Teatrul de Stat Constanţa, diseară: „Desculţ în parc”, de Neil Simon

Categories Cultura-educatiePosted on

Teatrul de Stat din Constanţa programează, la sediu (bulevardul Ferdinand, nr. 11), în această seară, de duminică – 1 iunie, la ora 19.00: comedia… “amăruie”, casnico – socială (“de cuplu”), ”DESCULŢ ÎN PARC”, a americanului Neil Simon.

Traducerea : Zeno Fodor (după „Barefoot in the Park”, piesa care a avut premiera pe celebrul bulevard newyorkez al Thaliei, Broadway, în anul 1966).

Regia : Liviu Manolache.

Scenografia : Eugenia Tărăşescu Jianu.

Distribuţia: Florina Stănculeţ (soţia casnică, Connie), Tani Ştefu (soţul avocat, Paul Bratter), Nina Udrescu (doamna Banks, mama lui Connie), Liviu Manolache (venerabilul excentric, Victor Velasco), Gelu Ciobanu (telefonistul, terorizat de interminabilele scări).

 

(Şi) “Desculţ în parc” abordează temele preferate a Americii primelor decenii postbelice: nevroza de cuplu, anxietatea socială, depresia ş.a.m.d.

 

Avem de-a face cu o piesă abordând problemele cuplului (temă frecventă (şi) în dramaturgia americană a anilor ’60 şi ’70!…), dar într-un registru comic, departe, totuşi, de profunzimea şi pasiunea (destructvă…) din celebra, de exemplu, “Cui i-e frică de Virginia Woolf”, a lui Edward Albee (şi ea ecranizată, tot de “Oscar”, dar… luat!, cu Elisabeth Taylor şi Richard Burton…).

În „Desculţ în parc” (“Barefoot in the Park”), piesa de comedie (romantică) a americanului Neil Simon, asistăm la avatarurile unei proaspete căsătorii, din mare dragoste, între Paul Bratter, tânăr avocat, cu ambiţii profesionale şi sociale, şi Connie, care îşi doreşte un singur lucru de la viaţă: acela de a fi fericită, alături de Paul, fără mari pretenţii, de natură materială sau privitor la poziţia socială…
Împreună, cei doi învaţă cum să trăiască şi să îşi păstreze vie dragostea, într-un apartament foarte mic, aflat la etajul ultim al unei clădiri înalte, din New York, care… nu are lift!
Piesa este presărată cu replici pline de haz şi înţelepciune, mare parte dintre acestea fiind rostite de către personajul mamei lui Connie sau de către excentricul lor venerabil vecin de etaj.

Această piesă este celebră şi datorită ecranizării (film nominalizat la Premiul “Oscar”!), din anul 1967, cu: Jane Fonda / rolul Connie, Robert Redford / Paul Bratter, Mildred Natwick / doamna Banks, mama lui Connie / soacra lui Paul, şi… Charles Boyer / în rolul bătrânului vecin excentric, Victor Velasco (regia îi aparţine lui Gene Saks)!

 

Neil Simon: o ediţie “princeps” a scriitorului american de succes: evreu din Bronx (New York), Broadway, radio, televiziune şi cinema, cinci căsătorii, premiile “Pulitzer”, “Emmy”, nominalizări la “Oscar” etc.

 

Marvin Neil Simon (născut la 4 iulie1927, la New York) este un dramaturg și scenarist de film american, evreu de origine.

Numeroasele sale comedii, jucate mai întâi pe scenele de pe celebrul boulevard newyorkez Broadway, au fost traduse și reprezentate în întreaga lume, dobândind un loc de frunte în repertoriul teatral universal, din secolul al XX-lea și al XXI-lea.

Între piesele sale se numără: “Amintiri din Brighton Beach”, “Biloxi Blues” și “Un cuplu ciudat”.

Neil Simon a câștigat Premiul “Pulitzer”, pentru dramă, cu piesa “Lost In Yonkers”.

După mai multe dintre piesele sale au fost realizate filme artistice (de succes!), pentru care a scris chiar el scenariul.
Pentru alte (multe) filme, a scris scenarii originale.

A mai scris și librete pentru “musicals”, ca de pildă celebrul “Sweet Charity” (ecranizat şi el, filmul fiind “de cinematecă”).

