“YAMAS Club” – MAMAIA (20 iulie): Petrecere “Bouzoukia”, cu o stea a Greciei, NATASSA THEODORIDOU!

Categories Timpul LiberPosted on

Noul local “YAMAS Live Club” (fostul Club “TRIBUTE”), din Nordul staţiunii turistice MAMAIA, porneşte o serie de petreceri de tip “Bouzoukia”, prima noapte, de astăzi, (sâmbătă – 20 iulie), având-o ca vedetă pe nimeni alta decât celebra cântăreaţă NATASSA THEODORIDOU

NATASSA THEODORIDOU: Zece Discuri de Platină şi trei de Aur!

NATASSA THEODORIDOU (Νατάσα Θεοδωρίδου) este singura artistă grecoaică ale carei prime trei albume au ajuns “Discuri de Platină”! Cu vânzări de peste 432.000 de albume şi 20.000 de “single”-uri, conform IFPI – Greece, în data de 14 Martie 2010, Theodoridou a fost clasificată pe locul 12, în topul celor mai bune artiste elene din istoria fonografică (din 1960 şi până în prezent), de către Alpha TV, ea având un total de… zece “Discuri de Platină” şi trei “Discuri de Aur”!
Cântareaţa, de renume mondial!, a lucrat cu nenumăraţi compozitori şi textieri, care au ajutat-o să stabilească noi standarde, în repertoriul muzical local. Giorgos Theofanous, Giorgos Moukidis, Giannis Parios, Kyriakos Papadopoulos, Ilias Filippou, Giannis Papadopoulos, Mihalis Hatzigiannis, Eleanna Vrachali, Evanthia Rebutsika, Michalis Gkanas, Natalia Germanou, Thanos Papanikolaou, Tasos Panagis, Triantafyllos, Evi Droutsa, Eleni Giannatsoulia si Phoebus, sunt numai câţiva dintre aceştia.

În iulie 2009, Theodoridou lansează albumul „Mia Kokkini Grammi”, colaborând, pentru a doua oară, după 2002, cu compozitorul Giorgos Theofanous. Ambumul a ajuns “Disc de Platină”, iar “single”-ul cu acelaşi nume a câştigat, în 2010, “Mad Video Music Awards”. Tot în 2010, ea a colaborat din nou cu Giorgos Moukidis, pentru cel de-al unsprezecelea album lansat: „I Zoi Mou Erotas”.

 

Ce este “BOUZUKIA”?…

Cand ne gândim la muzica grecească, primul lucru care ne vine în minte este bouzouki (μπουζούκι). Acest instrument muzical este interconectat cu istoria Balcanilor şi, în special, a Greciei, el făcând parte din tradiţia muzicală autohtonă. Muzica şi cluburile care folosesc acest instrument sunt denumite “bouzoukia”.

Localurile “Bouzoukia” s-au născut în anii ’60, ai secolului trecut, în Grecia, continentală şi insulară,, pe fondul dezvoltării economice (inclusiv turistice!) postbelice, dar şi din nevoia oamenilor, obosiţi de războaie, conflicte interne şi de sărăcie, care căutau să-şi distraga atenţia de la grijile cotidiene, să petreacă şi să se distreze, în căutarea unei… „la dolce vita”, în stil balcanic!. Aceasta nevoie a grecilor se regăseşte şi într-un faimos cântec laic: “Μια ζωή την έχουμε, και αν δεν την γλεντήσουμε…”, care se traduce: ”Avem o singura viata, aşa că trebuie să o aniversăm…”.

În ciuda unor automatisme de percepţie, ale străinilor, practica tradiţională de… aruncare a farfuriilor pe jos, la chefuri, este foarte rar întalnită, în ziua de azi, chiar şi în Elada! Farfuriile au fost înlocuite, în timp, de obiecte mai puţin contondente:… FLORILE! Clienţii la “Bouzoukia” pot cumpăra tăvi / farfurii cu garoafe, albe şi roşii, pe care le aruncă către artiştii de pe scenă, pentru a-şi arăta apreciarea faţă de aceştia.

La noapte, în mod sigur, se vor arunca MULTE FLORI.