Dependenta de zahar: otrava dulce care da aroma zilelor noastre

Categories LifestylePosted on

Zaharul este otrava dulce a secolului XXI. Desi este adevarat ca avem nevoie de el pentru buna functionare a corpului, am ajuns la un moment in care consumul acestuia este scapat de sub control. Ne adancim in acest subiect.

Marea majoritate dintre noi stim ca dulceata, desi irezistibila si placuta, nu este cel mai sanatos ingredient din dieta noastra. Cu toate acestea, daca exista un aspect de care nu suntem constienti toti, este dependenta noastra completa de zahar. Ar putea fi posibil acest lucru? Pot fi dependent de aceasta componenta interesanta care ne condimenteaza viata?

S-ar putea sa fie asa. De fapt, zaharul este prezent in cele mai nebanuite alimente, cele care fac parte din alimentatia noastra obisnuita si care poarta uneori chiar eticheta controversata „ usoara ” sau „slaba”. Mai mult, ceva despre care ne spun nutritionistii este ca marea majoritate a populatiei nu este constienta de cantitatea mare de zaharuri pe care le consuma de fapt. Aceasta explica dovezile nebanuite ca multi dintre noi suntem dependenti, chiar si fara sa stim.

Iaurt, sosuri pentru salate, bauturi sportive, sucuri si chiar conserve de rosii. Lista alimentelor bogate in aceasta componenta este atat de lunga, incat am putea spune aproape fara greseala, ca consumam 80% zaharuri fara sa ne dam seama . Majoritatea provine, da, din produse procesate.

Otrava dulce a secolului 21 este adanc inradacinata in dieta noastra si efectele sale sunt mai grave decat credem.

Dependenta de zahar: caracteristici, efecte si prevenire

Nivelul de zahar stabilit de OMS conform recomandarilor variaza de la 25 la 50 de grame. Cu toate acestea, doar pentru a ne face o idee, o cutie de 330 ml de cola are 27 de grame. Este suficient sa consumam un suc si o briosa sau briosa de ciocolata pentru a depasi aceasta limita.

Ne confruntam cu cea mai placuta, ieftina si accesibila otrava din secolul XXI. Daca spunem ca obiceiurile noastre alimentare se inrautatesc de-a lungul anilor, nu ne vom insela. Ca o curiozitate, exista un proiect care investigheaza stilul de viata al pompeienilor analizand ramasitele victimelor Vezuviu. Locuitorii din Pompei acum 2.000 de ani nu aveau cavitati . Dieta sa era mai sanatoasa decat multi dintre noi.

Dependenta de zahar este o caracteristica a modernitatii noastre . Ne indreptam spre el pentru ca ne ofera energie si, de asemenea, pentru ca ne face sa ne simtim bine, recompensati emotional. Este bautura care ne permite sa ne recastigam fortele la mijlocul diminetii. Este capriciul la sfarsitul zilei. Gustarea pe care o doresc copiii. Desertul care ne face pe toti fericiti …

Chiar putem vorbi despre o „dependenta”?

Intr-o investigatie efectuata la Universitatea Sorbona de catre dr. Dean Chapelot, directorul echipei de cercetare in epidemiologie nutritionala, el subliniaza ceva interesant. Pana in prezent nu putem vorbi despre dependenta de zahar ca o entitate psihiatrica similara cu cea a altor dependente de substantele psihoactive.

Ce efect are zaharul asupra corpului nostru?

Dependenta de zahar provoaca mai mult decat o crestere a greutatii corporale. Nu putem ramane doar cu aceasta idee. Este adevarat ca o mare parte din efectele negative ale zaharului din acest produs deriva din faptul ca aproape 50% din cantitatea absorbita este transformata in acizi grasi. Cu toate acestea, modificarile pe care le genereaza in sanatatea noastra sunt imense:

Cel mai mare risc il reprezinta bolile metabolice. Excesul de grasime pe care il acumulam provoaca rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca unul dintre cele mai frecvente efecte este dezvoltarea diabetului de tip 2.

-Hipertensiunea si cresterea asa-numitului colesterol rau sau LDL este un alt factor.
-De asemenea, putem suferi accidente vasculare cerebrale sau infarcte cerebrale.
-Cresterea afectiunilor cardiovasculare.
-Vom suferi o oboseala mai mare.
-Boala dentara
-Ficat gras.
-Riscul de cancer este crescut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *