Eliade Bălan: Masacrarea spitalelor

Categories La zi, opinii, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Eliade Bălan: Masacrarea spitalelor

Ce dovezi mai clare pot să existe pentru ca ministrul Sănătății să-și dea demisia? Să-ți moară oameni la poarta unor spitale cu lacăt la ușă, desființate recent pentru că sistemul nu este în stare să le administreze, reprezintă proba cea mai convingătoare pentru a arăta incompetența unor înalți demnitari lipsiți de responsabilitate și morală creștină.

De primul ajutor în caz de urgență nu se mai poate vorbi în unele localități. Unitățile sanitare, multe dintre ele modernizate anul trecut, după care plâng mii de oameni, au fost închise în urma unei decizii aberante luate de guvernanți.

S-a pus lanțul la porți, cu toate că în câteva saloane bolnavii nu reușiseră să fie transferați. Acolo unde s-a putut, personalul sanitar a fost mutat la alte unități medicale sau, în multe cazuri, a intrat în șomaj. Doi bolnavi într-un pat este o fericire!

Nemulțumirea a scos populația în stradă. Tot se speră ca undeva, cineva să împiedice masacrarea sistemului medical. Soluția cămine de bătrâni este proastă. Cine s-a gândit la o cheltuială mai mică sigur greșește. Existe cămine cu jumătate dintre locuri ocupate. Culmea, unele se află gard în gard cu spitalele desființate.

S-a ajuns să moară oameni pe caldarâm, așa cum s-a întâmplat la Râmnicu Vâlcea și în Dobrogea, pentru că un veterinar, devenit ministrul Sănătății în urma unor înțelegeri politice, s-a gândit că le face un mare bine oamenilor dacă ajung mai repede la cimitir.

L-au susținut cei din Guvern, inclusiv premierul, fără să se gândească nici un moment că sunt spitale – mici, mari, cum or fi ele – foarte utile pentru populația din zonă.

Spitalul din Sulina, de exemplu, nu mai există. L-au desființat deștepții de la București dintr-o semnătură. Un om cu judecată se putea gândi că viața oamenilor în Deltă are particularitățile ei, transportul putându-se efectua doar pe apă.

Despre ce fel de asistență medicală de urgență se mai poate vorbi pentru locuitorii Sulinei, dacă distanța până la Spitalul Județean Tulcea poate fi acoperită în trei-patru ore? Atenție, iarna sunt zile când nava de pasageri nu mai circulă. Riscuri cât cuprinde. În acest caz, orice pledoarie este inutilă.

Cum inutil este și faptul să le explici unor tembeli că desființarea spitalului din Cernavodă, dotat cu aparatură specială pentru cazurile de accidente nucleare, are echivalentul unei crime. Paradoxul este evident.

În loc să se dezvolte sistemul sanitar, cum se promitea în programul de guvernare, acesta se restrânge. Se pune lacăt în timp ce bolnavii mor cu mâna pe clanța zăvorâtă! Vă mai trebuie alte motive ca să demisionați, domnule ministru al Sănătății?

Eliade BĂLAN