Cum a devenit Jeff Bezos unul dintre cei mai bogati oameni din lume

Categories AfaceriPosted on

De la sfarsitul anului 2021, Jeff Bezos este a doua cea mai bogata persoana de pe Pamant, averea sa personala eclipsand averea acumulata de co-fondatorul Microsoft Corp., Bill Gates, si de legendarul investitor Warren Buffett. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Bezos are o avere neta de 197.

Fondatorul, fostul director executiv (CEO) si acum presedinte executiv al gigantului global de comert electronic Amazon, a fost responsabil pentru gestionarea unei platforme care a reprezentat pana la 9% din toate vanzarile cu amanuntul din SUA si 51,2% din cheltuielile cu amanuntul digital din SUA in 2020.

Pe masura ce digitalizarea remodeleaza comportamentul uman, iar revolutia cloud computing face acelasi lucru cu intreprinderile, liderul in comertul cu amanuntul online, cu platforma sa de cloud computing Amazon Web Services (AWS), se estimeaza ca va propulsa mai sus, oferind mai multe vesti bune pentru fondator.

Cand Bezos a avut ideea pentru compania sa de comert electronic, seful sau bine intentionat a incercat sa-l convinga sa renunte la locul sau stabil de la DE Shaw & Co. Cu toate acestea, Bezos, crescut de mama sa adolescenta si mai tarziu de tatal sau vitreg imigrant cubanez, a visat mereu sa creeze ceva diferit, spunandu-le odata profesorilor sai ca „viitorul omenirii nu este pe aceasta planeta”.

Bezos are chiar si un site web, BezosExpeditions.com, care ofera o descriere a mai mult de 30 dintre investitiile, proiectele si eforturile filantropice ale sale majore. Denumirea „expeditii” este potrivita, deoarece investitiile lui Bezos nu sunt concentrate doar in una sau doua industrii sau chiar in sectoare de piata; mai degraba, ele reprezinta o explorare profunda a multor domenii si idei de afaceri diferite, inclusiv cloud computing, robotica, biotehnologie si chiar sticla suflata acasa.

Amazon: Dincolo de carti

Vizionarul tehnologiei a absolvit Princeton cu diplome in informatica si inginerie electrica. Dupa absolvire, a refuzat ofertele de munca de la companii precum Intel si Bell Labs pentru a se alatura unui startup numit Fitel. El a continuat sa lanseze o companie de servicii de stiri prin fax cu Halsey Minor, fondatorul CNET. Dupa ce acea afacere a esuat, Bezos a devenit cel mai tanar vicepresedinte senior la un fond speculativ numit DE Shaw, urcand in randurile in doar patru ani.

Bezos ar fi putut ramane pe Wall Street pentru tot restul carierei sale daca nu ar fi fost captivat de stirea ca, pana in 1994, internetul crestea cu o rata de 2.300% anual. Destul de curand, ideea lui pentru Amazon a luat nastere, iar viitorul CEO a inceput sa faca o lista cu 20 de categorii posibile de produse de vandut online.

Bezos, care si-a investit 10.000 de dolari in companie, sotia sa si doi programatori, si-a condus, in mod ironic, majoritatea intalnirilor in cartierul Barnes & Noble. In prima luna de la lansare in iulie 1995, Amazon a vandut carti in fiecare stat din SUA si 45 de tari din intreaga lume.

In primul an al Amazon, Bezos a incercat sa stranga bani prevazand vanzari de 74 de milioane de dolari pana in 2000, subestimand cu mult realitatea: vanzari de 1,64 miliarde de dolari numai in 1999. El a reusit sa stranga 1 milion de dolari in finantare de baza de la investitorii ingeri, dupa ce a consumat investitiile de la familia sa – in primul rand de la parintii sai, care au contribuit cu o parte semnificativa din economiile lor.

Primii aproximativ 20 de investitori din Amazon au investit aproximativ 50.000 USD fiecare pentru o miza rotunjita la 1%. Fiecare investitie ar avea acum o valoare de aproximativ 16,71 miliarde de dolari, reprezentand o rentabilitate de aproximativ 334.200 de ori, avand in vedere ca investitorii si-au pastrat toate mizele si ca nu au fost niciodata diluate de investitorii de mai tarziu. In iunie 1996, Amazon a strans inca 8 milioane de dolari in seria A de la firma de capital de risc Kleiner Perkins.

Amazon a devenit public in mai 1997 si s-a dovedit a fi unul dintre putinele startup -uri care au supravietuit crizei dotcom . Pe masura ce platforma si-a diversificat oferta de produse si s-a consolidat ca lider de piata si pionier, vanzarile anuale au crescut vertiginos de la 511.000 USD in 1995 la peste 3 miliarde USD in 2001 cu Amazon Prime Air, care ar folosi drone pentru a face livrari catre clienti.

Pretul actiunilor Amazon reflecta cresterea sa fenomenala. Stocul a crescut cu peste 450% din ianuarie 2016 pana in ianuarie 2021 si a crescut cu peste 75% doar din ianuarie 2020 pana in ianuarie 2021. Bezos detine aproximativ 11% din Amazon incepand cu 2021, ceea ce reprezinta cea mai mare sursa de avere. Din 2017 pana in 2019, Bezos a vandut mai mult de un milion de actiuni si a distribuit actiuni suplimentare fostei sale sotii, ca parte a procedurii de divort. Anuntul reuniunii anuale din 2021 a companiei a aratat ca Bezos detine peste 70 de milioane de actiuni.

Cati bani are Jeff Bezos?

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Jeff Bezos are o avere neta de 197 de miliarde de dolari la 23 decembrie 2021. Avand in vedere ca participatia sa de 11% Amazon reprezinta cea mai mare parte a averii sale, averea sa neta poate fluctua semnificativ in functie de valoarea lui. stocul firmei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *