Clasic
Arhitectura clasica este derivata din arhitectura Greciei antice si Romei antice. Arhitectura clasica este conceputa din principii de simetrie, geometrie, ordine si perspectiva. Coloane intr-un stil special care se numeste „comanda”. Aceste ordine sunt dorice, ionice si corintice. Stilul clasic consta din materiale de constructie durabile, cum ar fi marmura, betonul si caramida. Cea mai mare lucrare cunoscuta a arhitecturii clasice este Partenonul.
Romanic
Arhitectura romanica este stilul arhitectural Europei medievale, cunoscut pentru arcurile semicirculare. Acest stil este inspirat de arhitectura Republicii Romei Antice, care include pereti masivi si grosi, arcade rotunde, stalpi robusti, prosoape mari, bolti in butoi si arcade decorative. Romanicul este unul dintre stilurile simple in comparatie cu stilul gotic care a urmat. Una dintre cele mai cunoscute lucrari de stil romanic este Abatia Sfintei Treimi din Franta.
Gotic
Arhitectura gotica este un stil paneuropean si se caracterizeaza prin vitralii mari, bolti cu nervuri, arcade ascutite, contraforturi zburatoare si decoratiuni ornamentate. Cea mai semnificativa caracteristica a arhitecturii gotice este inaltimea acesteia. Contrafortul zburator decorativ si mai putin functional, tavanul boltit si ferestrele mari colorate cu vitralii sunt definite in principal in stilul gotic. Una dintre cele mai mari lucrari ale arhitecturii gotice este Catedrala din Milano, care este cea mai mare biserica din Italia.
Stil baroc
Arhitectura baroca este un stil teatral si foarte decorativ. In stilul baroc, arhitectii au luat cateva elemente de baza ale arhitecturii renascentiste, cum ar fi cupolele si colonadele. Cu toate acestea, stilul baroc este mai teatral in comparatie cu Renasterea datorita elementelor arhitecturale mai inalte, mai decorate si la scara mai mare. Exista 3 timpuri ale barocului: baroc timpuriu, baroc inalt si baroc tarziu. Designul interior al cladirilor in stil baroc consta in diverse picturi unice peste tot interioarele, care sunt numite „quadratura”, coloane rasucite sau solomonice, cupole pictate si in forma de para, scari marete, sculpturi si gradini proiectate special. Biserica Santa Sussana din Italia si Les Invalides din Franta sunt cele mai cunoscute exemple de arhitectura baroca.
Neoclasic
Arhitectura neoclasica este rezultatul unor caracteristici clasicizante ale stilului baroc tarziu. Acest stil a fost numit noua arhitectura „clasica”, care include calitati plane. Arhitectura neoclasica se caracterizeaza prin accentuarea claritatii formei, a culorilor sobre, a spatiului putin adanc, a „comenzilor” puternice verticale si orizontale. Nu doar accentuarea caracteristicilor interioare si exterioare, dar si stilul neoclasic este influentat de planificarea orasului si modelele sale. Cele mai cunoscute exemple de arhitectura neoclasica sunt Panteonul din Paris si Museo Nacional del Prado din Madrid.
Art Nouveau
Art Nouveau este un stil ornamental de arhitectura cu linii sinuoase si forme organice curgatoare bazate pe forme de plante atat interioare cat si exterioare. Formele asimetrice, sticla curbata, utilizarea pe scara larga a arcadelor si a altor forme curbate, mozaicuri si motive apar in stil Art Nouveau. Un obiectiv major al acestui stil a fost sa sparga diferenta traditionala dintre arta plastica si artele aplicate. Odata cu miscarea Art Nouveau, sunt influentate designul interior, artele grafice, mobilierul, textilele, ceramica, bijuterii si lucrarile din metal. La Sagrada Familia si Casa Battlo din Barcelona, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta sunt cele mai frumoase exemple de stil Art Nouveau in arhitectura.
Bauhaus
Bauhaus este o scoala de design si arhitectura fondata de arhitectul Walter Gropius in Weimar, Germania. Scoala a devenit faimoasa pentru principiile si abordarea sa fata de design si arhitectura. Arhitectura Bauhaus se caracterizeaza prin concentrarea pe un design simplu, rational, functional. Materialele moderne precum betonul, otelul si sticla cu forme geometrice simple au fost folosite in stilul Bauhaus. Arhitectura Bauhaus, cunoscuta pentru principiile sale de design simple, rationale si functionale, este Muzeul Bauhaus din Weimar, Bauhaus Dessau si Fabrica Fagus.
Modernismul
Arhitectura moderna este un stil de cladire care pune accent pe functia si o forma contemporana in detrimentul ornamentatiei. Modernismul se bazeaza pe tehnologii noi si inovatoare de constructie, in special pe utilizarea sticlei, otelului si betonului armat. Arhitectura moderna include functionalismul, ceea ce inseamna ca forma ar trebui sa urmeze functia si minimalismul in loc de ornament. Cei mai importanti arhitecti ai arhitecturii moderne; Frank Lloyd Wright, Staatliches Bauhaus, Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius si Le Corbusier. Casa Farnsworth, Villa Savoye si The Glass House sunt considerate lucrari de pionierat ale arhitecturii moderne.
Postmodernismul
Arhitectura postmoderna este un stil care a aparut in anii 1960 ca o reactie la arhitectura moderna si chiar la arhitectura traditionala. Cladirile postmoderne aveau forme curbate, elemente decorative, asimetrie, culori stralucitoare si caracteristici adesea imprumutate din perioadele anterioare. Culorile si texturile erau irelevante pentru structura sau functia cladirii. Conform stilului postmodern, cladirile ar trebui sa aiba mai degraba straturi si texturi istorice decat sa fie uniforme. Robert Venturi si sotia sa Denise Scott Brown sunt doi dintre cei mai cunoscuti arhitecti din lumea designului postmodern. Piazza d’Italia, Cladirea Portland si Orgues de Flandre pot fi numarate printre cele mai faimoase cladiri pentru arhitectura postmoderna.