Castelul Corvinilor: istorie acoperită de schele

Categories ExplicitPosted on

Castelul Corvinilor: istorie acoperită de schele

Lucrările la castel ar putea dura 20 de ani

De aproape 14 ani, Castelul Corvinilor din judeţul Hunedoara îşi ascunde imaginea în spatele schelelor. Va mai rămâne aşa cel puţin şase ani, şi asta, dacă se va păstra ritmul actual de finanţare. Oricum, turiştii vin în continuare să vadă castelul care a băgat spaima în americani.

Ridicat în secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai impunătoare din Europa, apreciat îndeosebi pentru combinaţia stilurilor arhitectonice. După atâtea secole, impunătoarea construcţie de piatră străjuieşte şi acum municipiul Hunedoara şi reprezintă unul dintre principalele puncte de atracţie turistică ale României.

Zeci de mii de turişti vin anual să vadă reşedinţa lui Iancu de Hunedoara, chiar dacă măreţia construcţiei este ascunsă de schelele firmelor care se ocupă de restaurarea lui. Un proces care durează de mai bine de 13 ani şi care s-a derulat în hopuri, din cauza faptului că niciodată nu s-au găsit suficiente fonduri la Ministerul Culturii.

Abia în ultimii doi ani ritmul lucrărilor s-a intensificat, după ce finanţarea alocată a fost mai consistentă. „Din 1997, prin planul naţional de restaurare, a început şantierul de restaurare a Castelului Corvinilor. E adevărat, până în anul 2008 finanţarea a fost destul de incoerentă. Mai mult a contribuit Primăria Municipiului Hunedoara, mai puţin Ministerul Culturii. În anul 2008, Castelul Corvinilor a fost considerat o prioritate naţională şi, într-adevăr, a beneficiat de finanţări substanţiale, adică circa un milion de euro pe an”, a declarat Nicolae Cerişer, directorul Castelului Corvinilor.

Renovare fără sfârșit

Bucuria a fost însă de scurtă durată, pentru că iar s-au blocat transferurile bugetare, iar lucrările aproape s-au oprit din nou.

„Ştiu că în acest moment sunt ceva probleme, iar grupul de firme Corint, care lucrează pentru restaurarea componentelor artistice din piatră, a redus foarte mult efectivele, pentru că nu i-au mai fost decontate lucrările”, mai spune Cerişer.

Castelul a ajuns, după şase secole de la edificarea lui, şi obiect de dispută în instanţă, nu drept construcţie, ci ca sursă de bani. O altă firmă care de 13 ani executa lucrări de consolidare, restaurare de tencuieli şi instalaţii, SC Castrum Tim SRL, s-a trezit înlăturată din proiectul în care era implicată.

Reprezentanţii ministerului au decis anularea contractului cu firma Castrum Tim, invocând vicii în derularea proiectelor prin faptul că se execută alte lucrări decât cele prevăzute în proiectul avizat, iar firma a contestat decizia la Judecătoria Deva.

„Decizia a fost luată ca urmare a unor vicii de proiectare şi, automat, şi vicii de execuţie. Este opinia Direcţiei Monumentelor Istorice şi eu mi-o asum. Din 1997 până în 2010 a lucrat firma Castrum Tim din Timişoara la restaurare generală, restaurare de construcţie, consolidări, refaceri de tencuieli, finisaje, acoperişuri, iluminat arhitectural şi alte chestiuni de genul acesta”, a explicat directorul Castelului Corvinilor.

Aşa că singurele lucrări care se mai fac acum sunt cele de restaurare a componentelor artistice din piatră. Castelul nu a mai fost restaurant complet din anul 1870. În perioada anilor 1956-1968 a mai avut loc o lucrare de restaurare primară, în care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor şi a bolţilor din piatră de la capela castelului şi din Sala Dietei.

A băgat spaima în americani

În ciuda dificultăţilor, turiştii au continuat să vină în număr mare la reşedinţa lui Iancu de Hunedoara, mai ales că nici preţurile nu sunt deloc prohibitive. Un adult plăteşte 8 lei, iar pentru copii, studenţi sau pensionari se fac reduceri substanţiale.

În plus, străinii sunt interesaţi şi de mitul lui Dracula, iar  Castelul Corvinilor îşi leagă numele de cel al lui Vlad Ţepeş. Potrivit istoricului Radu Florescu, Vlad Ţepeş l-ar fi vizitat în 1452 pe Iancu de Hunedoara la castel pentru prima dată, iar 10 ani mai târziu, Ţepeş, care căuta refugiu după atacul de noapte asupra unei tabere turceşti, a fost judecat şi întemniţat pentru mai bine de un an la castel, după care a avut domiciliu forţat la Vişegrad.

Mai nou, Castelul se regăseşte şi printre cele mai înspăimântătoare construcţii din lume. Un clasament realizat de Lonely Planet plasează Castelul Huniazilor pe poziţia a doua a celor mai înfricoşătoare clădiri, iar americanii cred că arhitectura gotică şi istoria întunecată şi adevărată a familiei Corvinilor sunt suficiente pentru a-ţi băga ceva frică în oase.

Alături de maiestuosul castel, în clasament se regăsesc Wat Rong Khun din Thailanda, Reactorul 4 de la Cernobîl, Monumentul lui Scott din Edinburgh – Scoţia, Centrul Corecţional Metropolitan din Chicago, un hostel din Ottawa care până în 1972 a funcţionat ca închisoare, dar şi Reşedinţa Lemp din St. Louis, despre care se spune că ar fi una dintre cele mai bântuite case din SUA, după ce  mai mulţi membri ai familiei respective s-au sinucis aici.

O istorie de sute de ani

Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcţia impunătoare, cu acoperişuri înalte, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre înguste cioplite în piatră şi balcoane împodobite cu dantelărie de piatră.

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit.

Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu, iar cei mai fideli vizitatori sunt turiştii maghiari.

Este, de asemenea, şi un loc preferat de regizorii europeni, dar şi de cei americani, iar aici s-au turnat în ultimii ani mai multe filme artistice sau documentare.

63.000 de persoane au vizitat în 2010 Castelul Corvinilor din Hunedoara

Carmen COSMAN
Cornel VILĂU
Adrian Robert  BĂLAN