Nicolae Breban se retrage din Uniunea Scriitorilor

Categories La ziPosted on

Nicolae Breban se retrage din Uniunea Scriitorilor

Scriitorul Nicolae Breban, despre care CNSAS a decis că a fost colaborator al fostei Securităţi, a anunţat duminică, pe blogul editurii Ideea Europeană, că îşi anunţă retragerea din consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR), nefiind vorba despre “o demisie, nici măcar una de onoare”.

Reacţia scriitorului apare  după ce preşedintele USR, Nicolae Manolescu, i-a adus mai multe critici lui Breban, pe care l-a numit “agent de influenţă”.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut, la data de 6 aprilie, Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Nicolae Breban.

Ulterior, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, i-a dedicat un editorial lui Breban, în România literară.

“Rapoartele securiştilor arată că-l cunoşteau (pe Nicolae Breban, n.r.) mult mai bine decât îi cunoştea el pe ei. Ştiau pe ce butoane să apese ca să-i trezească orgoliul şi să-l determine să colaboreze. („ Fiind o persoană extrem de volubilă, poate fi uşor de exploatat informativ, dar totodată este incapabil de a păstra un secret…”) Partea proastă este că nici astăzi N. Breban nu acceptă că a fost folosit fără scrupule şi că i s-au smuls declaraţii compromiţătoare moral pentru el şi primejdioase profesional pentru noi”, scria, printre altele, Manolescu.

Duminică, Nicolae Breban, membru în consiliul Uniunii Scriitorilor, a scris un comentariu cu titlul “Ruşine, dle N. Manolescu!”, postat pe blogul editurii Ideea Europeană.

Printre altele, Breban vorbeşte despre Manolescu spunând că, “dintr-un critic sever şi inteligent, fidel literaturii române şi valorilor ei”, a devenit “un fel de măscărici”.

În finalul comentariului, Breban scrie că îşi anunţă retragerea din consiliul USR.

“Nu, nu poate fi vorba de o demisie, nici măcar de onoare, cum se spune, actualul comitet de conducere a breslei noastre şi nici preşedintele ei nu sunt demni de a primi un asemenea act”, scrie Nicolae Breban.