Corpul pasarilor, interiorul organismului lor

Categories CulturaPosted on

Scheletul pasarilor este pneumatic. Nu ca pasarile noastre „merg pe roti” ci ca au aer in interior. Aceasta caracteristica unica a oaselor pasarilor este unul dintre motivele pentru care au acea capacitate de invidiat de a zbura.

O alta caracteristica a oaselor de pasari este continutul lor ridicat de calciu, care le permite sa fie extrem de subtiri, ceea ce favorizeaza si permite zborul. Pe de alta parte, subtirea osului ofera o fragilitate extrema, asa ca trebuie sa avem in vedere usurinta cu care aceste animale pot suferi tot felul de fracturi din cauza manipularii necorespunzatoare. O alta curiozitate legata de oasele pasarilor este ca au intre 14 si 25 de vertebre cervicale, ceea ce le permite o mare mobilitate a capului.

Muschii

Cei mai caracteristici datorita functiei (zborului) si dezvoltarii deosebite sunt muschii pectorali. Fibrele musculare ale pasarilor sunt proiectate sa reziste la eforturi mari si, prin urmare, sunt capabile sa realizeze un consum mare de energie. Exista fibre musculare „rosii”, care permit o concentratie mare de mioglobina si fibre musculare „albe”, care permit o acumulare mare de grasime ca sursa de energie.

Cap

In capul pasarilor vom face referire speciala la ochii. Structura lor este similara cu cea a oricarui mamifer, desi ochii lor au o mobilitate redusa, lucru pe care il compenseaza mai mult cu cel al capului. Au doua pleoape la exteriorul ochiului si o a treia pleoapa sau membrana nictitante ale carei functii principale sunt de a proteja si hidrata corneea.  Pe orificiile de intrare ale cavitatii nazale gasim ceara, o zona de mare vascularizare care nu are pene si cu o culoare diferita in functie de specie, sex…

Sistem digestiv

Este o structura in forma de sac in care aceste animale stocheaza hrana. Nu toate pasarile au o cultura si, daca aceasta exista, forma sa variaza de la o specie la alta. • Proventricul. Este stomacul glandular al pasarilor, responsabil de producerea de substante care favorizeaza digestia alimentelor. • Ventricul sau gutiera. Este stomacul mecanic si, prin urmare, responsabil pentru digestia mecanica a alimentelor. La speciile care se hranesc cu cereale, gatita are un perete muscular gros si aceste animale „ajuta” digestia lor mecanica prin ingerarea de pietre mici (nitris). • Intestinul subtire.Au doar duoden si ileon. Functia principala a intestinului subtire este digestia chimica a alimentelor, datorita enzimelor hepatice si pancreatice, precum si absorbtiei nutrientilor. • Intestinul gros. Pasarile au un cecum cu doi saci, unde fermenteaza fibrele si reabsorb apa si un colon si un rect care se varsa in cloaca.

Sistemul respirator

Pasarile nu au, ca noi, o diafragma care sa le ajute sa respire. Printre cele mai relevante structuri ale sistemului respirator al pasarilor avem: Laringe. Pasarile, spre deosebire de mamifere, nu au corzi vocale in aceasta sectiune a sistemului lor respirator. Syrinx. Este „cutia” responsabila pentru toate sunetele care vin sa fie emise, „organul cantecului”. Functia lor este de a stoca aer si de a ajuta animalul sa respire. La unele specii ele sunt folosite pentru a se arata altor animale, ca in cazul Fregatelor (Fregata sp.) ale caror saci rosii adanci se umfla pentru curtarea femelei. . Plamanii. Acestea reprezinta doar 10% din sistemul respirator al pasarilor. Nu se extind, nu au alveole si au capilare de aer pentru a creste suprafata de schimb gazos.

Pasarile se reproduc sub influenta stimulilor de mediu si comportamentali si a controlului neuroendocrin

Pasarile se inmultesc atunci cand se confrunta cu unele sau toate situatiile urmatoare: . Stimuli de mediu: fotoperioada, temperatura, obtinerea de hrana… Sunt esentiali pentru ca reproducerea sa apara. . Anumite situatii legate de comportament: dispozitia cuplului, conditiile de mediu, preferintele individuale… . Controlul neuroendocrin: controlul intern al situatiei de catre o parte, in principal, a sistemului hormonal, are multe de spus si in declansarea si succesul reproducerii pasarilor.

Pe langa cele spuse, masculii au testicule interne aproape de rinichi si doar anumite specii au ceva asemanator penisului (penis rudimentar). In cazul femelelor, acestea au doua ovare, desi in general doar cel stang este functional (cel drept este de obicei atrofiat). Formarea oului dureaza aproximativ 24 de ore si nu este necesara fertilizarea pentru producerea lui.

Sistemul urinar

Pasarile au doi rinichi care produc o urina alba caracteristica (datorita uratilor) care se elimina la exterior odata cu fecalele. Nu au vezica urinara, cu exceptia strutului, asa ca urina trece direct din rinichi in cloaca.