Dosarul transferurilor, la al 28-lea termen! Și încă nu a început!

Categories Sport, trimitere dreaptaPosted on

Dosarul transferurilor, la al 28-lea termen! Și încă nu a început!

Cristian Borcea

Fotbalul nu face excepție de la „regula” proceselor din România, care durează cu anii, astfel încât, la final, mulți uită și de ce au început. „Dosarul fotbaliștilor”, unde sunt inculpați opt dintre cei mai importanți oameni de fotbal din România ultimilor 15-20 de ani, a ajuns la al 28-lea termen de judecată și nu se poate spune, practic, că a început…

George Copos, Cristian Borcea, Gigi Neţoiu, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali și Jean Pădureanu sunt cei opt oameni de fotbal care, de mai bine de patru ani (procesul a demarat la Tribunalul București la începutul anului 2009, dar DNA investighează și audiază persoanele implicate încă din 2007), sunt inculpați în „dosarul transferurilor”, un proces amplu care investighează transferurile a 12 fotbaliști români de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către grupări din străinătate în perioada 1999–2005.

Cei opt sunt acuzați în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile celor 12, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane dolari în dauna statului și de peste 10 milioane dolari în dauna celor patru cluburi de fotbal.
Demarat pe 28 ianuarie 2009, cu primul termen de judecată pe 24 februarie 2009, dosarul 3134/3/2009 a ajuns deja la al 28-lea termen fără a se putea spune că finalul cauzei ar fi aproape!

Dinu Gheorghe și George Copos

Până acum, avocații celor opt au găsit tot felul de chichițe pentru a amâna procesul, de la lipsă de procedură cu părțile civile, lipsă de apărare sau cereri de recuzare la cereri de sesizare a Curții Constituționale sau de restituire a cauzei la Parchet. Abia de câteva termene au început audierile acuzaților, dar și ele merg în ritm de melc. În acest fel, e de așteptat ca dosarul să aibă o lungă istorie și, probabil, între timp, multe dintre infracțiuni să se prescrie sau să fie „acoperite” până la urmă cu documente procurate ulterior.

Cum s-a ajuns aici

Cei opt oameni de fotbal trimiși în judecată de DNA sunt acuzați de procurori că ar fi înșelat cluburile de fotbal cu care au lucrat cu sume între 500.000 și 10 milioane dolari fiecare, cel mai mare prejudiciu fiindu-i atribuit lui Ioan Becali, se arată în rechizitoriul trimis la instanță. Prejudiciul total calculat de procurori în dauna cluburilor este de 10.169.690 dolari, însă anchetatorii au stabilit că înșelăciunile cumulate aduse cluburilor de fiecare dintre cei opt învinuiți sunt mult mai mari.

Gică Popescu

Astfel, numai Ioan Becali ar fi înșelat cluburile Dinamo, Rapid și Gloria Bistrița cu suma totală de 10.269.690 dolari, susțin procurorii în rechizitoriu. Din aceștia, 5.924.690 dolari au fost în dauna clubului Dinamo, 2.650.000 dolari în dauna clubului Rapid și 1.695.000 dolari în dauna clubului Gloria Bistrița.

Fratele său, Victor Becali, a înșelat cluburile Dinamo și Gloria Bistrița cu suma totală de 4.175.000 dolari, afirmă procurorii în rechizitoriul trimis la instanță. Din această sumă, 3.880.000 dolari au fost în dauna clubului Dinamo și 295.000 dolari în dauna clubului Gloria Bistrița.

Gheorghe Copos a înșelat clubul Rapid cu suma de 2.800.000 dolari, din care 150.000 dolari în cazul transferului lui Cristian Dulca, iar 2.650.000 dolari în cazul transferului lui Florin Bratu, susțin procurorii. Potrivit acestora, în cazul transferului lui Dulca, Copos a prezentat inițial un contract fals, în valoare de 120.000 dolari, demersurile făcute de CFR Cluj dezvăluind valoarea reală a contractului, de 600.000 dolari. Cu toate acestea, precizează anchetatorii în rechizitoriu, Copos a refuzat să înregistreze această sumă până în prezent, suma rămasă nerecuperată în cazul transferului fiind de 150.000 dolari.

