Blockchain in sectorul logistic: trasabilitate si transparenta

Categories AfaceriPosted on

Blockchain este o noua tehnologie care ajuta la transformarea modelelor de afaceri existente. Aceste modele de afaceri existente pot fi transformate in noi platforme distribuite in care intermediarii isi pierd puterea in schimbul consensului si al increderii distribuite. De exemplu, Blockchain-ul in logistica este unul dintre sectoarele in care incepe sa iasa in evidenta, ramai cu noi si iti vom explica.

Ce este blockchain-ul?

Blockchain este tehnologia care face ca criptomonedele precum Bitcoin, Ether, Litecoin sa functioneze… dar poate fi folosita in mai multe domenii si sectoare, precum logistica.

Tehnologia Blockchain permite colaborarea bazata pe un registru distribuit si imuabil, garantand securitatea tranzactiilor care se efectueaza si permitand o mai mare transparenta.

Prin urmare, Blockchain-ul are o mare capacitate de a transforma diferite scenarii si procese complexe in care diferitele companii trebuie sa aiba incredere unele in altele si sa colaboreze, deoarece ofera mai multa incredere si mai putine frecari.

Reteaua Blockchain este un set de calculatoare, numite noduri, conectate intre ele folosind un protocol comun pentru a valida si stoca aceleasi informatii intr-o retea peer-to-peer (P2P). Aceste informatii sunt inregistrate ca un registru comun in care sunt inregistrate toate tranzactiile dintre diferitele noduri care alcatuiesc reteaua.

Principalele caracteristici ale blockchain-ului

Prima caracteristica: un registru distribuit sau un registru distribuit, unde blockchain-ul este o baza de date evoluata si descentralizata, protejata criptografic, in care fiecare dintre noduri are o copie a tuturor informatiilor care sunt stocate.

A doua caracteristica: un mediu de colaborare in care este posibila reducerea frictiunilor dintre diferitii participanti pe baza unor reguli bine definite si usor de adoptat, fara a fi nevoie sa depuna un efort mare pentru a ajunge la un acord.

A treia caracteristica: un sistem transparent in care toate tranzactiile sunt inregistrate si ar putea fi consultate public, putand monitoriza reteaua. Nivelul de transparenta este ajustabil si poate varia de la utilizarea anonima la niveluri de trasabilitate supuse transparentei depline.

A patra caracteristica: o retea de incredere care rezida in consensul dintre participanti, fara figura unui tert.

A cincea caracteristica: un sistem imuabil deoarece odata ce tranzactiile au fost introduse, acestea nu pot fi modificate de niciunul dintre membrii retelei sau de niciun administrator.

Contracte inteligente: principalii jucatori in economia programabila in logistica

Contractele inteligente sunt un nou tip de contracte care sunt mai mult decat un contract digital si pot fi dezvoltate datorita tehnologiei blockchain. Un contract inteligent este un contract care se executa singur, deoarece blockchain-ul va permite sa stocati contracte auto-executive care pot functiona autonom si automat.

Cu alte cuvinte, contractul inteligent este un software care ruleaza pe fiecare dintre numerele unei retele blockchain, astfel incat, datorita unor caracteristici blockchain, contractul este verificat in cadrul unui model de incredere distribuita, fara a fi nevoie de un al treilea.

Cu alte cuvinte, un smart contract este un cod de programare in care ambiguitatile de limbaj nu il afecteaza, partile pot defini obiectul contractului, actiunile care pot fi efectuate asupra acestuia si clauzele de aplicare.

In cazul logisticii, am putea gasi exemplul ca atunci cand marfa este primita in depozitul unui client si s-a verificat ca totul este corect, smart contractul se executa automat si elibereaza suma catre distribuitorul marfii. 

Prin urmare, executarea de incredere a contractului inteligent intr-un mediu distribuit are avantajul realizarii unor procese automatizate care au capacitatea de a se implini singure si permit crearea de ecosisteme colaborative.

Toate acestea sunt posibile pe reteaua Ethereum, care are posibilitatea de a lucra intr-o retea publica sau privata, fiind platforma blockchain axata pe dezvoltarea de contracte inteligente.

Caz de utilizare Blockchain in plati

Entitatile financiare sunt unul dintre sectoarele care pariaza in mod clar pe blockchain si isi exploreaza capacitatile. Avand in vedere redefinirea infrastructurilor, se vor realiza mari economii de costuri si se vor stabili noi modele de operare, in care logistica poate beneficia de plati transnationale prin criptomonedele pe care le cunoastem sub denumirea de Bitcoin.

Blockchain permite economii de costuri, o viteza mai mare in tranzactiile internationale, transparenta si noi oportunitati de afaceri, prin accesul la noi piete si crearea de noi modele bazate, cum ar fi microplatile. Putem gasi xRapid care utilizeaza reteaua Ripple pentru a face remitente rapide in comert.

Blocklab, o initiativa din Tarile de Jos in care cazurile de utilizare pentru reteaua blockchain sunt dezvoltate in sectorul logisticii. Cu sediul in portul Rotterdam, Blocklab lucreaza impreuna cu guvernul, companiile, dezvoltatorii si utilizatorii finali, explorand aplicarea blockchain-ului. Unul dintre cazurile de utilizare este despre finantarea stocurilor. Scopul este de a oferi un credit suplimentar expeditorilor pe baza inventarului pe care il depoziteaza la un furnizor de servicii logistice.

