Venitul pasiv este un flux de numerar care necesita un efort zilnic mic sau deloc pentru a mentine, spre deosebire de venitul activ, cum ar fi banii castigati din munca la un loc de munca sau ca antreprenor.
Poti crea venituri pasive investind in anumite produse financiare sau demarand afaceri care, dupa o investitie initiala, incep sa genereze venituri fara munca obisnuita. Impozitele pe care le veti plati pe venitul pasiv pot varia in functie de sursa banilor, asa ca asigurati-va ca pastrati o evidenta atenta a castigurilor dvs.
Iata cateva dintre cele mai comune moduri prin care investitorii pot obtine venituri pasive. Intra pe meni si afla mai multe despre venitul pasiv.
1. Actiuni de dividende
O modalitate de a construi un flux de venit este sa investesti in actiuni de dividende, care distribuie o parte din castigurile companiei investitorilor in mod regulat, cum ar fi trimestrial. Cei mai buni isi maresc plata in timp, ajutand la cresterea veniturilor viitoare.
Actiunile de dividende sunt de obicei mai putin volatile decat actiunile de crestere si va ajuta sa va diversificati portofoliul. Investitorii pot alege, de asemenea, sa reinvestiti dividendele (aflati mai multe despre dividende si cum functioneaza acestea ).
2. Fonduri indexate de dividende si fonduri tranzactionate la bursa
De asemenea, puteti investi in fonduri indexate sau in fonduri tranzactionate la bursa care detin actiuni cu dividende, mai degraba decat sa alegeti si sa alegeti actiuni individuale pentru cumparare. Aceasta este o forma de investitie pasiva pentru cei care prefera o abordare mai lipsita de maini.
Fondurile indexate detin o selectie completa de multe actiuni care urmaresc sa oglindeasca performanta unui anumit indice, cum ar fi S&P 500. Un fond indexat de dividende va investi intr-o selectie de actiuni care platesc dividende. Fondurile indexate pot ajuta la echilibrarea riscului de portofoliu, deoarece fluctuatiile pietei tind sa fie mai putin volatile pe un indice in comparatie cu actiunile individuale.
3. Obligatiuni si fonduri indexate de obligatiuni
In loc sa cumpere o participatie intr-o companie prin actiuni, obligatiunile sunt o modalitate prin care investitorii pot imprumuta bani companiilor – precum si guvernelor federale, de stat si locale – si de a colecta venituri din dobanzi. Obligatiunile sunt considerate o investitie mai sigura decat actiunile, dar, in general, castiga si un randament mai mic al investitiei tale. De exemplu, din 1926 pana in 2017, obligatiunile de stat au castigat un randament anual compus de 5,5%. Un indice al actiunilor mari a castigat 10,2% in aceeasi perioada, potrivit cercetarilor Morningstar.
O alta modalitate este sa sprijiniti un membru al familiei, un prieten sau un alt partener de incredere pentru a-si finanta afacerea printr-un acord pentru a castiga profituri din orice profit viitor. Dar atentie: Indiferent cat de mare sau mica, investitia intr-o singura afacere este un pariu inerent riscant, pe termen lung. Nu investiti niciodata mai mult decat va puteti permite sa pierdeti.
4. Continut
O modalitate de a construi venituri pasive acasa este prin plati pentru utilizarea proprietatii intelectuale pe care ati creat-o singur sau pentru care ati achizitionat drepturile.
Crearea de continut poate fi multa munca, mai ales pentru munca care este captivanta si ajunge la un public suficient de mare pentru a genera venituri.
Dar odata ce ati creat ceva pe care oamenii il folosesc, este posibil sa generati venituri prin publicitate grafica, folosind un program precum Google Adsense sau sa rulati continut sponsorizat, ceea ce inseamna ca companiile va platesc o taxa pentru a publica o postare pe blogul dvs.
O alta modalitate de a monetiza un blog este marketingul afiliat, care va permite sa castigati comisioane daca cititorii dvs. achizitioneaza un produs sau serviciu pe care l-ati recomandat sau la care v-ati conectat. S-ar putea, totusi, sa descoperiti ca crearea de continut nu este atat de simpla pe cat v-ati astepta; exista intotdeauna presiune pentru a crea mai mult continut sau a actualiza ceea ce aveti pentru a-l mentine viabil.
5. Investitii imobiliare
Daca doriti sa obtineti venituri pasive din proprietati imobiliare fara tam-tam si deranjat (ca sa nu mai vorbim de avansul urias) de a cumpara si gestiona singur proprietati, REIT-urile ar putea fi raspunsul.
Similar fondurilor mutuale, REIT-urile sunt companii care detin imobile comerciale, cum ar fi cladiri de birouri, spatii comerciale, apartamente si hoteluri. REIT-urile tind sa plateasca dividende mari, dar variaza ca complexitate si disponibilitate. Unele sunt tranzactionate public la burse de valori; altele nu sunt.