În cazul lui Mihai Stoica, procurorii au stabilit că acesta a înșelat cluburile Oțelul Galați și Dinamo cu suma totală de 1.050.000 dolari, din care 550.000 în cazul transferului lui Iulian Arhire, prejudiciat fiind clubul Oțelul, iar 500.000 dolari în cazul transferului lui Florin Cernat, prejudiciu creat în dauna clubului Dinamo.

Gigi Nețoiu

Cristian Borcea a înșelat clubul Dinamo cu suma totală de 5.924.690 dolari, susțin procurorii. Potrivit acestora, 1.012.500 dolari au fost calculați în cazul transferului lui Cosmin Contra, 2.580.000 dolari în cazul transferului lui Paul Codrea, 500.000 dolari în cazul transferului lui Florin Cernat, 200.000 dolari în cazul transferului lui Bogdan Mara, 482.190 dolari în cazul transferului lui Dan Alexa, 350.000 dolari în cazul transferului lui Adrian Mihalcea și 800.000 dolari în cazul transferului lui Nicolae Mitea.

La rândul său, Jean Pădureanu a înșelat clubul Gloria Bistrița cu suma totală de 1.695.000 dolari, din transferurile lui Ionel Ganea și Lucian Sânmărtean.

DNA mai arată că Gheorghe Popescu a înșelat cluburile Gloria Bistrița și Rapid cu suma totală de 2.945.000 dolari, din care cu 2.650.000 dolari clubul Rapid și 295.000 dolari clubul Gloria Bistrița.

De asemenea, potrivit DNA, Gheorghe (Gigi) Nețoiu a înșelat clubul Dinamo cu suma de 482.190 dolari, în cazul transferului lui Dan Alexa.

Ioan Becali

Astfel, deși clubul Dinamo a fost prejudiciat cu suma totală de 5.924.690 dolari, clubul Gloria Bistrița cu 1.695.000 dolari, Rapid cu 2.800.000 dolari, iar clubul Oțelul Galați cu 550.000 dolari, în rechizitoriu se arată că nici una dintre grupările păgubite menționate mai sus nu s-a constituit parte civilă în cauză, pentru recuperarea prejudiciului.

Tot potrivit rechizitoriului, învinuiții din dosarul transferurilor frauduloase din fotbal au prejudiciat statul cu peste un milion de euro, prin neplata taxelor. Federația Română de Fotbal a suferit un prejudiciu de aproape 600.000 dolari, dar nu s-a constituit parte civilă. Așadar, în procesul transferurilor ilegale din fotbal, statul s-a constituit parte civilă.

Off-shore-ul să trăiască!

În calitate de președinte al secției de fotbal de la Oțelul Galați, Mihai Stoica a semnat un contract de tip memorandum, prin care a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale lui Florin Cernat către o firmă de tip off-shore din Olanda, faptă care a condus ulterior la prejudicierea clubului Dinamo.

Tot potrivit DNA, Cristian Borcea, Ioan Becali și Victor Becali au diminuat sumele de transfer ale mai multor jucători transferați, diferența însușită fiind virată unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deținute de un avocat olandez. Acesta, după ce-și reținea un comision de 2% din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA și Star Ventures SA, toate cu sediul în Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore.

Ulterior, aceleași sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveția), iar de aici, din contul personal al lui Ioan Becali, de unde au fost transferați în conturile aparținând lui Victor Becali. Acesta din urmă a efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane euro, susțin procurorii.

Conform rechizitoriului, între Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Ioan Becali și Victor Becali, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gheorghe Nețoiu au avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virați reciproc, în conturile personale, fără justificare (împrumuturi fictive, „transferuri bancare incidentale” – concept inexistent în activitatea bancară).

