DEJA VU: Coșmarul facturilor la întreținere a revenit

Categories Dosarele TimpulPosted on

Deși afară sunt 20 de grade, constănțenii au, zilele aceste, frisoane: au început să se afișeze facturile de întreținere pe luna februarie. Sumele sunt cu circa un sfert mai mari decât cele pe luna ianuarie, în ciuda faptului că februarie a fost o lună mai scurtă cu trei zile (deci cu 10%) și că temperaturile exterioare au fost mai mari.

Iată câteva exemple. Pentru un apartement de trei camere, din zona Inel II, fără repartitoare, factura NUMAI PENTRU ÎNCĂLZIRE este de 435,95 lei (la o suprafață încălzită de 50 metri pătrați). În același bloc, pentru un apartament de două camere (40 mp suprafață încălzită) se plătesc 348 de lei. ”Eu locuiesc într-un apartament de patru camere, la Casa de Cultură. A fost destul de cald afară și am ținut majoritatea caloriferelor închise. Cu toate acestea, voi plăti numai pentru încălzire 500 de lei”, a spus proprietarul unui apartament.

La sumele de mai sus se adaugă, desigur, cheltuielile cu apa caldă și rece, care vin pe aceeași factură cu căldura, precum și cheltuielile comune pentru blocuri. Astfel, pentru a afla factura reală trebuie să mai adăugăm încă până la 50% din sumă.

Îngroziți de facturi

Constănțenii sunt de-a dreptul îngroziți de aceste facturi, mai ales că ele vin după cele record, din decembrie. Bugetele celor mai multe familii sunt secătuite. Dacă luăm în calcul valoarea salariului minim net pe economie, de 636 de lei, suntem martorii unui dezastru: multe familii au facturi mai mari decât acest salariu.

”Acestea sunt facturile reale. În luna ianuarie am plătit mai puțin cu zece zile, pentru că în decembrie RADET a facturat mai mult cu zece zile”, a declarat pentru Timpul președintele unei asociații de proprietari. Reamintim aici decizia halucinantă a RADET Constanța, de a taxa 40 de zile de căldură în ianuarie. . „Facturile pe luna decembrie au 40 de zile pentru că am început citirile mai devreme, pe 19 decembrie, pentru că trebuia să facem documentaţia pentru a fi depus la Direcţia Muncii ca să putem primi banii pentru ajutoarele de la bugetul de stat pentru cei care se încadrează în venituri mici. Noi facem facem citirea, calculăm producţia, după care transmitem datele către Asociaţiile de Proprietari, care împart consumul care le-a fost repartizat conform aparatului de măsură pe consumatorii care primesc ajutoare de la bugetul de stat şi cel local. Consumul este transmis la RADET, iar noi face facturarea. Ulterior sunt făcute dosarele pe care le înaintăm la Direcţia Muncii şi la Consiliul Local pentru a primi ajutoarele. Asta se întâmpla până pe 8 decembrie”, explica atunci Ilie Rachieru, directorul general al RADET.

Problema de fond: prețul gigacaloriei

Nu cele zece zile în plus taxate de RADET Constanța sunt însă problema de fond, ci prețul gigacaloriei. În Constanța, o mai spunem odată, aceasta este una dintre cele mai scumpe din țară: 358,54 de lei. Constanța are și un specific: este singurul oraș din țară în care NU se acordă subvenții la gigacalorie, ci un ajutor de încălzire pentru persoanele considerate sărace. De ce? Așa a decis primarul Radu Mazăre, care a spus în nenumărate rânduri că el și cei care au jeep-uri nu au nevoie de subvenție la gigacalorie. În cazul său, care declară că deține aproape 300.000 de euro cash acasă, îi dăm dreptate. Pentru mii de familii din Constanța, care primesc sau nu ajutor de încălzire, facturile de înteținere sunt ca o piatră de moară.

Promisiunea de campanie a rămas… promisiune

Facturile la întreținere sunt o piatră de moară și pentru primarul Radu Mazăre, dar în alt sens. Acesta a promis în campanie ”un nou CET, o gigacalorie mai ieftină”. Deși PSD a câștigat detașat alegerile, deși oamenii l-au votat pe Radu Mazăre și pe toți parlamentarii pe care acesta i-a propus, prețul gigacaloriei a crescut, în loc să scadă. Mazăre a dat vina pe birocrației, pe cei la București, a promis noi termene, dar facturile continuă să crească. Planurile pentru un nou CET? De doi ani nu s-a mai vorbit despre acest lucru. Este extrem de greu de crezut că în următorii doi se va mai putea face ceva. Va rămâne încă una dintre promisiunile neonorate ale lui Radu Mazăre.
 

Vă recomandăm și: DEZASTRU ÎN CONSTANȚA: factura de întreținere pe luna decembrie, mai mare decât salariul minim pe economie