Romania are cea mai mare „diferenta de TVA” din UE

Categories EconomiePosted on

Tarile Uniunii Europene au pierdut aproximativ 140 de miliarde de euro din veniturile din taxa pe valoarea adaugata (TVA) in 2018, potrivit unui nou raport publicat de Comisia Europeana in 10 septembrie.

Desi este inca extrem de ridicat, diferenta generala de TVA – sau diferenta dintre veniturile preconizate in statele membre ale UE si veniturile efectiv colectate – s-a imbunatatit marginal in ultimii ani. Cu toate acestea, cifrele pentru 2020 prognozeaza o inversare a acestei tendinte, cu o pierdere potentiala de 164 miliarde de euro in 2020 din cauza efectelor pandemiei de coronavirus asupra economiei blocului.

In termeni nominali, diferenta totala de TVA din UE a scazut usor cu aproape un miliard de euro, pana la 140,04 miliarde de euro in 2018, incetinind de la o scadere de 2,9 miliarde de euro in 2017. Aceasta tendinta descendenta era de asteptat sa continue inca un an, desi pandemia de coronavirus este probabil sa intoarca tendinta pozitiva.

Cu toate acestea, considerabilul decalaj al TVA din 2018, coroborat cu previziunile pentru 2020, evidentiaza inca o data necesitatea unei reforme cuprinzatoare a normelor UE in materie de TVA pentru a pune capat fraudei in materie de TVA si o cooperare sporita intre statele membre pentru a promova colectarea TVA, protejand in acelasi timp intreprinderile legitime.

„Aceste cifre arata ca eforturile de inchidere a oportunitatilor de frauda si evaziune TVA au facut progrese treptate – dar si ca este nevoie de mult mai multa munca”, spune comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. „Pandemia de coronavirus a modificat drastic perspectivele economice ale UE si urmeaza sa dea o lovitura grava si veniturilor din TVA. In acest moment, mai mult ca oricand, tarile UE pur si simplu nu isi pot permite astfel de pierderi. De aceea, trebuie sa facem mai mult pentru a intensifica lupta impotriva fraudei TVA cu o determinare reinnoita, simplificand in acelasi timp procedurile si imbunatatind cooperarea transfrontaliera. ”

La fel ca in 2017, Romania a inregistrat cea mai mare diferenta nationala de TVA, cu 33,8% din veniturile din TVA lipsa in 2018, urmata de Grecia (30,1%) si Lituania (25,9%). Cele mai mici lacune au fost in Suedia (0,7%), Croatia (3,5%) si Finlanda (3,6%).

Intr-adevar, performantele individuale ale statelor membre variaza semnificativ. Per total, in 2018 jumatate din cele 28 de state membre ale UE au inregistrat un decalaj peste media de 9,2%, desi 21 de tari au inregistrat scaderi comparativ cu 2017, cel mai semnificativ in Ungaria (-5,1%), Letonia (-4,4%) si Polonia (-4,3 la suta). Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Luxemburg (2,5%), urmata de cresteri marginale in Lituania (0,8%) si Austria (0,5%).

Raportul anual privind deficienta de TVA masoara eficacitatea masurilor de aplicare si respectare a TVA in fiecare stat membru. Acesta ofera o estimare a pierderilor de venituri datorate fraudei si evaziunii, evaziunii fiscale, falimentelor, insolventelor financiare, precum si calculelor gresite.

Diferenta de TVA este relevanta atat pentru UE, cat si pentru statele membre, deoarece TVA aduce o contributie importanta atat la bugetul UE, cat si la bugetele nationale. Studiul aplica o metodologie „top-down” utilizand datele conturilor nationale pentru a produce estimari ale decalajelor de TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *