Chiriile, simple fișe de calcul din 1996

Categories Explicit, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Chiriile, simple fișe de calcul din 1996

Zeci de contracte din centrul istoric ar putea fi reziliate de către Primăria Capitalei în perioada următoare. Cel puțin așa ar fi normal, având în vedere că 137 de contracte sunt, de fapt, niște fișe de calcul vechi din 1996.

Situația dezastruoasă din centrul istoric, unde terasele au invadat străzile, iar pompierii nu au pe unde trece dacă trebuie să intervină la un incendiu, este cauzată, în mare, de lipsa unor contracte clare de închiriere a spațiilor.

Potrivit evidenței aflate la Administrația Fondului Imobiliar, 137 de persoane sau agenți economici au spațiile închiriate pe baza unor fișe de calcul vechi de mai bine de zece ani.

„Fișa de calcul este o formă provizorie de contract de închiriere elaborată de Consiliul General al Municipiului București în anul 1996, când s-a descoperit că sute de persoane locuiau fără forme legale în diverse spații al căror statut juridic era incert. La acea vreme s-a considerat că fișele de calcul pot rezolva provizoriu acea situație constatată”, au explicat reprezentanții PMB.

În prezent, potrivit Primăriei, cele 137 de fișe de calcul sunt pentru spații cu altă destinație decât cea de locuință. Undeva, pe parcursul celor 14 ani, întreprinzătorii care puseseră mâna pe vreo clădire din centrul istoric au reușit să transforme spațiul în restaurant, magazin, bodegă sau terasă, fără a mai catadicsi să obțină avizele necesare. Dovadă este faptul că PMB a chemat respectivele persoane pentru clarificarea situației.

„Administrația Fondului Imobiliar (AFI) a trimis în urmă cu o lună de zile notificări solicitând plata datoriilor. Din cele 137 de persoane care aveau fișe de calcul, o persoană a predat spațiul, 47 au contestat notificarea, iar cu celelalte procesul este în derulare”, au mai precizat reprezentanții PMB.

Șantierul – pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Situația spațiilor din centrul istoric este un punct nevralgic pentru Primăria Capitalei, mai ales dacă aducem aminte de chiriașii ilegali care nu se dau dați afară din maghernițe. Totuși, o dată cu începerea, în 2008, a lucrărilor de reparații, o parte din cei care locuiau fără forme legale au fost mutați de Primăria Sectorului 3 în alte spații. La fel de dificile s-au dovedit a fi lucrările și pentru cei care dețineau afaceri în centrul istoric.

În 2008-2009, din cauza șantierelor, mulți au renunțat la coșmeliile pe care le aveau sau le-au cedat unor „binevoitori” care i-au scăpat de spațiile ce nu aduceau nici un venit pentru a profita ei înșiși de clădirile respective. Drept dovadă sunt acum multitudinea de mese și scaune care acaparează orice spațiu este posibil și care nu existau înainte, când străzile nu erau adevărate tranșee. Reprezentanții Primăriei au fost sesizați de nenumărate ori în decursul anilor și au depistat câteva cazuri în care obiectul de activitate din acte nu coincidea cu activitatea desfășurată în spațiul respectiv.

De la fițe la ghetou

Un raid prin centrul istoric te bucură, dacă ajungi prima oară pe străzile complet reabilitate, sau te poate umple de nervi, dacă se întâmplă să ai treabă pe străzile unde domnesc gunoaiele și mormanele de pământ.
Pe strada Lipscani, care, potrivit Primăriei, a fost finisată parțial între Smârdan și Victoriei, trebuie să aveți grijă la picioare. Nu vă lăsați păcăliți de arhitectura clădirilor și nu vă uitați în sus în timp ce mergeți, deoarece riscați să vă împiedicați de niște guri metalice bine înfipte în asfalt.

