Turiștii, luați în evidență electronic

Categories Economie, trimitere dreaptaPosted on

Turiștii, luați în evidență electronic

Combaterea evaziunii fiscale și întocmirea unor indicatori statistici în domeniu. Asta speră să obțină autoritățile prin contractul semnat cu IBM pentru realizarea Sistemului Informatic de Evidență a Turiștilor.

Contractul a fost semnat la începutul lunii de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. În termen de șase luni de la semnarea contractului, IBM va realiza pentru MDRT proiectarea și implementarea Sistemului Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor.

Concret, IBM va livra componentele hardware și software necesare și va presta servicii de analiză, instalare, configurare, testare și dezvoltare a sistemului, precum și servicii de mentenanță și instruire a angajaților MDRT implicați în derularea acestui proiect.

După ce va deveni funcțional, unitățile de cazare clasificate de pe tot teritoriul României se vor putea înscrie în sistem și îl vor accesa zilnic, pentru a înregistra aici datele cu privire la evidența ocupării în propria unitate.

Sistemul va permite raportarea zilnică, de către fiecare unitate de cazare, a numărului de turiști înregistrați în respectiva unitate.

Astfel, autoritățile statului vor avea la dispoziție, pentru prima dată, informații reale și actualizate în acest domeniu.
Unul dintre principalele avantaje se referă la posibilitatea MDRT de a compara în timp real situația din unitățile de cazare cu datele raportate în cadrul sistemului, ceea ce duce la eficientizarea activității de control și de combatere a evaziunii fiscale în turism.

De asemenea, ministerul poate obține date despre evoluția unor indicatori din sectorul turistic, informații care pot fi utilizate în fundamentarea viitoarelor decizii sau strategii în domeniu.

Licitația organizată de MDRT pentru achiziția Sistemului Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor a avut loc în luna aprilie a acestui an.

În urma analizei documentației depuse, efectuată de comisia de evaluare, contractul a fost atribuit SC IBM România SRL, singurul participant la procedură, la o valoare de 2.089.122 lei, inclusiv TVA.