EXCLUSIV. Americanii de la Chevron ar putea părăsi Dobrogea. APM Constanţa refuză eliberarea avizelor pentru prospecţiuni

Categories EconomicPosted on

Estimările geologice indică faptul că România deține resurse substanțiale de gaze naturale provenite din formațiuni de argilite. Dezvoltate corespunzător, aceste oportunități ar putea să ofere multe beneficii similare pentru economia regională și națională din România. Chevron a început să facă explorări pentru a găsi argilite în Romania în anul 2010. În anul respectiv, Chevron a primit licențe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Dobrogea din Sud Estul României – perimetrele 17, 18 și 19 (respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti). În martie 2012, Chevron a obținut concesiuni pentru aceste perimetre pe care le deține și le operează. Perimetrele acoperă o suprafață de aproape 2.700 km pătrați. Pentru anul 2012, este planificată realizarea unui studiu de colectare a unor date seismice bidimensionale. În februarie 2011, Chevron a achiziționat concesiunea EV-2 în Barlad pe care o deține și operează. Terenul concesionat în nord-estul țării acoperă o suprafață de aproape 6,350 km pătrați. În 2011, Chevron a definitivat un studiu de colectare de date seismice 2D. Informațiile obținute sunt folosite pentru a pregăti o campanie de forare programată care ar fi trebuit să înceapă la sfârșitul anului 2012, însă nu au fost primit avizele necesare. Totuşi în zona Moldovei, prospecţia a făcut primii paşi, ceea ce nu se întâmplă în zona Dobrogei.

Ecologiştii dobrogeni nu sunt singurii adversari de la Constanţa ai americanilor

Nici bine nu şi-a mutat afacerile în judeţul Constanţa compania americană Chevron şi nici n-a început încă forarea propriu-zisă după gazele de şist, aşa cum era anunţat şi planificat, că problemele se ţin lanţ. Ecologiştii dobrogeni nu ar fi singura problemă de la Constanţa a americanilor de la Chevron, ci instituţiile care refuză să elibereze avizele de mediu necesare prospecţiunilor. Problema gravitează în jurul Agenţiei pentru Protecţia a Mediului Constanţa, care a solicitat americanilor întocmirea unui studiu privind protecţia populaţiei, reglementare care nu face obiectul acestei etape din memorandumul semnat între autorităţile de la Bucureşti şi compania Chevron. În timp ce, de la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a declarat că negocierile privind explorarea şi explotarea gazelor cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, vor reprezenta o zonă de interes pentru Guvern, un director de Agenţie subordonat aceluiaşi Guvern refuză să elibereze un aviz pentru societatea românească „Prospecţiuni”, contractată de americani tocmai pentru etapa de prospecţiune în vederea stabilirii existenţei gazelor de şist în zona de vest a judeţului Constanţa.

Directorul de la Mediu, în slujba unor interese?

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Lavinia Monica Zaharia, refuză dialogul cu orice interlocutor fie că este vorba de presă, de companii sau de cetăţeni. Ajunsă pe scaunul de la mediu cu sprijinul PSD Constanţa, doamna Zaharia, fostă Zeca, pentru că doamna este fiica generalului Constantin Zeca, nu are timp să răspundă întrebărilor nimănui. Legat de avizele Chevron, nu vă închipuiţi că distinsa directoare de la mediu are habar prin ce s-ar traduce metoda de extracție prin fracturarea hidraulică a rocilor de şist, atât de controversată şi care a provocat proteste în mai multe rânduri, deşi a fost prezentă într-o delegaţie oficială, chiar în Statele Unite ale Americii, în cadrul unui eveniment organizat de compania americană tocmai pentru ca directoarea să se poată lămuri şi să adreseze toate întrebările care-i stăteau pe limbă legate de subiect.

Monica Zaharia nu reprezintă în niciun caz interesele Gazprom, n-are cum, personalitatea domniei sale este prea nesemnificativă, însă, reprezintă cu siguranţă interese autohtone. Altfel nu se poate explica modalitatea de acţiune în avizarea prospecţiunilor solicitate de compania „Prospecţiuni” S.A., aflată de 60 de ani pe piaţa din România şi care susţine prin reprezentanţi că niciodată nu i-a mai fost solicitat un astfel de studiu privind sănătate populaţiei într-o fază preliminară de prospecţiune. Surse susţin că mai mult decât atât ar fi fost indicată şi o firmă cu care ar trebui întocmit acest studiu, firmă din spectrul politic local.

„Prospecţiuni” va reîncerca o nouă reavizare

„Prospecţiuni” SA, firma românească ce a fost contractată de Chevron să facă cer¬ce¬tări atât în zona Bârlad, cât şi în Dobrogea va depune un nou dosar de obţinerea a avizelor pentru cercetări în cele trei perimetre din judeţul Constanţa. În cazul unui nou refuz, există îngrijorări serioase vizavi de retragerea americanilor de la Chevron din Dobrogea.

În timp ce Constanţa întoarce spatele, la Guvern se discută despre redevenţe
Sistemul de redevenţe petroliere ar putea fi diferit în cazul gazelor de şist faţă de cel al gazelor convenţionale, a admis ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, ieri în cadrul unei conferinţe. Întrebat dacă va fi stabilit un sistem diferenţiat chiar în acest an, ministrul a precizat că trebuie văzut mai întâi dacă există rezerve de gaze de şist în România. „Abia după ce se va stabili clar care sunt rezervele, va fi stabilit şi nivelul redevenţelor în cazul gazelor de şist”, a spus Niţă. Tot legat de gazele de şist, ministrul a precizat ca „trebuie să avem o altă abordare” şi că trebuie să „se facă diferenţe între explorare ţi exploatare”. Noile redevenţe vor fi stabilite pentru perioada 2015-2024.