Caz de utilizare blockchain in comertul international

Comertul international de marfuri presupune operatiuni de logistica tranzactionala la care participa un numar mare de companii de toate felurile. In plus, odata cu circulatia marfurilor este necesara gestionarea fluxurilor de informatii si bani. Astazi, blockchain-ul este prezentat ca un model pentru a oferi descentralizare, incredere si imbunatatirea eficientei intre operatiuni.

Acest ecosistem bazat pe reteaua blockchain pentru gestionarea tranzactiilor comerciale internationale permite importatorilor si exportatorilor, bancilor, asiguratorilor, operatorilor logistici si guvernelor sa fie conectati si, in cele din urma, tuturor participantilor, putand accelera diferitele procese prin utilizarea smart contracte in managementul operatiunilor.

Maersk, un gigant danez al transportului maritim, a derulat proiecte in care a aplicat reteaua blockchain in transportul international de marfa. Obiectivul a fost acela de a imbunatati administrarea si trasabilitatea containerelor maritime prin digitalizarea de la un capat la altul al lantului de aprovizionare, cu care s-a urmarit cresterea transparentei si realizarea unui schimb de informatii fiabil intre diferitele companii.

Blocklab, alte cazuri de utilizare consta in legarea receptiei fizice a incarcaturii de catre destinatar cu datele unei scrisori de transport digital (CMR) si activarea finantarii facturii furnizorului de servicii logistice.

T-Mining este o companie belgiana care dezvolta aplicatii pe reteaua blockchain pentru logistica si transport de containere, cu scopul de a crea o platforma de contract inteligenta care sa ajute la cresterea securitatii in transferul de containere in porturile maritime, la cresterea eficientei si a fiabilitatii in schimb. de informatii intre diferitele parti, reducand astfel costurile operationale si costurile administrative.

Caz de utilizare in transportul terestru de marfuri

In jurul transportului terestru de marfuri, diferite interese se intalnesc cu scopul comun de a promova colaborarea si transparenta intre actorii din lantul logistic.

Majoritatea initiativelor sunt orientate catre afaceri de dezintermediere, in care o retea blockchain conecteaza transportatorii cu clientii finali.

A2B Direct este o companie in care transportatorii cu licenta fiscala se pot inscrie si pot primi comenzi direct de la clientii finali. Ofera servicii de gestionare a identitatii operatorului, precum si clasamente si recenzii ale clientilor inregistrate in reteaua lor blockchain.

FreshTurf este o companie de livrare de colete din Singapore care dezvolta un sistem pentru a imbunatati livrarea expedierilor folosind o retea blockchain. Solutia la care s-au gandit este gestionarea tranzactiilor dintre comercianti, operatori logistici, companii dedicate plasarii si intretinerii colectarii si consumatorilor finali. Ei incearca sa creeze o piata dezintermediata in care punctele de preluare pot fi oferite oricui doreste sa le inchirieze.

Caz de utilizare pentru trasabilitatea produsului

Garantarea originii, trasabilitatea si transparenta produselor este un alt domeniu al unei retele blockchain care genereaza mult interes in sectorul logistic, cu proiecte derulate in companii alimentare, farmaceutice si de produse de lux.

Datorita cresterii cererii de transparenta din partea consumatorilor si a necesitatii de securitate si control din punct de vedere al sanatatii, reteaua blockchain are potential de crestere.

Provenance dezvolta un sistem de trasabilitate pentru materiale si produse folosind o retea blockchain, cu scopul de a se asigura ca informatiile sunt stocate in siguranta, auditabile, imuabile si accesibile. Produsele pot fi incorporate in sistemul de trasabilitate printr-o eticheta, etichete inteligente sau un cod intr-un e-Commerce, iar platforma blockchain actioneaza ca un sistem in care toate partile pot interveni in lantul de aprovizionare.

Ripe.io permite un nou nivel de transparenta in ceea ce priveste originea produselor si calatoria lor catre consumatorul final. Unirea blockchain-ului si a retelei IoT mareste colectarea de date in procese si vizibilitatea, permitand analiza, automatizare si diferite modele de afaceri.

Smart AgriFood aplica reteaua blockchain in sectorul produselor agricole. Folosind un cod de securitate, accesibil prin citirea codului QR, traseul produsului agricol este inregistrat pas cu pas pe parcursul intregului proces de productie, de la plantare pana la sosirea produsului la punctele de vanzare, trecand pentru transformare, in scopul pentru a garanta calitatea la nivel de certificare consumatorilor finali.

Blockverify a fost introdus in mai multe sectoare, inclusiv utilizarea retelei blockchain in sectorul farmaceutic pentru a imbunatati securitatea si trasabilitatea in lantul de aprovizionare cu medicamente, care se confrunta cu provocari de gestionare si optimizare a proceselor. Transferul custodiei medicamentelor, precum si garantia autenticitatii acestora, sunt aspecte la care se lucreaza cu diferitele parti ale lantului de aprovizionare (producatori, ambalatori, distribuitori, farmacii si spitale).