Argentinianul care dansează flamenco în România

Categories Cultura, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Argentinianul care dansează flamenco în România

Are 25 de ani, este înalt, brunet, exotic și misterios. S-a născut la Buenos Aires, dar nu dansează tango, ci înflăcărează scenele cu pași de flamenco plini de grație și forță. De un an locuiește și dansează în București. Vorbește limba română suficient de bine încât să poată comunica în orice situație și are un accent argentinian suficient de puternic pentru a fi șarmant.

Lucas Molina a început studiul artelor de la o vârstă fragedă. La 7 ani a început să ia lecții de pictură, iar în timpul liceului a fost îndrumat de unul dintre cei mai apreciați pictori argentinieni. Deși părinții ar fi vrut ca el să devină medic sau avocat, a ales universitatea de artă. O poveste de iubire cu o balerină i-a trezit interesul pentru dans, iar un spectacol de-al marelui chitarist spaniol Paco de Lucia l-a îndreptat către flamenco.

A învățat, printre alții, de la celebrul Farruquito, considerat în prezent cel mai bun dansator al stilului. A studiat în același timp percuția orientală. Au urmat turnee prin țări din Europa, printre care și Spania, unde și-a îmbogățit experiența artistică. În Italia a cunoscut un român care i-a propus să-i viziteze țara natală. Dornic de cunoaștere, a acceptat provocarea. Era vară și a găsit foarte repede de lucru la discoteca Tineretului din Costinești, unde a performat alături de Connect-R. Ajuns în București, și-a dorit să împărtășească plăcerea dansului și a muzicii devenind instructor și susținând spectacole în mai multe orașe din țară.

Dansul flamenco este pentru el un mod de a se cunoaște și de a evolua. „Eu am fost foarte timid înainte să încep să dansez. Când mergeam pe stradă mă uitam în jos. După un an de flamenco m-am schimbat. M-a ajutat să mă dezvolt, să fiu mai hotărât. Pentru un bărbat este foarte important”, mărturisește artistul.

„La femei, flamenco trezește o feminitate puternică. Cine poate opri o femeie care dansează flamenco? O dansatoare are control asupra fiecărui mușchi, ceea ce o ajută să aibă control și asupra situațiilor de viață și să fie atrăgătoare pentru un bărbat. Femeia nu este completă dacă nu dansează. În tradiția indiană se spune că ea trebuie să cunoască 64 de arte. Dacă nu le poate ști pe toate, măcar să gătească și să danseze”, completează cu umor dansatorul.

Nu este de acord cu unele criterii de frumusețe ale modei contemporane. „O femeie trebuie să fie vitală, să aibă forță. Unele dansatoare de bellydance și flamenco sunt foarte slabe, pentru că moda promovează această imagine care diminuează mult feminitatea. Acum 30 de ani femeia era altceva. Prin dans ea se poate regăsi.”

De curând, Lucas Molina a trecut de la flamenco tradițional la un interesant concept fusion cu acompaniament de vioară, pian și violoncel. „Flamenco tradițional este greu de ascultat. Lumea poate să-l aprecieze mai bine după ce ascultă muzica fusion. Am vrut să creez un flamenco mai rafinat, o nouă percepție a stilului”, declară acesta.

În viitorul apropiat, artistul își va continua planurile novatoare. „Sunt în căutarea unui loc unde să deschid un curs prin care se poate învăța cultura flamenco, se dezvoltă masculinitatea și feminitatea. Putem organiza seri de flamenco, unde să se danseze, nu neapărat cu pantofi speciali. Flamenco nu este un stil ușor, dar e mult mai ușor decât crede lumea!”, declară Lucas Molina.

Anca ALBU