Joe Biden promite sa se alature Acordului de la Paris privind schimbarile climatice in prima zi in functie

Categories ActualitatePosted on

Joe Biden a promis sa-si intoarca tara la acordul de la Paris privind schimbarile climatice in prima zi in functie daca va castiga alegerile prezidentiale din SUA.

Statele Unite s-au retras oficial din acord miercuri, dupa ce au contribuit la forjarea acestuia cu alte puteri mondiale in 2015 pentru a evita amenintarea schimbarilor climatice catastrofale.

La acea vreme, a fost apreciat ca o victorie pentru multilateralism si necesitatea ca fiecare tara din lume sa lucreze impotriva ravagiilor schimbarilor climatice pentru a asigura viitorul planetei.

Insa Donald Trump a anuntat o retragere in iunie 2017, care a spus ca limitele emisiilor pe care le-a introdus reprezinta o povara pentru dezvoltarea economica.

Masura nu a avut niciun impact imediat asupra eforturilor internationale de reducere a incalzirii globale, desi a izolat si mai mult Statele Unite in lume.

Aproximativ 189 de tari raman angajate in acord.

Biden, care era vicepresedinte cand SUA a semnat-o, a declarat intr-un tweet miercuri tarziu: „Astazi, administratia Trump a parasit oficial Acordul climatic de la Paris. Si in exact 77 de zile, o administratie Biden se va alatura acesteia ”.

Cifra se referea la numarul de zile ramase pana miercuri, 20 ianuarie 2021, cand vor fi inaugurati fie Biden, fie Donald Trump.

Biden a criticat anterior decizia lui Trump de a se retrage, dar nu a stabilit o data explicita pentru o revenire americana sub conducerea sa.

Nigel Purvis, fost negociator american pentru schimbarile climatice pentru Bill Clinton si George W Bush, a declarat ca aprobarea Congresului nu va fi necesara pentru o astfel de miscare si Biden va putea semna un decret in prima sa zi de functie.

Acordul de la Paris isi propune sa mentina cresterea temperaturilor medii la nivel mondial „mult sub” 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale.

Aceasta cere tarilor sa isi stabileasca propriile obiective voluntare pentru reducerea gazelor cu efect de sera, cum ar fi dioxidul de carbon, si sa creasca in mod constant aceste obiective la fiecare cativa ani.

Singura cerinta obligatorie este ca natiunile sa raporteze cu precizie eforturile lor.

Pe 4 noiembrie, SUA s-au retras oficial din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice din 2015, o decizie anuntata initial acum trei ani.

„Astazi, administratia Trump a parasit oficial Acordul climatic de la Paris. Si in exact 77 de zile, o Administratie Biden se va alatura acesteia ”, a scris pe Twitter miercuri seara, reflectand decizia sa de a inversa una dintre politicile cheie ale administratiei Trump in prima zi.

SUA, sub administratia Obama, au aderat la Acordul de la Paris in 2016. A fost o realizare semnata a administratiei Obama.

Acordul de la Paris a angajat SUA si alte 187 de tari sa mentina cresterea temperaturilor globale sub 2C peste nivelurile pre-industriale si sa incerce sa le limiteze si mai mult, la o crestere de 1,5 ° C.

Dl Trump sustine ca acordul este dezavantajos pentru SUA, in timp ce ofera beneficii unor tari precum China, Rusia si India. Potrivit acestuia, ar putea fi daunator din punct de vedere economic si ar putea costa 2,5 milioane de americani locurile de munca pana in 2025.

Decizia SUA – unul dintre cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera din lume – de a renunta la acord a condus la condamnarea ecologistilor si la exprimarea regretului din partea liderilor mondiali.

Domnul Biden a propus un plan de 5 trilioane USD pentru combaterea schimbarilor climatice.

SUA este al doilea producator principal de emisii de dioxid de carbon la nivel global, in spatele Chinei.

Presedintele Trump si-a anuntat initial intentia de a se retrage din acord in 2017 si a sesizat oficial Natiunile Unite anul trecut. SUA au iesit din pact dupa o perioada obligatorie de asteptare de un an care s-a incheiat miercuri.

SUA este singura tara care se retrage din pactul global. Poate participa in continuare la negocieri si poate da opinii, dar este retrogradat la statutul de observator.

Domnul Trump a declarat ca intentioneaza sa renegocieze detaliile aderarii SUA la Acordul de la Paris, care poate proteja mai bine lucratorii americani din industrii precum carbunele, hartia si otelul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *