Băsescu nu vrea să promulge legea care schimbă denumirea de rom în țigan

Categories La ziPosted on

Băsescu nu vrea să promulge legea care schimbă denumirea de rom în țigan

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va promulga legea care schimbă denumirea din rom în ţigan, într-un interviu pentru publicaţia Financial Times, relatează Antena 3.

Şeful statului a spus că nu e de acord cu propunerea unui parlamentar PDL, susţinută şi Guvern. Traian Băsescu crede că trebuie păstrată în continuare denumirea de rom: ”Cred că e o greşeală imensă. Nu voi promulga niciodată o astfel de lege. Politicienii ar trebui să se concentreze mai bine pe crearea unor oportunităţi de educaţie şi pe găsirea unor modalităţi de a arăta lumii bogăţia culturii rome”, a declarat şeful statului pentru sursa citată.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus un act normativ la Parlament, pentru schimbarea denumirii în ţigani, iar propunerea a primit sprijinul Guvernului Boc. Traian Băsescu a precizat şi că expulzarea romilor din Franţa în România este o eroare a guvernului francez.

“Considerăm că România a intrat în UE nu doar cu doctorii săi, care sunt foarte apreciaţi (…). Am intrat împreună cu o minoritate de romi. Şi ne-am bucura dacă preşedintele Sarkozy ar trimite un doctor sau un specialist IT înapoi în ţară, de fiecare dată când repatriază un rom. Dar, dacă asta nu se întâmplă, am dori să cooperăm cu Franţa pentru găsirea unor soluţii” a precizat preşedintele Traian Băsescu.