 

“American Dream”: multă şcoală-I pierdere de timp, dacă ai talent şi ambiţie!…

 

Neil Simon s-a născut la 4 iulie 1927, în cartierul sărac Bronx, din New York, ca al doilea copil al lui Irving Simon, vânzător de stofă, și al soției sale, Mamie.

Copilăria și-a petrecut-o în zilele “Marii Depresiuni” financiare (1929 – 1933), în suburbia Washington Heights, din Manhattan, New York.

Tatăl își părăsea adesea familia, târând-o în dificultăți financiare și sufletești.

După școala elementară, Neil a urmat cursurile liceului “De Witt Clinton”, pe care l-a absolvit la vârsta de 16 ani.

În anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, a studiat, pentru scurtă vreme, la universitățile New York (1944 – 1945) și, apoi, Denver – Statul Colorado(1945 – 1946).

În 1945, tânărul s-a înrolat în armată, servind la baza aviatică Lowry.

S-a distins ca ziarist sportive, scriind pentru „Rev-meter”, gazeta taberei militare.

 

Pornit de jos, a urcat, treaptă cu treaptă, spre celebritate…

 

După ce a fost eliberat din armată, în anul 2946, cu gradul de caporal, Simon a lucrat, vreme de doi ani, ca functionar responsabil cu poșta, la birourile companiei “Warner Bros.”, din Manhattan.
Mai târziu, a început, împreună cu fratele său, Danny Simon (1918 – 2005), să scrie scenario, pentru emisiuni de radio și televiziune.

În acest scop, au urmat un curs rapid de scriere creativă, cu umoristul Goodman Ace , de la celebra televiziune Columbia Broadcasting System (CBS).
Au scris, între altele, pentru programul radiofonic „The Robert Q. Lewis Show” și pentru emisiunea de televiziune „The Phil Silvers Show”, de success în epocă.

Câteva spectacole de revistă muzicală, pe texte compuse de ei, la teatrul de vară de la Camp Tamiment, în statul Pennsylvania, la începutul anilor 1950, au trezit interesul actorului comic Sid Caesar, care i-a angajat pe cei doi frați, pentru populara sa emisiune comică, de televiziune, “Your Show of Shows”.
Munca din acei ani l-a inspirit, mai târziu, pe Neil Simon, în comedia „Laughter on the 23rd Floor”, din 1993.

Producţiile sale i-au adus primele nominalizări, pentru Premiul “Emmy”, la secţiunea scenariu de televiziune, ca și aprecierea lui Phil Silvers, care l-a angajat pentru serialul său, cunoscut ca „Sergeant Bilko”, din anul 1959.

Primul spectacol de pe Broadway la care a participat, și la ale cărui scheciuri a colaborat și fratele sau Danny, a fost “Catch a Star!”, din 1950.

 

Primul dramaturg care a avut un teatru cu numele său, în timpul vieţii: Teatrul “Neil Simon”, de pe Broadway!

 

Prima sa piesă produsă pe Broadway, pe scena Teatrului “Brooks Atkinson”, a fost „Come Blow Your Horn”, care a fost jucată, succesiv, de… 678 de ori!
Şase săptămâni după căderea cortinei, a urmat o a doua creație, musicalul „Little Me”. Deși nu a atras o audiență prea mare, el i-a adus lui Simon cel dintâi premiu “Tony”.
În total, Neil Simon a obținut, în cursul lungii și prolificei sale cariere, șaptesprezece nominalizări, pentru premiul Tony, iar de trei ori l-a câștigat!

În anul 1991 i s-a decernat și premiul “Pulitzer”, pentru teatru, cu piesa „Lost in Yonkers”.

În anul 1966, teatrele de pe Broadway au jucat, în același timp (!), nu mai puțin de patru (4) creații ale lui Neil Simon: musicalul „Sweet Charity” și comediile „The Star-Spangled Girl”, „The Odd Couple” (“Un cuplu ciudat”) și… „BAREFOOT IN THE PARK”.(“DESCULŢ ÎN PARC”)!

