Ungaria: Reorganizarea administrativă, o amenințare la adresa maghiarilor

Categories La ziPosted on

Ungaria: Reorganizarea administrativă, o amenințare la adresa maghiarilor

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi din Transilvania, a declarat joi vicepremierul ungar Zsolt Semjen.

Vicepremierul a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic “furtunos” din trecut.

“Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică”, a precizat Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, atunci când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată.

Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, “realitatea” Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, a adăugat vicepremierul.

Semjen a mai precizat că dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.