițe.

Interesant este că protagoniștii variantei românești – care în linii mari își etalează cunoscutul farmec scenic, deși poate că Dan Condurache ar fi trebuit să opteze pentru o abordare mai puțin bufă a rolului – joacă și ei împreună deja de 35 de ani! Le dorim să-i întreacă pe Willie și Al!

Daniela AMORAN