În calitate de președinte al clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ionel Ganea și Lucian Sânmărtean în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix și Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea, în valoare totală de 2.000.000 dolari, a fost diminuat la suma de 600.000 dolari – sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistrițean –, iar transferul lui Sânmărtean, în valoare totală de 600.000 dolari, a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 dolari, inculpatul primind în contul personal suma de 105.000 dolari de la firma Intermark.

Gigi Nețoiu, semnatar al transferului lui Dan Alexa din anul 2004, a solicitat clubului chinez Beijing Guoan virarea sumei de 403.000 euro din valoarea totală a transferului de 730.000 euro, în contul firmei olandeze de tip SRL Pyralis. Prin această manevră financiară, inculpatul sus-menționat, împreună cu inculpații Borcea și Ioan Becali au prejudiciat clubul Dinamo, în contul căruia a ajuns ca sumă totală de transfer doar 327.000 euro, mai arată anchetatorii.

Procurorii au început urmărirea penală în baza răspunsurilor primite în cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state din Europa și Asia (între care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum și a analizelor efectuate de Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) și Garda Financiară.
Următorul termen de judecată este în februarie 2011. Nu vă faceți griji însă… Nu se va întâmpla nimic deosebit!

Transferurile vizate

– Cristian Dulca, în ianuarie 1999, de la Rapid la clubul sud-coreean Pohang Steelers;
– Iulian Arhire, de la Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999;
– Cosmin Contra, de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999;
– Ionel Ganea, de la Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999;
– Paul Codrea, de la Dinamo la Genoa Cricket and Spa, realizat în ianuarie 2001;
– Florin Cernat, în februarie 2001, de la Dinamo la Dinamo Kiev din Ucraina;
– Bogdan Mara, în iulie 2001, de la Dinamo la Deportivo Alaves;
– Nicolae Mitea, în august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam;
– Lucian Sânmărtean, în august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena;
– Florin Bratu, în septembrie 2003, de la Rapid la Galatasaray Istanbul;
– Dan Alexa, de la Dinamo la Guoan Beijing (China), realizat în luna iunie 2004;
– Adrian Mihalcea, în iulie 2005, de la Dinamo la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Cazul „limitatului” Arhire

Mihai Stoica a arătat în fața instanței că este nevinovat și că își menține declarațiile date în fața procurorilor anticorupție. Întrebat în legătură cu jucătorul Iulian Arhire, Stoica a arătat instanței că transferul acestuia în străinătate a reprezentat un succes la nivelul anului 1999. Stoica a precizat că transferul lui Arhire s-a făcut pentru suma de 150.000 dolari, plus 550.000 dolari, bani ce au ajuns la impresarul sud-coreean care s-a ocupat de transferul jucătorului la clubul Pohang Steelers.

Potrivit lui Stoica, transferul ar fi fost un succes, pentru că Arhire „era un jucător limitat, s-a și dovedit, care nu a jucat mai nimic”, acesta valorând, potrivit grilei de transfer de la acea vreme, doar aproximativ 25.000 dolari. În contextul în care Pohang Steelers a oferit 150.000 dolari, clubul Oțelul, care „era într-un mare impas financiar”, a câștigat mai bine de 125.000 dolari prin transferul acestui jucător „slab cotat”. Stoica a arătat că i s-a părut „foarte mare” comisionul impresarului sud-coreean, dar că, per total, transferul lui Arhire a scos clubul din impasul financiar în care se afla la acea vreme.

Surpriza Mitea

Surpriza procurorilor a fost mare în cazul transferului fotbalistului Nicolae Mitea de la Dinamo București la Ajax Amsterdam, în august 2003. Astfel, DNA a reținut că Cristian Borcea a semnat în numele clubului Dinamo acordul de transfer pentru fotbalistul Mitea fără să aibă pretenții financiare. În realitate însă, procurorii au descoperit că Ajax Amsterdam a plătit suma de 720.000 euro în contul firmei Internațional Sport Management, unde administratori sunt frații Ioan și Victor Becali.


Bogdan COSTEA