Vitamina D, vitală pentru sistemul imunitar

Categories trimitere dreapta, ViațăPosted on

Vitamina D, vitală pentru sistemul imunitar

Studii recente arată că vitamina D  este indispensabilă funcționării corecte a sistemului imunitar. Astfel, vitamina D este un mijloc important de apărare în fața diferitelor epidemii și pentru întărirea generală a sistemului imunitar.

Cu o importanță minimizată timp de mai multe decenii, vitamina D este pusă într-o nouă lumină de o avalanșă de studii medicale efectuate în ultimii ani. Astfel, aceste studii scot în evidență, pe lângă carența gravă de vitamina D cu care se confruntă majoritatea populației, faptul că aceasta este indispensabilă funcționării corecte a sistemului imunitar uman.

Astfel, vitamina D este necesară pentru un metabolism corect al calciului, atât la copii, pentru a preveni și trata rahitismul, cât și la adulți și vârstnici, împotriva osteoporozei. Mai mult, vitamina D este necesară și pentru o corectă funcționare a sistemului muscular. Studiile ultimilor ani au venit să demonstreze și efectul important pe care vitamina D îl joacă în dezvoltarea cerebrală a copiilor, atât din punct de vedere al memoriei și al inteligenței, cât și din punct de vedere al atenției și al echilibrului psihosomatic.

Analizele independente întreprinse pe un număr mare de persoane în diferite țări au condus la concluzia că o majoritate covârșitoare a populației, peste două treimi, suferă de un deficit major de vitamina D. În acest context, toate aceste studii au condus si la o modificare importantă a recomandării cu privire la aportul suplimentar de vitamina D necesar funcționării optime a organismului uman.

Astfel, dacă până în urmă cu puțini ani medicii recomandau un aport zilnic de aproximativ 5 micrograme de vitamina D, acum se consideră că omului îi este necesar un aport de cel puțin 30 de micrograme. Mai mult, în unele situații acest aport poate fi chiar cu mult mai mare.

Medicii subliniază faptul că vitamina D este una dintre puținele vitamine pe care corpul omenesc le poate produce singur, în straturile profunde ale pielii, sub acțiunea razelor de soare. Dar cum expunerea omului la soare este mai redusă în ultimele decenii din cauza muncii desfășurate, mai ales, în spații închise, vitamina D produsă de corpul nostru este cu totul insuficientă.

Pe de altă parte, vitamina D este conținută în diferite alimente precum peștele gras. Alimentația modernă, bazată pe tot mai puține alimente proaspete, este însă tot mai săracă în vitamina D. Din aceste două motive s-a ajuns la situația prezentă în care  majoritatea populației suferă de o carență extrem de gravă a acestei vitamine.

Ca urmare, suplimentele alimentare cu vitamina D sunt  necesare. Trebuie precizat că vitamina D este de mai multe tipuri, între care cele mai importante sunt vitamina D2, ergocalciferol, și D3, colecalciferol, cea care este produsă și în mod natural de pielea umană sub acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui şi care este cea mai activă la nivelul organismului nostru. Vitamina D3 derivă din 7-dehidrocolesterol (provitamina D3), care este precursorul imediat al colesterolului.

Când pielea este expusă la soare sau la anumite surse de radiații artificiale, razele ultraviolete străbat epiderma și produc transformarea 7-dehidrocolesterolului în vitamina D3.

Cele mai importante consecințe ale hipovitaminozei D sunt tulburări ale meolismului ionilor minerali și ale secreției PTH și deficiențe în mineralizarea scheletului (antrenând rahitismul la copii și osteomalacia la adulți).