Lupte violente între fermierii polonezi și Chevron. Americanii au călcat un protestatar cu mașina. În Constanța e încă liniște

Categories EvenimentePosted on

Compania americană Chevron, care a concesionat terenuri în vederea exploatării gazelor de șist în România, este contestată puternic în Polonia. În localitatea Zurawlow au loc, de patru zile, confruntări între fermierii polonezi și reprezentanții companiei. Motivul: exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică, care îi privează pe oameni de apa potabilă.

Atmosfera a fost surprinsă de ziaristul Raphaëlle Bauduin, pentru www.reporterre.net. Acesta spune că sătenii se luptă deja de doi ani împotriva exploatării gazelor de pe terenurilor lor. Inițiat, părea că americanii renunțaseră. Au revenit însă, după ce Ministerul Mediului din Polonia le-a acordat permisiunea de a efectua studii seisimice, pe o suprafață de 2,7 hectare închiriate de la țărani. ”Pentru locuitori, acesta nu este decât o primă etapă, înaintea forajelor. Ei protestează violent. Mai mulți au fost răniți. Barbara Siegienczuk, una dintre protestatare, a fost călcată de un camion Chevron. În prezent este în spital”, spune reporterul.

150 de persoane protestează în Zurawlow. Aceștia stau zi și nopte pe câmp, 24 de ore din 24, pentru a împiedica accesul americanilor. Au pus chiar corturi, pentru a avea unde dormi. Le cer vecinilor să îi susțină și să aducă mai multe tractoare și alte vehicule pentru a bloca Chevron. ”Nu se tem de arestări și se declară gata să ducă lupta până la capăt”, spune reporterul.

Purtătorii de cuvânt Chevron spun că toate lucrările companiei se derulează cu acte în regulă. Autoritățile locale privesc deocamdată nepăsătoare protestele.

Vă reamintim că și în Constanța au avut loc mitinguri împotriva Chevron. Acestea au avut însă un impact mai redus. Recent, de Ziua Internațională a Mediului, în municipiul Constanța, de exemplu, nu a avut loc niciun protest. Singurii care au scos lumea în stradă sunt cei de la Vama Verde, care au organizat o acțiune în Mangalia. Aceștia au atras atenția asupra pericolelor exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, procedeu care, spun ei, va duca la otrăvirea apei.