DEZASTRU pe litoral!

Categories EconomicPosted on

DEZASTRU pe litoral!

Cu câteva zile înainte de vacanța de 1 mai, litoralul este un loc al contrastelor. Pe de o parte, avem hotelierii, autoritățile locale și patronii de cluburi din Mamaia, care se dau peste cap pentru a pregăti o serie cât mai variată de evenimente pentru turiști. Pe de altă parte, avem stațiunile din sud, care nu au anunțat nici până acum un program CONCRET al evenimentelor care vor avea loc în perioada 1 – 5 mai. În plus, avem stațiunea Mamaia, care este pregătită, în cea mai mare parte, pentru turiști, și avem, în contrapartidă, stațiunile din sud, care arată ca un șantier dezolant. Totuși, Maria Grapini, minisitrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, nu s-a sfiit să catalogheze situația drept dezastruoasă.

”Din păcate, nu tot litoralul este pregătit pentru 1 Mai”, a spus Maria Grapini, minisitrul. A făcut afirmația după ce a vizitat stațiunile de pe litoral. Ce a văzut? ”Niciuna dintre staţiuni nu este 100% pregătită. Din loc în loc, porţiuni dintre hoteluri, cele de spaţiu public, trotuare şi zone verzi sunt neamenajate. Sunt şi unele hoteluri care arată rău şi a căror imagine o afectează şi pe cea a hotelurilor care arată bine”, a spus Grapini, prezentă pe litoral la un forum balnear. Ea a afirmat că cel mai bine arată Mamaia, iar la polul opus sunt staţiunile Olimp, Neptun, Saturn şi cele din vecinătatea Mangaliei. ”În unele staţiuni circa 10% din hoteluri nu sunt amenajate, în altele 20%… Niciodată, însă, de 1 mai nu au fost toate hotelurile pline, deci nu va fi afectat fluxul de turişti”, a subliniat totuși Maria Grapini.
Asupra acestui lucru am atras și noi atenție în ziarultimpul.ro. Citiți AICI.

De peste 20 de ani se caută soluții

Nimeni nu a reușit să găsească o soluție la problema hotelurilor lăsate în paragină. De-a lungul timpului s-au încercat, fără rezultat, tot felul de variante. Vă reamintim numai ultima dintre ele: taxa pe paragină, pe care o anunțase fostul primar PSD al Mangaliei, Claudiu Tusac. Cei care nu aveau grijă de imobile ar fi trebuit să plătească amenzi usturătoare, impuse de Consiliul Local. Mai mult, primăria s-ar fi ocupat de renovarea imobilelor, astfel încât ele să nu mai fie un pericol public, dar să arate și bine, iar ulterior factura ar fi urmat să fie trimisă proprietarilor. Probabil că această măsură nu a fost prea bine primită de multimilionarii cu active părăsite în stațiuni și de diverși alți așa-ziși investitori, sau poate că nu s-au găsit modalitățile de aplicare. Cert este că litoralul se confruntă de peste 20 de ani cu această problemă.
Acum, și ministrul Grapini caută o soluție: ”Vrem să vedem cum să constrângem proprietarii de hoteluri, fără să încălcăm însă dreptul la proprietatea privată, să nu strice imaginea vecinilor care au investit”, a precizat ea.

Cauzele dezastrului

Maria Grapini a găsit, la Mangalia, și explicații pentru actuala situație din turism, pe care a catalogat-o drept dezastruoasă. ”Nu vreau să rămânem cu concluzia că în România nu merge turismul că nu e bună legislaţia. Eu vin din mediul privat şi spun aşa: în toate domeniile, inclusiv în turism, sunt oameni care au performat în aceleaşi condiţii legislative. Cine e profesionist şi cine vrea să facă un business de calitate, îl putea face. Ştiţi numai ce se întâmpla? Nu avea posibilitatea să facă aceeaşi rată de profit ca alţii în altă parte unde erau reglementări bune, dar nu că nu se putea face. Supărarea mea a fost când am mers şi am văzut staţiunile din sudul litoralului, că dezastrul nu e din cauza legislaţiei, este din cauza indisciplinei în aplicarea legii, fie că vorbim de administraţii locale, fie că vorbim de operatori privaţi, fie că vorbim de dezinteresul statului în companiile pe care le mai are. Nu din cauza legislaţiei avem dezastrul pe care îl avem în turism”, a declarat Maria Grapini, citată de Mediafax. Ea a recunoscut că este nevoie de modificări legislative pentru a putea concura cu alte ţări. ”Sigur este nevoie de o modificare în legislaţie. De ce ? Pentru a putea şi noi să venim din urmă cu acumulare de capital, pentru a putea să ne dezvoltăm, pentru a putea să fim comparabili cu operatorii din celelalte ţări, dar nu vreau să rămână ca o concluzie că turismul e în situaţia în care este pentru că legislaţia este de vină”, a menţionat ministrul.

Primarul din Mangalia este optimist

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, are speranțe mari în ceea ce privește stațiunile arondate. ”Îmi doresc să nu se înţeleagă că sudul litoralului este sora mai mică a celorlalte staţiuni. Municipalitatea din Mangalia va depune toate eforturile necesare pentru a evidenţia potenţialul pe care îl conferă factorii naturali din zonă. Mangalia este cea mai veche staţiune balneo-climatică din România, cu o aşezare pe aceeaşi latitudine cu Monaco, San Remo şi Nisa. De aceea, consider că turiştii pot veni în sudul litoralului să-şi petreacă vacanţa. Aici, pot îmbina perfect turismul balnear cu cel de agrement. Suntem pregătiţi să întâmpinăm primii turişti aşa cum se cuvine şi să le arătăm că turismul se poate practica şi la noi, în condiţii optime”, a precizat el.

Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă pe litoral minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, preţurile la cazare fiind cuprinse între 45 de lei de persoană pentru o noapte la un hotel de două stele şi 220 de lei de persoană la un hotel de cinci stele din Mamaia. Patronatele hoteliere şi agenţiile de turism au pregătit oferte speciale, specifice fiecărui eveniment, dar şi pachete comune, care să includă întreaga perioadă 30 aprilie – 7 mai.