Rodul colaborării cu producătorul Emanuel Azenberg au fost spectacolele „Băieții de aur” (“The Sunshine Boys”), în 1972, apoi „The Good Doctor”, „God’s Favorite”, „Chapter Two”, „They’re Playing Our Song”, „I Ought to Be in Pictures”, „Brighton Beach Memoirs”, „Biloxi Blues”, „Broadway Bound”, „Femeile lui Jake”,(“Jake’s Women”), „The Goodbye Girl” și altele.

 

O regulă “u.es.ey.”: niciun mare scriitor american n-a scăpat de… Hollywood”!

 

Neil Simon a scris scenarii pentru peste douăzeci de filme.
Între acestea se numără adaptări dupa piesele sale, dar și scenarii originale, precum „The Out-of-Towners”, „Murder by Death” şi „Adio, dar rămân cu tine!” (“Goodbye Girl”, film devenit foarte cunoscut, în anii ’70, datorită şi interpreţilor excelenţi: Richard Dreyfuss şi Marscha Mason).

Scenariile sale au obținut patru nominalizări pentru Premiul “Oscar”. În anul 1983, Neil Simon a devenit UNICUL dramaturg în viață având, la New York, un teatru… care îi poartă numele (Vezi FOTO!). Este vorba de fostul teatru “Alvin”, de pe Broadway, numit în prezent “NEIL SIMON Theatre”

 

A experimentat şi alte stiluri şi genuri literare: suprarealismul, literature mistică, drama introspectivă etc.

 

Deși cunoscut mai cu seamă ca autor de comedii, Neil Simon a experimentat și alte genuri și teme.

Astfel, în anii 1970 el a scris mai multe drame, ca de pildă “The Gingerbread Lady”, despre tendința auto-destructivă a unei star de cabaret, dependentă de “picătura amară”.

Chiar dacă opera sa validează, în general, normele sociale tradiționale, sunt în creațiile sale și elemente de critică socială.

La începutul anilor 1970 a scris piesa „The Good Doctor” (1973), cuprinzând scheciuri bazate pe povestiri de… Anton Pavlovici Cehov (!), apoi „God’s Favorite” (1974), inspirată de…”Cartea lui Iov” (din Biblie, Vechiul Testament).

În 1992 a scris piesa „Femeile lui Jake” (“Jake’s Women”), construită pe un flux de conștiință suprarealist.

O parte dintre creațiile sale din anii 1970 – 1980 au un substrat autobiografic, ca de pildă „Capitol secund” (“Chapter two”), din 1977, despre a doua căsătorie a unui văduv, și mai ales trilogia despre tinerețea sa, compusă din piesele „Amintiri din Brighton Beach” (“Brighton Beach Memoirs”; 1983), „Biloxi Blues” (1985) și „Broadway Bound” (1986).

Aşa cum spuneam, Simon s-a distins și prin libretele sale pentru “musical” – uri, ca de exemplu: „Sweet Charity” (1967), „Promises, Promises” (1968) ,„They’re Playing Our Song” (1978) și „I Ought to Be in Pictures” (1980).

A mai scris și farsa „Un cuplu (feminin) ciudat” (1985), versiune pentru… lesbiene (Sic!), a piesei originale, de succes, „Un cuplu ciudat”.

Și în aceste lucrări el a exprimat, ca și în comediile sale teatrale, simțămintele păturii mijlocii americane, prin gura unor personaje nesigure și anxioase, obținând, totodată, efecte umoristice deosebite.

 

Viaţă ca la Hollywood: cinci căsătorii…

 

Neil Simon a fost căsătorit de… cinci (5) ori (!), și anume cu: dansatoarea Joan Baim (1953 – 1973), actrița Marsha Mason (care a apărut în multe din comediile și filmele bazate pe scenariile sale, cum ar fi “Adio, dar rămân cu tine” (1973 – 1981), de… două ori cu Diane Lander (1987 – 1988 și 1990 – 1998), și, în prezent, cu actrița Elaine Joyce.

FOTO: 1. “Desculţ în parc”, la TSC(T) (Sursa: cugetliber.ro); 2. Neil Simon (Sursa: wikipedia); 3. Teatrul “Neil Simon”, de pe Broadway; 4 – 10. Filmul “Desculţ în parc”, devenit un clasic al cinematografiei americane.