Fosta elevă a Colegiului Naţional ,,Mircea cel Bătrân” Constanţa, Roxana Căliminte, a absolvit ASE- Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine din București, dar nu înainte de a poposi aproape un la un schimb de experienţă prin Erasmus cu universitatea din Bochum – Germania. Întrucât tinerii muncitori şi cu iniţiativă sunt şi pragmatici o vom cunoaşte pe constănţeanca noastră pe măsura acordării interviului.
Reporter: În favoarea cui se desfășoară și în ce constă activitatea ta de asistent politic din cadrul Camerei Deputaților?
Roxana Căliminte: În calitate de asistent politic în cadrul biroului parlamentar al doamnei deputat și prim-vicepreședinte al PDL România, Andreea Paul, activitatea mea se desfășoară în mare parte în jurul temelor economice și politice actuale ale României. Pe scurt, împreună cu echipa cu care lucrez, încercăm să descoperim marile lacune ale economiei românești și să generăm soluții cât mai reale și palpabile pe care să le și putem pune în practică, atât la nivel local, cât și național, prin intermediul partidului. Principala misiune este de a urmări zilnic la prima oră a dimineții știrile cu teme economice, dar și evoluțiile economice din ziua respectivă, pentru a putea filtra informațiile și pentru a descoperi adevăratele probleme cu care se confruntă românul în fiecare zi. Mai mult de atât, pentru a vedea ce putem îmbunătăți în România, urmărim constant strategiile și acțiunile întreprinse de marile puteri economice ale Europei în încercarea de a le urma exemplul. În paralel, rostogolim diferite proiecte majore care au ca rezultat întâlniri cu cei mai prosperi oameni de afaceri din România, cu scopul de a identifica în timp real piedicile întâmpinate de mediul de afaceri românesc. Un astfel de job te ține mereu în priză și la curent cu starea României, ceea ce înseamnă că devii cu timpul un burete care absoarbe informații constant și oricând poți face față provocărilor întâmpinate la nivel politic, dar și în viața de zi cu zi.
Reporter: Care este cel mai amplu eveniment la care ai participat în organizare în ultimul an de când ocupi postul descris mai sus?
R.C.: Evenimentul de cea mai mare anvergură pe care l-am organizat și care, de altfel, a avut și un succes impresionant, a fost întâlnirea Guvernului Alternativă PDL cu mediul de afaceri românesc, unde au participat sute de oameni de afaceri de forță români și străini, dar și ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor în România. Aici îi putem număra pe Ioan Niculae, Gabriel Biriș, Mihai Bogza, Neculai Apostol, Dragoș Pavăl, Vasile Didilă, Alex Massaci și mulți alții de rangul acestora. De altfel, acesta a fost și cel mai amplu eveniment al anului 2013 dedicat mediului de afaceri românesc. De aici au fost generate mai departe alte proiecte și strategii economice pentru stimularea economiei din România, pe marginea unor subiecte precum stoparea hemoragiei inteligenței românești în străinătate, fiscalitatea si măsuri legislative pentru încurajarea mediului de afaceri, beneficiul fondurilor europene, transparența deciziilor politice și guvernamentale sau dezvoltarea și implementarea sistemului informatic, de obținere avize și de plată a taxelor online.
Reporter: Ce le recomanzi studenților care au oportunitatea de a participa în programul Erasmus? Ce a însemnat anul universitar petrecut în țara lui Goethe în formarea ta ca om?
