Ce este antrenamentul functional si care sunt avantajele acestui antrenament?

Categories SportPosted on

Antrenamentul functional a devenit o forma populara de exercitii atat pentru sportivi, cat si pentru pasionatii de fitness. Fie ca obiectiv al crearii unei structuri corporale eficiente care sa permita cresterea performantei sportive , fie ca instrument de imbunatatire fizica pentru a face fata activitatilor de zi cu zi sau ca instrument de reducere a riscului de accidentare sau de reabilitare a acestora.

Dar ce este exact antrenamentul functional? Care sunt avantajele si dezavantajele dumneavoastra? Aici si acum, sa aruncam o privire mai atenta asupra antrenamentului functional pentru a va ajuta sa decideti daca este potrivit pentru dvs.

Ce este antrenamentul functional? 

In esenta, antrenamentul functional se concentreaza pe exercitii care pregatesc corpul sa desfasoare activitati de zi cu zi. Este aplicarea anatomiei functionale la antrenament , un mod de a intelege exercitiul ca mecanism pe care il avem pentru a lucra muschii principali, dar si pentru a lucra muschii stabilizatori si neutralizatori.

Concentrandu-se pe miscarile care imita activitatile de zi cu zi, antrenamentul functional ajuta la cresterea fortei si a rezistentei, imbunatatind in acelasi timp echilibrul si coordonarea.

Avantajele antrenamentului functional


1) Imbunatatirea performantei

Cel mai evident avantaj al antrenamentului functional este imbunatatirea performantei fizice. Intarindu-va muschii prin genuflexiuni, lunges, lunges, burpees, abdominali, flotari, flotari, rotatii, trageri, scanduri, puteti imbunatati capacitatea generala atletica.

2) Exercitii personalizabile

Deoarece aceste exercitii sunt efectuate intr-o varietate de moduri (cu material sau greutate corporala), sunt extrem de personalizabile , astfel incat oricine poate participa indiferent de varsta sau de nivelul de fitness.

3) Forta si flexibilitate imbunatatite

Antrenamentul functional se concentreaza pe miscari compuse care vizeaza mai multe grupuri musculare simultan, se poate face rapid si eficient. La efectuarea antrenamentului functional, mai multi muschi sunt lucrati simultan intr-o maniera coordonata, ceea ce imbunatateste forta si flexibilitatea. Pentru sportivi, acest lucru ajuta la dezvoltarea puterii si eficientei mai mari in miscarile specifice. In cazul sportivilor care doresc o imbunatatire fizica generala, acesta ofera o capacitate mai mare de a se misca liber si cu un control mai bun pe parcursul zilei.

4) Imbunatateste proprioceptia

Efectele proprioceptive ale exercitiilor functionale ajuta la imbunatatirea echilibrului si a constientizarii corpului , ceea ce poate imbunatati controlul motor si coordonarea in sarcini mai complexe si poate reduce riscul de ranire.

5) Cresterea fortei si puterii musculare 

Antrenamentul functional regulat poate creste forta si puterea musculara datorita combinatiei de exercitii multi-articulare efectuate.

6) Impact mai mic asupra articulatiilor

Exercitiile functionale tind sa aiba un impact mai mic asupra articulatiilor decat exercitiile traditionale de haltere, deoarece se concentreaza pe recrutarea mai multor muschi in mai putine repetari, ceea ce poate fi benefic pentru cei care cauta o rutina de antrenament cu impact redus, cu efort comun minim.

7) Intarirea Core, imbunatatirea posturii corpului

Practica regulata a antrenamentului functional poate imbunatati stabilitatea trunchiului prin intarirea muschilor de baza, ceea ce ajuta la imbunatatirea posturii si a performantei in activitatile de zi cu zi.

8) Beneficii mentale

Studiile au descoperit ca antrenamentul functional in mod regulat ajuta la cresterea stimei de sine si a increderii in sine; Acest lucru se datoreaza probabil sentimentului de implinire dupa stapanirea unei miscari dificile sau finalizarea unui antrenament. In plus, persoanele care practica antrenamentul functional raporteaza adesea ca imbunatateste concentrarea .

De asemenea, ofera o iesire pentru ameliorarea stresului datorita naturii sale fizice, care poate duce in cele din urma la o scadere a nivelului de anxietate si depresie, adesea experimentat din cauza stilului de viata sedentar.

Dezavantajele antrenamentului functional


Cu toate acestea, antrenamentul functional are dezavantajele sale:

1) Risc de accidentare din cauza lipsei de tehnica

Unii oameni le poate fi dificil sa invete forma adecvata necesara pentru a efectua aceste exercitii in siguranta; Fara o forma adecvata, puteti fi mai predispus la ranire.

Deoarece exercitiile functionale implica utilizarea mai multor grupe de muschi si miscarea printr-o gama completa de miscari, exista un risc mai mare de a supraintinde muschii sau de a incorda tendoanele si ligamentele . Acest lucru poate duce la vatamare daca nu se acorda atentie pentru a asigura o tehnica adecvata pe tot parcursul exercitiului.

2) Tensiune articulara

In plus, exercitiile functionale pot adauga stres articulatiilor deja slabite din cauza schimbarilor constante de directie si forta implicate in tiparele de miscare. Pentru a minimiza riscul de accidentare in antrenamentul functional, este important sa fiti constienti de limitarile corpului si sa va asigurati ca utilizati forma corecta atunci cand efectuati orice exercitiu.

3) Crestere musculara sau pierdere de grasime mai lenta decat in ​​cazul antrenamentului traditional

Antrenamentele functionale nu sunt concepute pentru a va oferi rezultate rapide in ceea ce priveste cresterea musculara sau pierderea de grasime. Antrenamentul traditional va poate ajuta sa va duceti forma fizica mai departe decat doar antrenamentul functional. Amintiti-va ca evaluarea nevoilor dumneavoastra individuale este esentiala atunci cand creati un program de antrenament eficient.

4) Lipsa de specificitate

Cand vizati muschi sau parti ale corpului specific. De exemplu, in timp ce genuflexiunile va pot viza quads si fesieri, ele nu ofera neaparat un antrenament eficient pentru abdomenul sau muschii pectorali. Daca doriti sa va concentrati antrenamentele pe anumite parti ale corpului sau pe anumite grupe de muschi, ridicarea greutatilor sau aparatele traditionale pot fi mai potrivite decat exercitiile functionale.

5) Lipsa de intensitate

Un posibil dezavantaj, desi relativ, este lipsa de intensitate in comparatie cu antrenamentele traditionale de la sala, precum ridicarea de greutati. Desi acest lucru nu este neaparat un lucru rau daca cautati o modalitate mai usoara de a ramane activ, inseamna ca nu veti obtine atat de mult din fiecare sesiune, deoarece este posibil sa nu provocati corpul la fel de mult ca metodele traditionale. ar. Daca sunteti in cautarea unor forme de exercitii mai intense, este posibil sa preferati alte optiuni, cum ar fi antrenamentul de forta sau exercitiile pe intervale.

Pe de alta parte, deoarece nu exista un obiectiv unic de atins prin aceste exercitii, unii oameni le pot considera mai putin motivante.

In general, este clar ca participarea la sesiuni regulate de antrenament functional ofera numeroase beneficii, indiferent daca esti un sportiv de elita care doreste sa-ti imbunatateasca performanta sau pur si simplu doresti sa obtii mai mult din antrenament: exercitiile functionale iti vor oferi o forta fizica mai mare, facand ele o forma cu adevarat holistica de exercitiu care merita luata in considerare.