Numărul angajaţilor MAI inculpaţi pentru corupţie, mai mare cu 81% faţă de 2010

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Numărul angajaţilor MAI inculpaţi pentru corupţie, mai mare cu 81% faţă de 2010

Numărul angajaţilor MAI învinuiţi pentru infracţiuni de corupţie a crescut cu 81% în primul semestru din 2011, comparativ cu aceeași perioadă din 2010, conform unui raport al Direcţiei Generale Anticorupţie.

În perioada analizată, au fost făcute aproape 1.200 de lucrări şi dosare penale, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010.

Dintre acestea, 289 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar 910, la structurile centrale şi teritoriale ale Parchetul instanţei supreme.

Acelaşi raport arată că a fost dispusă începerea urmăririi penale în 230 dosare (+11%), dintre care 46 la Direcţia Naţională Anticorupţie şi 184 la alte structuri ale Ministerului Public.

De asemenea, procurorii au definitivat ancheta în 152 de rechizitorii, fiind consemnată o creştere cu 24% a sancţiunilor cu caracter administrativ.

Au fost efectuate cercetări cu privire la 2.706 persoane (+63%), dintre care 1.242 au fost cadre ale MAI (+65%). Din cele 1.173 persoane învinuite, 379 provin din cadrul ministerului (30 având funcţii de conducere şi 349 funcţii de execuţie).

În ceea ce priveşte activitatea de cercetare penală, raportul arată o creştere cu 50% a numărului persoanelor învinuite, precum şi cu 81% a personalului MAI învinuit, faţă de primele şase luni ale anului trecut.

“Primul semestru al anului 2011 a constituit pentru Direcţia Generală Anticorupţie un interval de continuitate şi amplificare a demersurilor întreprinse pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivelul personalului MAI (…)”.

“În această perioadă, se disting în mod deosebit acţiunile de mare anvergură desfăşurate sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru combaterea corupţiei şi contrabandei în punctele de trecere a frontierei de stat. Operaţiunile au probat încă o dată faptul că lupta împotriva corupţiei nu este un exerciţiu declarativ, ci o realitate susţinută de acţiuni şi fapte concrete”, se arată în raportul de activitate al DGA.