FAO: În 2011, ne aşteaptă un “şoc al preţurilor” la alimente

Categories La ziPosted on

FAO: În 2011, ne aşteaptă un “şoc al preţurilor” la alimente

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a avertizat că anul acesta economia mondială riscă un “şoc al preţurilor” la produsele alimentare care ar putea duce, ulterior, la o criză a alimentelor, relatează The Financial Times, citat de Realitatea TV.

Indicele FAO la produsele agricole a crescut în luna decembrie la un nivel record, depăşind nivelul din 2007-2008, când s-a înregistrat o criză alimentară pe plan mondial. Economistul FAO de la Roma, Abdolreza Abbassian, a estimat că preţurile la alimente vor creşte în continuare şi că, în multe ţări în curs de dezvoltare, inclusiv în China şi India, inflaţia a devenit o problemă majoră economică şi politică. Creşterea preţurilor la alimente reprezintă o potenţială problemă şi pentru ţările dezvoltate, precum Marea Britanie, sau cele din zona euro, a mai precizat el.

FAO a atras atenţia că indicele la produse agricole este în creştere în principal la porumb, zahăr, unt şi carne. Pentru ţările cele mai sărace, aceste produse sunt mai puţin importante decât, de exemplu, orezul, al cărui preţ a scăzut de aproape două ori din 2008 şi până acum, până la 535 de dolari pe tonă.