Ziua Universala a bluzei romanesti, dedicata bluzei traditionale numite ie, este sarbatorita miercuri, 24 iunie.
O parte a patrimoniului national, ia a devenit un brand de tara autentic in ultimii ani, multi designeri incluzandu-l in colectiile lor. In trecut, camasa costumului popular romanesc era purtata cu mandrie de Regina Elisabeta si Regina Marie a Romaniei, atat in ocazii publice, cat si in viata privata.
Initiata si coordonata de comunitatea online La Blouse Roumaine, prima zi universala a bluzei romanesti a fost marcata pe 24 iunie 2013, cu sarbatoarea Sanziene (Dragaica).
Astazi, evenimentul este marcat in peste 50 de tari si 300 de localitati de pe sase continente. Ziua bluzei romane a intrat in programul anual al muzeelor si institutiilor culturale din tara si strainatate, fiind marcata atat de ambasadele Romaniei, cat si de misiunile diplomatice din Romania.
Cu aceasta ocazie, La Blouse Roumaine i-a invitat pe romani sa participe la crearea celei mai mari expozitii de fotografie online dedicate ie. Cei care doresc sa se alature sunt rugati sa faca fotografii (individuale sau cu familia sau prietenii) imbracati intr-o ie sau intregul costum popular traditional romanesc si sa le posteze online cu hashtagurile # AcasalaOrigini si # ZiuaIei2020. Fotografiile pot fi facute inainte de Ziua Universala, dar nu pot fi publicate pana pe 24 iunie. Proiectul va ramane deschis toata vara, pana pe 15 septembrie, a declarat La Blouse Roumaine pe pagina sa de Facebook . O parte din fotografii va fi selectata pentru o expozitie si un album.
Muzeul etnografic al Transilvaniei marcheaza, de asemenea, Ziua universala a bluzei romanesti, cu o expozitie de bluze traditionale din 53 de zone etnografice si subzone, datand de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului al XX-lea.
Anul acesta Ziua Universala a bluzei romanesti va fi sarbatorita pentru a doua oara. Festivitatea va incepe pe 20 iunie, cu o zi inainte de solstitiul de vara si se va incheia pe 24 iunie (festival / targ traditional „Sanziene” – parte a folclorului local romanesc). Initiat si coordonat de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, evenimentul este o buna oportunitate de a promova o traditie romaneasca draguta si, de asemenea, de a crea „un brand de tara recunoscut in intreaga lume”.
Pentru a marca festivitatea din Washington DC, va fi organizata o intalnire, in fata Memorialului Lincoln, pe 22 iunie, la ora 18:00. Toata lumea va purta bluze traditionale romanesti si va face poze cu alte obiecte populare traditionale romanesti. La Bluza Roumaine este o miscare care a crescut organic, in jurul imaginii si semnificatiei bluzei romanesti, IA. In afara de frumusetea lor atemporala, aceste bluze sunt speciale ca venerabile artefacte antropologice, comunicand prin simboluri brodate manual identitatea purtatorului lor. Oamenii de pe sase continente au ales sa participe voluntar si informal la Ziua Universala IA anul trecut, postand o fotografie sau un selfie purtand bluzele pe facebook. In 2014, miscarea a crescut exponential, la aproape 100.000 de membri, cu o audienta de milioane de vizitatori, in mare parte din Romania, din restul Europei, si Statele Unite. La Blouse Roumaine a generat o serie intreaga de initiative de repozitionare pentru IA, precum si pentru cultura traditionala in general. Pe 24 iunie, ne cufundam din nou in poveste si sarbatorim Ziua Universala IA pentru a doua oara.
La Blouse Roumaine este o miscare care a crescut organic, in jurul imaginii si semnificatiei bluzei romanesti, IA. In afara de frumusetea lor atemporala, aceste bluze sunt speciale ca venerabile artefacte antropologice, comunicand prin simboluri brodate manual identitatea purtatorului lor. Oamenii de pe sase continente au ales sa participe voluntar si informal la Ziua Universala IA anul trecut, postand o fotografie sau un selfie purtand bluzele lor pe facebook. In 2014, miscarea a crescut exponential, la aproape 100.000 de membri, cu o audienta de milioane de vizitatori, in mare parte din Romania, restul Europei si Statele Unite. La Blouse Roumaine a generat o serie intreaga de initiative de repozitionare pentru IA, precum si pentru cultura traditionala in general. Pe 24 iunie, ne cufundam din nou in poveste si sarbatorim Ziua Universala IA pentru a doua oara. (facebook, „La Blouse Roumaine”).