Londra: Regele Mihai, alături de Prinţul William la biserică

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Londra: Regele Mihai, alături de Prinţul William la biserică

UPDATE

Înainte de sosirea miresei nuntei regale de vineri, Regele Mihai a stat pentru câteva momente alături de Prinţul William şi de Prinţul Harry. Regele Mihai a participat la nunta regală împreună cu fiica sa, Principesa Margareta, el fiind înrudit cu familia regală britanică – este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. La finalul ceremoniei de căsătorie, Regele şi Principesa Mostenitoare au luat parte la masa oferită de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckhingham.

În timpul vizitei Regelui la Londra, Majestatea Sa a participat la mai multe evenimente.

Miercuri seară, 27 aprilie, a avut loc un dineu oficial în onoarea Majestăţii Sale Regelui Mihai I, organizat de Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei (2002 – 2003), cu participarea reprezentanţilor “Guild Of Freemen of the City of London”.

A doua zi,  Familia Regala a Romaniei a fost invitată la un prânz oferit de Alteţele Lor Regale Ducele şi Ducesa de Gloucester, la Palatul Kensington.

Cu ocazia primirii Libertăţii Oraşului Londrei, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat în Cartea Libertăţilor (“Freedom Book”) a Londrei, document în care se află înregistrate toate persoanele distinse cu această onoare.

In cursul zilei de joi, Familia Regală a României a participat la recepţia oferită de Camera de comerţ româno-britanică în cadrul Institutului Cultural Român din Marea Britanie, iar seara a  luat parte la dineul oficial organizat de Lady Elizabeth Shakerley la Mandarin Oriental Hyde Park.

Regina a părăsit Palatul  Buckingham vineri, după cina de seară, ratând astfel discursurile ţinute de Prinţul Harry, cavalerul de onoare, şi de către tatăl proaspetei mirese.

Cuplul princiar a tăiat un enorm tort de fructe, creat de designerul britanic de prăjituri  Fiona Cairns. La recepţie a mai existat un mare tort, din biscuiţi şi ciocolată, făcut după o reţetă a familiei regale.

Preţurile celor două enorme prăjituri au fost pe măsura importanţei celor care le vor degusta: 80.000 de euro.

Nunta regală s-a încheiat cu o seară plină de fast, muzică şi dans.

UPDATE

Prinţul William şi Kate Middleton, deveniți după căsătorie Ducele și Ducesa de Cambridge, au ajuns la Palatul Buckingham. Alaiul a parcurs în  15 minute distanţa de 2,02 kilometri care separă Catedrala Westminster de Palatul Buckingham. Trăsurile au trecut prin faţa Parlamentului britanic şi a Big Ben-ului şi prin Whitehall, cartierul ministerelor din Marea Britanie. Mirii au aparut la balconul Palatului Buckingham, unde s-au sărutat de două ori în faţa mulţimii.

Scena balconului a fost urmată de un dineu cu 650 de invitaţi, care a durat până după-amiază, iar seara a avut loc o recepţie oficială cu 300 de invitaţi şi un bal.

Update 14.00 – Mirii William și Kate au ieșit din Catedrala Westminster şi s-au urcat în trăsura cu care urmează să ajungă la Palatul Buckingham.

Update 13.20 – Prinţul William şi Kate Middleton au fost declaraţi căsătoriţi vineri, în cadrul unei ceremonii fastuoase, la catedrala Westminster, din Londra, în prezenţa a circa 1.900 de invitaţi.

Update 13.15 – A început ceremonia de oficiere a căsătoriei.

Update 13.02 – Kate Middleton a ajuns la Catedrala Westminster.

Update 12.45 – Prinţul Charles a ajuns la Catedrala Westmister, fiind urmat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Update 12.40 – Regina a părăsit Palatul Buckingham şi se îndreaptă către Catedrala Westminster. Către Catedrală se îndreaptă şi Prinţul Charles, alături de soţia sa.

Update 12.20 – Prinţul William a ajuns şi a și intrat în Catedrala Westminster, alături de fratele său, Harry.

UPDATE – 5.000 de bătăi de clopote

Clopotele de la Westminster Abbey bat vineri de 5.000 de ori, în ziua desemnată de fanii monarhiei britanice drept “cea mai romantică zi a secolului al XXI-lea”. Prinţul William al Marii Britanii se căsătoreşte cu o fată de rând bogată, Kate Middleton, iar ceremonia va fi urmărită la TV de două miliarde de oameni, alţi 400.000 citind despre ea pe internet sau ascultând știri la radio. Peste 8.000 de jurnalişti transmit deja în direct detalii despre nunta regală de la catedrală, numai BBC alocând 1.000 de angajați pentru ceremonie. Nu mai puțin de 1900 de invitaţi vor participa la ceremonia religioasă de la Westminster Abbey, dintre care 46 de capete încoronate şi vedete din sport şi showbiz, precum david Beckham, Elton John sau Guy Ritchie.

Majoritatea acestora nu sunt invitaţi decât la ceremonia de la catedrală, doar 600 fiind invitaţi apoil la recepţia de prânz de la Palatul Buckingham şi doar un număr select de 300 vor participa la dineul dat seara de către prinţul Charles.

