Mina de aur din Galați

Categories Sport, trimitere dreaptaPosted on

Mina de aur din Galați

Cornel Râpă și Silviu Ilie au debutat în tricoul naționalei la meciul cu fosta campioană mondială Italia (1-1). Cei doi „oțelari” nu aveau cifră de transfer în urmă cu un an, dar acum le-ar putea aduce gălățenilor peste trei milioane de euro!

La 20 de ani, Cornel Râpă și-a văzut visul cu ochii: a fost chemat de selecționerul Răzvan Lucescu la lotul național și a și jucat, integral, amicalul cu Italia, devenind dintr-un ilustru necunoscut un potențial om de bază al primei reprezentative! Cine e, cum și de unde a apărut puștiul-minune, care este văzut deja de către unii drept urmașul lui Dan Petrescu pe flancul stâng al naționalei?

Gălățean get-beget, Râpă a debutat în prima ligă în tricoul Oțelului, la 18 ani, într-un meci pierdut împotriva celor de la FC Argeș, antrenorul Petre Grigoraș fiind cel care l-a promovat în premieră în prima echipă. Până să ajungă să domine ca fundaș flancul drept, a fost încercat și ca apărător central, și ca lateral stânga.

A prins curaj la naționala de tineret, unde a fost titular de drept și om de bază al selecționerului Emil Săndoi, iar antrenorul de la club, veteranul selecțiilor în naționala României, Dorinel Munteanu, este cel care l-a făcut să prindă curaj și să aibă încredere în calitățile sale.

„A trecut peste tracul debutului, nu a ţinut cont de adversarul pe care îl are în față. Sunt mulțumit de el. M-a depășit la debutul echipei naționale, eu am debutat la 22 de ani. E posibil să mă depășească și la selecții, de ce nu? Are calități și cu siguranță va crește în joc. Sper să intre în vizorul unor echipe importante din străinătate. Cât despre comparația cu Dan Petrescu, «Bursucul» era mai periculos pe faza ofensivă, dar în defensivă Râpă ar putea ajunge la nivelul lui”, a comentat Dorinel Munteanu debutul elevului său la lot.

Selecționerul Răzvan Lucescu crede că „găselnița” sa pentru postul de fundaș dreapta poate asigura naționalei, în viitorii ani, un titular de nădejde. „Echipa națională a câștigat un jucător, Râpă, care a făcut un meci formidabil. Este un jucător serios, un om educat, sper ca acest meci să-i dea încredere și să-l propulseze cu adevărat către echipa națională. Sunt niște câștiguri după acest meci, dar care trebuie să confirme și în celelalte jocuri”, a spus selecționerul Lucescu la finalul meciului egal (1-1) cu Italia.

Drama lui Silviu Ilie

Al doilea debutant gălățean în meciul cu Italia, mijlocașul stânga Silviu Ilie, e mai „bătrân”, având deja 22 de ani. Joacă la Oțelul de cinci ani, ajungând la formația prim-divizionară, ca și Râpă, de la concitadina Dunărea. Marchează goluri și de fiecare dată i le dedică tatălui său, decedat cu mai puțin de un an în urmă, cel care i-a îndrumat pașii în fotbal și în viață.
În acest moment se spune că a început deja o cursă pentru obținerea semnăturilor celor doi jucători.

Steaua, Dinamo sau Rapid i-ar dori, dar președintele Oțelului, Marius Stan, nu se grăbește. Fiecare jucător este cotat la circa un milion de euro, plus un procent dintr-un transfer ulterior. Cine vrea să discute în aceste condiții este așteptat la masa tratativelor.

Bogdan COSTEA