R.C.: În primul rând le recomand să accepte provocarea de a face un schimb de experiență în orice țară din programul Erasmus. Trebuie să recunosc că la început și mie mi-a fost teamă de necunoscut și am aplicat doar pentru un semestru. Însă mi-a plăcut prea mult ca să nu mai fi profitat încă un semestru la facultatea de acolo, așa că mi-am prelungit șederea. Mai mult de atât, și ceea ce mi se pare cel mai important, este că aria prietenilor se lărgește inimaginabil de mult. O astfel de experiență te îmbogățește din diferite puncte de vedere: dincolo de faptul că te responsabilizează, te obligă să te descurci singur în situații limită. Astfel te călești și devii mult mai deschis oricăror provocări. Într-o lume atât de globalizată și internaționalizată, consider că e foarte imporant să putem înțelege diferite culturi și astfel să ne putem integra mai ușor într-un mediu intercultural, iar o experiență la o universitate din străinătate este ocazia perfectă pentru așa ceva. Ca o continuare a experienței din Germania, am mai obținut o bursă la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, Rusia, pentru un semestru, unde abia aștept să studiez, să înțeleg sistemul de învățământ și economic rusesc și, bineînteles, să mă întorc cu noi prietenii și experiențe de acolo.
Reporter: Am urmat același profil la liceu și ne-am bucurat de îndrumarea unora dintre cei mai buni mentori pe care îi are învățământul constănțean. Cum recunoști un absolvent al Colegiului Național Mircea cel Bătrân?
R.C.: După principiul „I don`t stop when I`m tired. I stop when I`m done”, un absolvent al Colegiului Național Mircea cel Bătrân îl poți recunoaște după determinarea pe care o are când vrea să obțină ceva. Cunoaștem cu toții foarte mulți absolvenți ai colegiului care au ajuns foarte departe din punct de vedere profesional și care nu se opresc din obținerea țelului propus. Cred că face parte din educația oferită de cadrele școlare ale colegiului care nu știrbesc niciodată personalitatea elevului, ba chiar mai mult, îl îndrumă atunci când simte că îl poate ajuta să își continue drumul stabilit.
Reporter: CV-ul tău este impresionant la capitolul limbi străine cunoscute: germană, engleză, spaniolă, franceză și rusă. Pe lângă calitatea de poliglot, ce alte valențe trebuie să mai dobândească viitorii reprezentanți ai elitei din România să reușească pe plan național și poate chiar în Uniunea Europeană?
R.C.: Perseverență, seriozitate, ambiție și determinare. Toate îmbinate consider că sunt cheia succesului. În absolut orice.
Reporter: Ce fel de acțiuni întreprindeți la Fundația Konrad Adenauer și ce uși ți s-au deschis de când ești bursieră a fundației?
R.C.: Fundația Konrad Adenauer România este cea mai mare fundație politică din România apropiată de Uniunea Creştin Democrată din Germania (CDU) şi de Partidul Popular European (PPE). Ea facilitează dialogul partidelor de centru dreapta din România cu partidele partenere europene. Pentru a atrage cât mai mulți tineri în viața politică, Fundația pune la dispoziția tinerilor programul de burse “Sur-Place”, în cadrul căruia am fost bursieră, care promovează şi instruieşte tineri valoroşi pe teme de interes civic. Printre activitățile întreprinse se numără diferite seminarii pe teme precum Public Speaking, Debate sau întâlniri și discuții cu personalități din sistemul politic german. Aici, desigur, am avut șansa să cunosc oameni cu principii bine întipărite, de la care am avut de învățat câte ceva și care m-au ajutat în formarea mea ca om politic și nu numai. Tot prin intermediul Fundației Konrad Adenauer România am avut acces la Programul de Excelență în Politică, la care poate participa un număr restrâns de oameni, și care are ca scop instruirea viitoarei elite politice românești, pe tipare nemțești.
Reporter: Cum îți petreci puținul timp liber de care dispui?
R.C.: Sinceră să fiu, activitatea în scop parlamentar pe care o întreprind îmi face mare plăcere și de fiecare dată când simt că trece timpul pe lângă mine fără să fac ceva util, încerc să mai sap prin presă pentru a vedea ce se mai întâmplă nou. În rest, îmi petrec timpul cu prietenii, mergem la diferite evenimente politice, ieșim în diferite localuri din București și din afara acestuia… Mai nou am descoperit o pasiune, aceea de a învăța limba rusă, așadar nu ezit niciodată să îmi arunc ochii pe manualele de limba rusă. Că doar timpul trebuie folosit într-un mod productiv, nu?