Și dacă veniți dinspre Pasajul Sf. Gheorghe, nu vă întoarceți din drum la vederea celor patru tomberoane de gunoi puse exact la intrarea pe stradă, faceți-vă curaj și înaintați! O să găsiți câteva terase care încearcă să mai profite de ultimele zile cu temperaturi bune pentru stat afară la un suc sau o bere.

În schimb, pe alte străzi, cum ar fi Nicolae Tonitza, Franceză, Poștei, Sf. Dumitru sau Smârdan, majoritatea finalizate 90 sau sută la sută din punct de vedere al reabilitărilor de rețele și sistem rutier, mesele și scaunele s-au înmulțit atât de mult, acaparând aproape fiecare metru pătrat de beton, astfel încât abia mai poți trece printre ele.

„Îmi place ce au făcut aici, mai ales pe timpul verii a fost superb, veneam mereu după serviciu cu prietenii sau cu colegii și stăteam la o terasă, să ne recreem. E adevărat că abia aveam pe unde trece, dar era frumos”, ne-a spus Oana, care lucrează într-o clădire de pe Splaiul Unirii.

Deși aceste străzi amintesc de capitale mai civilizate ale Europei, unde găsești kilometri întregi de alei cu terase, restaurante, magazine, zona trebuie adaptată puțin la realitățile României. Dorința de profit a deținătorilor spațiilor din centrul istoric se poate transforma oricând într-un adevărat coșmar. Spre exemplu, un scurt incendiu izbucnit la una dintre clădirile vechi a făcut aproape imposibilă intervenția pompierilor, care a trebuit, până la urmă, să intre cu un ATV.

Lucrările, reluate la sfârșitul acestei luni

După rezilierea contractului cu firma Sedesa, a avut loc procedura de arbitraj la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, finalizată în favoarea PMB în Iulie 2010. Ulterior, „Primăria Municipiului București a încheiat un contract de consultanţă cu Asocierea Ove Arup&Partners International Ltd și Tecnic Consulting Engineering Romania. În prezent, consultantul derulează activitatea de inspectare şi verificare a proiectelor de execuţie şi a lucrărilor deja finalizate”, au mai spus reprezentanții Primăriei.

În luna septembrie trebuia să fie întocmite documentațiile de atribuire în vederea demarării procedurii de licitație publică pentru desemnarea constructorului care va finaliza lucrările rămase de executat. Consultantul va superviza viitoarele lucrări, până la finalizarea tuturor străzilor din zona-pilot. Se estimează că lucrările de execuție se vor relua la sfârșitul acestei luni.

„Atât perioada estimată de finalizare a lucrărilor de execuție, cât și valoarea acestora urmează a fi stabilite în urma finalizării documentației de atribuire de către firma de consultanță și în urma finalizării procedurii de atribuire. Până la această dată, în cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric, PMB a efectuat de la începutul proiectului plăți în valoare de 39.654.536,91 lei, din care, în perioada iulie 2008-22 septembrie 2010, 13.942.371,25 lei”, au arătat specialiștii din Primărie.

Chiriile, de la 8 euro/mp

Potrivit Hotărârii CGMB nr. 32 din 2007, nivelul chiriilor din centrul istoric se situează între 8 euro/mp (pentru activități socio-culturale) și 80 euro/mp (pentru hoteluri, bănci sau săli cu jocuri de noroc). Pentru cafenele, fast-food-uri și show-room-uri, chiria este în medie de 20 euro/mp. Dacă la mijloc este un titular de contract de închiriere cu PMB, prețul crește de cel puțin două ori.

„Atât perioada estimată de finalizare a lucrărilor de execuție, cât și valoarea acestora urmează a fi stabilite în urma finalizării documentației de atribuire de către firma de consultanță și în urma finalizării procedurii de atribuire. Până la această dată, în cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric, PMB a efectuat de la începutul proiectului plăți în valoare de 39.654.536,91 lei, din care, în perioada iulie 2008-22 septembrie 2010, 13.942.371,25 lei.”

Ana HERA