IT – domeniul în care se văd rezultatele investițiilor

Categories trimitere stanga (cu foto), UtilPosted on

IT – domeniul în care se văd rezultatele investițiilor

În plină criză economică, când din toate părțile se anunță scăderi dramatice ale investițiilor străine, iar analiștii economici par din ce în ce mai pesimiști, iată că trei dintre cele mai mari companii din lume – Intel, Google și HP – sfidează toate aceste proiecții negative și au ales România pentru a-și demara în forță, de aici, planurile de dezvoltare ce vizează întreaga zonă europeană. Toate anunțurile s-au făcut la o diferență de doar câteva zile unul de celălalt.
Cel mai recent eveniment de acest gen este deschiderea Intel Romania Software Development Center, o investiție a Intel Software and Services Group (SSG), a cărei valoare se ridică la mai multe milioane de euro. Este, de fapt, primul proiect greenfield (dezvoltat de la zero) realizat de compania americană în acest sector în Europa.

Centrul se va concentra pe dezvoltarea de soluții pentru dispozitive inteligente bazate pe arhitectura Intel, incluzând smartphone-uri sau alte echipamente de uz general. De ce tocmai în România? Răspunsul l-a dat Renée James, Intel Senior Vice President și General Manager, Software and Services Group: „Avem nevoie de cei mai buni dezvoltatori de software, care să îndeplinească viziunea și planurile companiei. Intel are o experiență impresionantă în dezvoltarea și producerea de microprocesoare, iar România este o locație potrivită pentru dezvoltarea de software datorită unui mediu universitar prolific și apropierii de clienți și de partenerii din ecosistem”.

„A durat câteva luni până să stabilim în ce țară să deschidem centrul. Vrem să fim aproape de clienții și partenerii noștri”, a spus și vicepreședintele Intel Software&Services Group, Kostas Katsohirakis, la București. La rândul său, directorul Intel Labs Europe, Martin Curley, a afirmat că Intel a decis să deschidă un centru în România și ca urmare a succesului Wind River, firmă prin care Intel dezvoltă software la Galați.

„În România vom angaja inițial 25 de programatori, numărul acestora urmând să crească în timp de 3-4 ori, o dată cu diversificarea proiectelor”, a mai spus Katsohirakis.

Scenariile de dezvoltare aplicate până acum de Intel arată că centrele de acest tip ajung rapid la câteva sute de angajați, situație care se va repeta cel mai probabil și în România. La fel au procedat, de altfel, și alte companii de top din industria globală, precum Amazon, Adobe, HP, IBM, Nokia, Microsoft sau Oracle, care au deja împreună mii de angajați în România, la București, dar și în centre universitare precum Iași sau Cluj.

Investițiile continuă

Și Google va avea, începând tot cu această lună, o prezență oficială în România, deschizându-și un biou de afaceri în București. Biroul va fi coordonat de o echipă locală condusă de Dan Bulucea, care a lucrat în ultimii 12 ani în cadrul Microsoft. „România este o țară foarte interesantă pentru Google, unde vedem oportunități atât în ce privește utilizatorii individuali, cât și companiile”, a declarat Dan Bulucea.

O altă investiție importantă a venit în aceste zile din partea Hewlett-Packard, care a ales tot România ca punct de plecare al planurilor sale, deschizând la București primul său magazin propriu din Europa.
Compania americană a investit peste 100.000 euro într-un spațiu de 100 mp, unde se vor vinde exclusiv produsele sale.

Magazinul se află în Mall Plaza și este dezvoltat în colaborare cu Altex, care a pus la dispoziție spațiul, dar și personalul.
Americanii vor mai deschide astfel de magazine în țări precum Croația, Serbia și Spania, dar important este faptul că acest semnal a fost dat din România.

Explicație

O explicație a acestei efervescențe pe acest segment de activitate a fost dată de Mihai Tudor, directorul subsidiarei locale a gigantului IT american IBM, care spune că decizia Intel arată că „România rămâne în centrul atenției celor mai mari companii IT”, pentru că are capacitatea de a livra forță de muncă bine calificată în acest domeniu. „IT este unul dintre puținele domenii din România în care se văd rezultatele investițiilor”, a adăugat el.
IBM a deschis în 2000 primul său centru din București, iar acum are o subsidiară și în Brașov și a ajuns la peste 1.400 de angajați.

„Costurile cu forța de muncă sunt foarte competitive, România este o țară stabilă politic, iar relația dintre mediul politic și alte companii din SUA este foarte bună”, este de părere și Alexander Weigl, director general al centrului de servicii Global eBusiness Operations Center (Geboc) al Hewlett Packard, unul dintre cei mai mari angajatori din IT de pe piața locală. Centrul avea la sfârșitul lunii octombrie circa 2.500 de angajați, dintre care 600 recrutați în acest an.

„Momentul care a marcat începerea investițiilor masive în IT în România a fost decizia de a elimina venitul pe impozitul programatorilor, iar fostul președinte al Intel Craig Barrett a avut un rol-cheie în realizarea acestui lucru prin declarațiile sale și lobby-ul pe care l-a făcut”, spune Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT&C a Camerei Deputaților.

Dina RĂDULESCU