Prinţul William va sosi la catedrală la ora 12.15, ora României, cei mai mulţi dintre cei 1900 de invitaţi fiind deja la locul lor, căci perioada care le-a fost desemnată ca sosire a fost stabilită între 10.15 -11.45, ora României.

Doar capetele încoronate, străine sau britanice, au dreptul de a sosi ceva mai târziu, iar mireasa îşi va face apariţia la ora 13, ora Romaniei, după un drum de nouă minute cu maşina de la luxosul hotel Goring, unde şi-a petrecut ultima noapte cu femeie nemăritată.

Maşina în care va sosi împreună cu tatăl ei este acelaşi Rolls Royce Phantom de epocă, în care Charles şi camilla au fost atacaţi cu bâte în urmă cu câteva luni de către studenţii care protestatu pentru mărirea taxelor din educaţie.

UPDATE 2 – William şi Kate au devenit Duce şi Ducesă de Cambridge

Palatul Buckingham a anunţat vineri că Prinţul William şi Kate Middleton au primit titlurile nobiliare de Duce şi Ducesă de Cambridge. cel mai înalt titlu din nobilimea britanică şi unul dintre cele trei acordate de bunica lui William în cinstea căsătoriei cu Kate, la Westminister Abbey.

Prinţul William va mai deveni, după nunta regală, Conte de Strathearn şi Baron de Carrickfergus, titluri care se atribuie și soției sale.

Ducele de Cambridge este un titlu denumit după oraşul cu același nume și se oferă ocazional membrilor tineri ai familiei regale britanice.

Titlul a fost conferit pentru prima oară lui Charles Stuart (1660-1661), cel mai mare fiu al lui James, Ducele de York.

UPDATE 1 – Cinci români, pe lista invitaţilor la nunta regală: familia Regelui Mihai și soții Kalnoky

La Nunta secolului de la Londra participă și cinci români. Pe lângă reprezentanţii Casei Regale de România, vor fi prezenți la eveniment şi contele și contesa Kalnoky, administratori ai proprietăţilor Prinţului Charles din Ardeal.

Participanţii la ceremonie sunt verificaţi foarte atent: li se certifică întâi apartenenţa la lumea celor cu sânge regal şi abia apoi li se deschid porţile Catedralei Westminster Abbey şi ale Palatului Buckingham.

Casa Regală a României se află printre primele care au primit invitaţie la nunta prinţului William al Marii Britanii cu frumoasa Kate Middleton.

Regele Mihai de România, văr de gradul al treilea cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii,va participa la toate evenimentele organizate la Londra cu acest prilej.

Pentru un asemenea eveniment, pregătirile invitaţilor au fost pe măsură: programul și voiajul au fost puse la punct în cele mai mici detalii, apoi a venit rândul vestimentaţiei perfecte pentru evenimentul care impune reguli foarte stricte.

Regele Mihai I va purta un morning-coat în ziua nunţii, apoi un smoking şi costum albastru închis – la alte patru evenimente.

De ţinutele Principesei Margareta s-au ocupat designerul spaniol Arasa Morelli, creatoarea Doina Levintza, Christine Kostoff şi Dan Coma.

Principesa Moștenitoare va purta mai multe ținute de zi, taioare, pălării, dar şi rochii lungi sau de cocktail – pentru alte două evenimente.

De hainele Principelui Radu de România s-a ocupat designerul Alexandru Ciucu.

FOTO – Florin EȘANU

Invitaţi ciudaţi, pe lista nunţii regale

În timp ce presa scotoceşte febril, doar-doar mai găseşte ceva nespus despre Will şi Kate, revista Hollyscoop îi enumeră pe cei mai puţin aşteptaţi ca invitaţi la o nuntă de morgă şi ştaif,cu zeci de prescripţii de protocol.

Unul dintre aceştia ar fi Mr. Bean, alias Sir Rowan Atkinson. Organizatorii speră ca prietenul apropiat al Prinţului Charles să nu fie prins uscându-şi pantalonii în baie, în timpul ceremoniei.

Gary Goldsmith este „oaia neagră” a clanului Middleton, după ce unchiul i-a oferit droguri şi femei ușoare unui reporter sub acoperire, în 2009. Mai multe publicaţii l-au caracterizat drept consumator de cocaină.

Prinţul-moştenitor al Bahrainului a fost şi el invitat, iar Reginei i se reproşează că „a pus regalitatea înaintea drepturilor omului”, aşa cum a precizatPeter Tatchell, un cunoscut militant. Regatul Bahrain a reprimat dur protestele populaţiei civile din ultimele luni.

Joss Stone este o prezenţă surprinzătoare, pentru simplul fapt că numele său pare total întâmplător inclus pe lista invitaţilor. Cântăreţul de soul a participat la Concertul pentru Diana de pe Wembley, în 2007. Interpreta Lily Allen se revoltă şi spune, pe Twitter, „Ce-are Joss Stone în plus faţă de mine? Şi eu am cântat pentru Diana, în 2007!”

Rapper-ul Kanye West are versuri şi atitudine extrem de neconvenţionale, iar zvonurile spun că el se află pe lista invitaţilor.