Acuzații extrem de grave în cazul iahtului german eşuat. Mazăre vrea capul ”dinozaurilor” din Căpitănia Constanța și Poliția de Frontieră

Categories EvenimentePosted on

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, susţine că navigatorului german care a eşuat cu iahtul în urmă cu două zile a fost dat afară din Portul Constanţa, în plină furtună.

Primarul a anunţat, astăzi, că va cere miniştrilor de Interne şi Transporturi să deschidă o anchetă în acest caz pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
”Am să adresez o scrisoare Ministrului de Interne și Ministrului Transporturilor ca să înființeze o comisie, să ancheteze cazul grav al germanului eșuat noaptea trecută.
Este inadmisibil și intolerabil așa ceva”, a spus primarul. Acesta a adăugat că germanul a fost dat afară din port pe o mare de gradul 3-4. ”Bă, dacă ăla avea o barcă de nouă metri era furtună, bă! Nu era cu vaporul. L-au dat afară noaptea din port. Așa ceva nu se face nicăieri! Explicația celor de la căpitănie a fost că probabil a adormit pe drum și de aia a intrat în stânci. Trebuie trași la răspundere cei de la căpitănie și cei la poliția de frontieră, care l-au dat afară noapte. Ei nu trebuiau să-l lase să plece din port când au văzut că e cu o ambarcațiune de nouă metri și marea este de gradul 3-4. Eu care navig mult nu am pățit așa ceva nicăieri în lumea asta”, a declarat acesta.
Întrebat cine ar putea fi tras la răspundere pentru acest caz, Mazăre a spus că cei de la Căpitănie şi de la Poliţia de Frontieră, care nu l-ar fi lăsat să intre în port.
Primarul cere să se facă o comisie, să se vadă înregistrările şi să afle cum s-a ajuns la această situaţie.
”Cer să se facă o comisie, să vadă înregistrările, de ce a ajuns să-l dea afară pe neamț noaptea din port, cine l-a dat afară. Pe neamț îl caut acum ca să-l ajut să îi reparăm barca. Neamțul ăla a venit pe Dunăre din Germania să viziteze România și când a ajuns în mijlocul furtunii în port ai noștri l-au dat afară.
Nu autoritățile l-au ajutat, ci firma privată care administrează portul Tomis, pe cheltuiala lui, l-a ajutat să ridice barca.
Sunt niște legi privitoare la siguranța navigației care au fost încălcate. Dacă murea neamțul ce spuneau?”, s-a întrebat primarul.

Primarul este nemulţumit şi de legislaţia legată de bărcile de agrement care îi obligă pe navigatori să facă actele de vamă ori de câte ori intră sau ies dintr-un port al ţării respective.
„E un semnal prost pe care l-au dat. Sunt nişte dinozauri şi cu un regulament şi nişte legi de pe vremea comuniştilor. Cei care sunt în Căpitănie şi în Poliţia de Frontieră în relaţiile cu ambarcaţiunile de agrement. În România, ca să plec din Constanţa să mă duc în Mangalia trebuie să fac toate actele de vamă să plec din Constanţa şi să fac toate actele de vamă şi de poliţie să intru în Mangalia. Nu există nicăieri în lumea asta. Nişte idioţi sunt, cine te obligă sau legislaţia pe care o avem. Şi altfel dăm ochii peste cap că suntem europeni. Nu există aşa ceva nici în Malaezia, Thailanda, nu există în Grecia, Turcia, nicăieri. Faci intrarea în ţară, după care te plimbi în fiecare port al ţării respective, nu faci intrare şi ieşire de câte ori intru şi ies dintr-un port al ţării respective”, a mai spus Mazăre.

Reprezentanţii Căpităniei Zonale Constanţa susţin că germanul dorea să ajungă în Portul Tomis, dar a venit în Portul Constanţa şi când a aflat acest lucru a plecat către direcţia dorită.
„Iahtul a fost identificat alaltăieri seară în rada interioară a Portului Constanţa. S-a încercat să se ia legătura cu el, nu s-a reuşit acest lucru, iar apoi, în jurul orei 22.00, o şalupă a Căpităniei s-a deplasat la ambarcaţiunea respectivă. Un ofiţer a urcat la bordul iahtului, iar cetăţeanul german a întrebat unde se află, dacă este în Portul Tomis, i s-a spus că se află în Portul Constanţa. A întrebat unde este Portul Tomis, i s-a explicat cum să ajungă acolo şi apoi a plecat în direcţia respectivă. El nu a vrut să rămână în Portul Constanţa”, a declarat vineri pentru MEDIAFAX directorul Căpităniei Zonale Constanţa, Alexandru Mezei.
El a precizat că, dacă ar fi fost probleme, iahtul ar fi putut rămâne în Portul Constanţa.
„Luăm măsuri pentru navele mari pe timp de furtună şi nu-l lăsam să stea în rada interioară sau la cheu dacă erau probleme?”, a afirmat Alexandru Mezei. El a mai spus că iahtul respectiv nu a transmis un mesaj SOS şi că acest lucru se poate verifica.

De asemenea, Garda de Coastă a precizat, vineri, printr-un comunicat de presă, cum s-a produs incidentul cu ambarcaţiunea germană.
„În data de 12.06.2013, în jurul orelor 22,10, Garda de Coasta a observat, cu ajutorul sistemului SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră), la intrarea în portul maritim Constanţa, un iaht pavilion german, fapt pentru care a fost informat Serviciul Port Control Constanţa (VTS) din cadrul Autorităţii Navale Române, în vederea dispunerii măsurilor necesare, de dirijare la intrarea în portul maritim, conform competentelor legale”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.
De asemenea, în jurul orei 2.20, dispeceratul Grupului de Nave Constanţa a fost informat de către SCOMAR, care a primit un apel de urgenţă prin sistemul 112, că iahtul Laura, sub pavilion Germania, s-a lovit de un dig în apropierea Portului Tomis şi a rămas blocat între pietre, în dreptul Comandamentului Marinei, situat pe faleza Cazinoului din Constanţa.

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au contactat Autoritatea Navală Română pentru detalii, ANR a confirmat incidentul şi a solicitat Gărzii de Coastă suport şi sprijin cu o ambarcaţiune rapidă de dimensiuni reduse.
La faţa locului s-a deplasat imediat o ambarcaţiune din dotarea Gărzii de Coastă staţionată în Portul Tomis, concomitent cu şalupa de salvare Topaz aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare şi o barcă pneumatică cu două persoane care s-au oferit să ajute la operaţiune.
Echipajul Gărzii de Coastă a ajuns în apropierea locului incidentului în aproximativ 20 de minute, ocazie cu care a constatat că nu se poate apropia de iaht deoarece acesta este eşuat pe stânci, zona prezentând pericol pentru siguranţa proprie.

Persoana aflată la bordul iahtului a fost recuperată cu ajutorul ambarcaţiunii gonflabile sosite la faţa locului şi a fost transportată pe apă, însoţită de ambarcaţiunea Gărzii de Coastă, în portul turistic Tomis, de unde, în jurul orei 03.20, a fost preluată de un echipaj SMURD şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Garda de Coastă precizează că potrivit legislaţiei are ca principale atributii supravegherea şi controlul frontierei maritime a României, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol în apele din zona de competenţă şi participarea la salvarea echipajelor acestora în caz de necesitate.
„Pe cale de consecinţă, Garda de Coastă efectuează controlul ambarcaţiunilor potrivit legislaţiei române, la intrarea şi ieşirea din ţară, respectiv acordă sprijin în situaţii deosebite, dar nu are competenţe în dirijarea din punct de vedere tehnic a navigaţiei în apele Mării Negre, respectiv dirijarea ambarcaţiunilor la intrarea în port”, se precizează în comunicatul de presă al Gărzii de Coastă.
Reamintim că un iaht sub pavilion german a eșuat, în noapte de miercuri spre joi, la intarea ăn portul Tomis, singurul pasager aflat la bord, care a scăpat nevătămat, fiind transportat la spital după ce a suferit un atac de panică.

Potrivit autorităţilor portuare, incidentul a avut loc în jurul orei 02.00, când vasul, care venea dinspre Sulina, a ratat intrarea în portul turistic Tomis şi a eşuat pe stâncile din faţa Comandamentului Flotei.
La faţa locului au intervenit nave ale Gărzii de Coastă şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), dar din cauză că în zonă apa este foarte mică acestea nu au putut ajunge la marinarul aflat la bord, un cetăţean geman în vârstă de 61 de ani. În cele din urmă, bărbatul a fost adus la ţărm de către două persoane care au reuşit să ajungă la iaht cu o ambarcaţiune pneumatică.

În urma incidentului, cetăţeanul german nu a fost rănit, dar a suferit un atac de panică. El a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar nu a fost necesară internarea lui.
Autorităţile portuare continuă cercetările pentru a se stabili motivul eşuării iahtului, în momentul producerii incidentului marea nefiind foarte agitată.